Asociația Imunopedia instruiește medicii gratuit despre imunodeficiențele primare ale copiilor

Imunopedia este o idee care a adunat în jur o echipă de oameni dispuși să ia din timpul, energia și resursele lor și ale familiilor lor ca să ajute pro bono copiii cu imunodeficienţe.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
școala de iarnă Imunopedia
Școala de iarnă Imunopedia este un eveniment gratuit.

Asociația Imunopedia organizează Școala de iarnă Imunopedia, în domeniul imunodeficiențelor primare, între 26-28 ianuarie 2023. Evenimentul este acreditat EMC și se va desfășura sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Scopul „Școlii de iarnă Imunopedia” este instruirea medicilor rezidenți de an mare sau specialiști (pediatrie, alergologie și imunologie, boli infecțioase), astfel încât să se creeze o rețea intermediară (între MF și cei 10 medici înalt specializați existenți la nivel național), retea capabilă să se implice în managementul cazurilor de imunodeficiențe primare la copii.

Școala de iarnă Imunopedia este un eveniment gratuit

Evenimentul va fi creditat EMC și se va desfășura sub egida UMF Carol Davila. Înscrieri se pot face în perioada 11-25 decembrie 2022 la adresa de mail: [email protected]. Rezultate vor fi afișate în data 5 ianuarie 2023. Evenimentul este gratuit, costurile sunt suportate de Asociația Imunopedia cu ajutorul sponsorilor.

Despre Asociația Imunopedia

La Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu din București există un departament de Imunologie în care ajung copii cu boli greu de diagnosticat.

De câțiva ani, dr Alexis Cochino coordonează acest departament și se străduiește să ajute copiii a căror viață este pusă în pericol în lipsa depistării și tratării rapide. Face asta în paralel cu campaniile de informare pentru medicii de familie și pediatrii, campanii în care îi instruiește tot despre imunodeficiențe, despre cum să le identifice și cum să îndrume părinții rapid către diagnosticul corect.

În ultimii ani, a pornit caravane în toată țara pentru a instrui medicii, a pus la punct un site și, cu resurse destul de limitate, materiale și umane, se zbate să meargă mai departe.

Statistic, ca şi incidenţă, vorbim de cifre de ordinul 1:3.000 pentru imunodeficienţe, şi 1:100 pentru boli autoimune. Punctul comun al acestor afecțiuni este faptul că sunt greu de diagnosticat.

„Pentru a populariza existenţa acestor boli în rândul personalului medical, derulăm activități educative medicale, prin Asociația Imunopedia. Tot pentru medici, dar şi pentru pacienţi și părinţi, am făcut un site cu informaţii (www.imunopedia.ro) şi o pagină de Facebook, numită tot Imunopedia”, spune medicul, care a preferat să revină în țară după ce a lucrat la Spitalul de Copii din Newcastle (UK), unde sunt trataţi micuţii cu imunodeficienţe din tot nordul Angliei, Scoţia şi Irlanda.

„Atunci când lumea se învârte în jurul copiilor cu boli imunologice, fie că ești medic, fie că ești părinte  și știi cât de greu ai ajuns la diagnostic și la tratament, când știi cât timp s-a pierdut, poți să faci un singur lucru: să încerci să schimbi lucrurile. Așa a apărut Imunopedia, o idee, un scop, cu un nume evident, atunci când te ocupi de Imunologie Pediatrică. Imunopedia este o idee care a adunat în jur o echipă de oameni dispuși să ia din timpul, energia și resursele lor și ale familiilor lor ca să ajute pro bono acești copii”.

dr Alexis Cochino, președinte Imunopedia

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa