#EvenimenteleTDM. Mesele copilului îți dau dureri de cap? Avem soluții pentru poftă bună!

Dr. Ioana Stavrositu (medic endocrinolog și nutriționist), dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru) și Claudia Dionise (content creator și actriță) vor fi speakeri la atelierul ”Soluții pentru poftă bună”, organizat de Totul Despre Mame în 9 decembrie 2023, la Galateca.

Cristina Călin, redactor
scris pe
soluții pentru poftă bună
Alimentația bebelușului este influențată încă din perioada în care este alăptat/ Shutterstock

Circulă o glumă pe internet care spune că ”să fii mamă înseamnă să te întrebi până la finalul vieții tale: Ce mai gătesc eu azi?” E haz de necaz până la un punct, pentru că din momentul în care începe diversificarea mâncarea devine una dintre cele mai mari preocupări ale unei mame. Până la urmă, așa și trebuie să fie, pentru că modul în care un copil mănâncă îi influențează dezvoltarea atât fizică, dar și cognitivă.

Diversificarea este un moment care dă mari bătăi de cap mamelor, mai ales celor aflate la primul copil. Nu doar că sunt atâtea păreri legate de cum să faci trecerea la hrană solidă, dar și pentru că este greu de intuit cum va reacționa copilul la contactul cu mâncarea. Practic, primii pași se fac cu teamă și temeri de tot felul: Poate nu vrea. Poate nu îi dai ce trebuie. Poate îi strici obiceiurile de dinainte să înceapă să mănânce. Poate nu îi dai suficient. Sau poate e prea mult. Sunt atât de multe întrebări și practic nu se termină niciodată, pentru că la capitolul alimentație apare mereu câteceva ceva nou, în fiecare etapă a vieții.

Pentru mamele de azi, ar putea părea mai ușor, pentru că există o mulțime de surse de informare. Totuși, când ești cu lingurița în mână în fața copilului și el o împinge sau scuipă mâncarea nu prea mai contează ce ai citit în cărți sau pe internet. Situațiile sunt multe și particulare fiecărui copil și vârstei lui. De aceea, este nevoie să întrebi un specialist și să obții soluții la problema ta.

Atelierul „Soluții pentru poftă bună”, organizat de Totul Despre Mame este locul unde trebuie să fii dacă vrei ca mâncarea să fie o plăcere pentru copilul tău încă de la diversificare. Tot aici vei învăța cum îl poți ajuta, atunci când crește, să aibă o relație corectă cu mâncarea. Atelierul are loc sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 11.00, la Galeria Galateca.

Cine vor fi speakeri la Atelierul ”Soluții pentru poftă bună”

Un medic pediatru, consultant în alăptare acreditat IBCLC – Ilinca Tranulis, un medic endocrinolog,  nutritionist — Ioana Stavrositu și o actriță foarte pasionată de gătit—Claudia Dionise știu toate ingredientele ce asigură alimentația corectă a copilului, a mamei și a întregii familii.

Mesele trebuie să fie un moment de conectare în familie, nu o frustrare că iarăși ai stat două ore în bucătărie și copilul nu mănâncă nimic. Mesele trebuie să aducă vitamine și minerale organismului, să-i dea energie, nu să obosească pe toată lumea. Mesele trebuie să fie o bucurie, nu o dezamăgire că iar ai cheltuit o grămadă de bani pe produse care „poate îi plac copilului”, dar el cere în schimb un pahar cu lapte.

Atelierul îți va da instrumentele necesare pentru a-ți împrieteni copilul cu mâncarea și te va învăța cum să abordezi meniul familiei indiferent de particularitățile sale. Specialiștii îți vor vorbi aplicat și sincer despre soluțiile pe care le ai pentru a aborda alimentația copiilor și îți vor răspunde la întrebări ce privesc familia ta.

Dr. Ioana Stavrositu

Ioana Stavrositu este medic specialist endocrinologie, nutriționistă și mama unui băiețel de 3 ani. Inspirată de propria ei experiență de mamă și de pacientele sale, a dezvoltat programul de Mamtriție – un sistem de ghidaj nutrițional și psihologic pentru mame, ghidaj care ia în considerare nevoile de sănătate atât ale mamei, cât și ale bebelușului.

Dr. Ioana Stavrositu va vorbi despre toate etapele alimentației copilului, începând de la alimemntația mamei în perioada alăptării, trecând prin diversificare și potențiale alergii, până la sfaturi pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase și strategii practice pentru mese echilibrate în familie.

Claudia Dionise

Claudia Dionise este content creator pe Instagram și actriță la Teatrul Coquette. Are doi copii mici, iar diversificarea a fost diferită cu fiecare dintre ei: una foarte dificilă, una foarte lină. De aceea, și-a dorit să împărtășească din experiența ei cu alte mame.

Se declară supraviețuitoare a „Erei Mofturoșeniei Absolute” și este adepta gătitului pentru toți membrii familiei, de la mic la mare, a reinventării mâncării de ieri și a încurajării copilului în explorarea liberă în timpul diversificării.

Dr. Ilinca Tranulis

Ilinca Tranulis este medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC și mamă de trei copii diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului “Diversificare fără stres”.

Dr. Ilinca Tranulis se va concentra pe tema: când și cum începem diversificarea pentru a ne asigura că avem un copil dornic să testeze gusturi și texturi noi, oferind idei jucăușe pentru a spori interesul copilului pentru mâncare.

Agenda evenimentului

11.00-11.30 –Welcome coffee

11.30-13.00—Ioana Stavrositu, medic endocrinolog, nutriționist

 • Nutriția mamei în perioada alăptării
 • Diversificarea alimentației copilului
 • Identificarea și gestionarea alergiilor alimentare la Copii
 • Rolul nutriției în dezvoltarea copilului
 • Sfaturi pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Strategii practice pentru mese echilibrate în familie

13.00 – 13:15 — Coffe break

13:15 – 14:00 – Claudia Dionise, content creator Instagram @mamamofturescu

 • Sfaturi practice despre cum se pot organiza mamele cât mai bine atunci când încep diversificarea bebelușului astfel încât să economisească timp și bani

14:00 – 14:30 – Brunch

14.30-16.00—Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant acreditat IBCLC

 • Când și cum începem diversificarea pentru a ne asigura ca avem un copil dornic să testeze gusturi și texturi noi
 • Idei jucăușe pentru a spori interesul copilului pentru mâncare
 • Introspecție despre atitudinea noastră față de mâncare și obiceiuri la masă și cum influențează ea pofta celui mic

16.00-16.15 – Tombolă

Preț bilet: 40 de lei. Poate fi achiziționat de aici.

Parteneri

 • Partener principal: Aqua Carpatica Kids
 • Parteneri: Boiron, Republica Bio, Bio Oil
 • Cu sprijinul: Mustela, ZYX Books, Barza, Self Care Diagnostics

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa