O fetiță de 9 luni a murit în urma unui accident produs de tatăl ei

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
asigurarea copiilor in masina
Impactul a fost atât de puternic încât micuța de 9 luni, în urma loviturii, a intrat în comă.

O fetiță de nouă luni din Teleorman și-a pierdut viața în urma unui accident produs de tatăl ei care, din neatenție, nu a acordat prioritate într-o intersecție. 

Accidentul a avut loc pe un drum din Olt, miercuri, 29 iulie 2020, în jurul orei 18,30. Conform informațiilor oficiale, în mașina care a provocat accidentul se afla o familie cu doi copii, o fetiță de 9 luni și un băiat de 12 ani. Șoferul, de 46 de ani, nu a acordat prioritate în intersecție, și s-a izbit de o altă mașină. În urma impactului, fetița a decedat, iar mama și băiatul sunt în spital, cu traumatisme.

A lovit un alt șofer, de 22 de ani

„Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit faptul că la data de 29 iulie a.c., un conducător auto, în vârstă de 46 de ani, din judeţul Teleorman, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Judeţean 644, în afara localităţii Bobicesti, la intersecţia cu Drumul Naţional 65, nu ar fi respectat semnificaţia indicatorului OPRIRE şi nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism condus regulamentar de un bărbat, de 22 de ani, din municipiul Slatina, intrând în coliziune cu acesta. Două persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar un minor de 9 luni şi-a pierdut viaţa. Cei doi conducători auto nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice“, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu.
Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă .

Transportul copiior în siguranță în mașină

În presa locală a apărut informația conform căreia fetița se afla în landou, pa bancheta din spate a mașinii, iar în timpul impactului s-a lovit puternic de mânerul dispozitivului și a intrat în comă. Informația nu fost confirmată oficial și este posibil să fie vorba de o confuzie, dat fiind faptul că landoul este destinat plimbării în cărucior a copiilor mai mici. Totuși, reamintim că singurele sisteme care respectă principiile de siguranță pentru transportul copiilor și sunt testate de organismele abilitate sunt scoicile și scaunele auto.
Landoul, chiar dacă este instalat cu un kit auto, nu este sigur în cazul unul accident. Poziția copilului în landou este întinsă, el stă transversal pe banchetă, iar capul nu este protejat și susținut de tetieră.

iată cum sună legislația României în vigoare referitor la transportul copiilor în vehicule pe drumurile publice. Conform HG 11/2015, principalele reguli pe care orice părinte trebuie să le știe sunt următoarele:

  • ART 97 – alin 1 Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1.2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1.9) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1.8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Mai multe informații despre transportul corect al copiilor găsiți în ACEST articol.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa