Cea mai valoroasă expoziție din istoria Art Safari a început în București. Copiii sub 12 ani, acces gratuit

Art Safari are o puternică latură educaţională. Misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România începe în 23 septembrie

Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, anunță ediția aniversară cu numărul 10, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), Strada Lipscani, nr. 18-20. Opere foarte valoroase, cum nu au mai fost în România, din colecția unuia dintre cele mai mari muzee ale lumii: Victoria & Albert Museum, Londra. Copiii sub 12 ani au acces gratuit.

În cadrul celei de-a doua ediții din 2022, Art Safari va organiza o expoziție de răsunet în parteneriat cu celebrul Victoria & Albert Museum, Londra, cu lucrări extrem de valoroase semnate de John Constable. Din motive de securitate, nu putem preciza exact valoarea estimată a operelor. Artistul britanic este unul dintre cei mai mari pictori peisagiști din toate timpurile.

În Pavilionul Românesc, Art Safari invită publicul să-l descopere pe Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești și prieten al lui Constantin Brâncuși.

Victoria & Albert Museum partener Art Safari

“Victoria & Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatori: Dr. Emily Knight, Katharine Martin, care cuprinde opere de John Constable, dar și de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough, Jacob van Ruisdael ș.a.m.d.

Victoria & Albert Museum, Londra

Expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, numărând peste 80 de uleiuri și gravuri, este construită în jurul lui John Constable (17761837), un mare pictor peisagist, și a pasiunii sale pentru artă, ținând cont că John Constable nu a fost doar unul dintre cei mai mari pictori englezi, dar și un mare colecționar – întreaga sa viață a studiat și colecționat lucrările Marilor Maeștri. 

Parteneriatul cu Victoria & Albert Museum, Londra, ne onorează și confirmă statutul dobândit în timp de Art Safari București, drept cea mai importantă manifestare a scenei românești în domeniul artelor vizuale. Dacă în Pavilionul Internațional îl descoperiți pe John Constable, în Pavilionul Românesc expunem unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești – Ștefan Popescu. Peisaje care taie răsuflarea și o ediție complexă care merită descoperită mai ales în cadrul tururilor ghidate sau Night Tours, experiențe de vizitare foarte apreciate de cei care ne trec pragul.

Ioana Ciocan, General Manager Art Safari

Victoria & Albert Museum, London (V&A) este cel mai important muzeu de artă și design din lume. Găzduiește o colecție permanentă de peste 2,8 milioane de obiecte, cărți și arhive care conservă peste 5.000 de ani de creativitate.

Muzeul deține o mare parte a patrimoniului Regatului Unit al Marii Britanii și găzduiește unele dintre cele mai ample resurse pentru studiul arhitecturii, mobilierului, modei, textilelor, fotografiei, sculpturii, picturii, bijuteriei, sticlei, artei și design-ului asiatic, teatrului și performance.

Frumusețea autentică a Angliei, surprinsă de pictorul John Constable 

Expoziția „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition – Touring the World)prezintă, pentru prima dată în România, arta lui John Constable (1776-1837), unul dintre pictorii peisagiști de renume din toate timpurile. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a manifestat o dragoste ce a durat toată viața față de zona rurală locală, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale artistice. Chiar și după ce s-a mutat din Suffolk și a pictat noi peisaje, locul acesta a rămas pentru el un bogat și nesfârșit izvor de inspirație. 

Ca pictor, misiunea lui Constable era să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagiști din trecut. Constable a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi.

Totuși, artistul a refuzat să se supună oricărui compromis în ceea ce privește propria viziune unică și inovatoare și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837 (de remarcat că, un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable). Expoziția curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare. 

Suntem încântați să prezentăm colecția unică John Constable a V&A. Este pentru prima dată când o expoziție a celui mai mare pictor peisagist britanic este găzduită în România și suntem entuziasmați să vă prezentăm amploarea carierei sale. ‘Seeking Truth: The Art of John Constable’ poartă vizitatorii într-o călătorie prin viața lui Constable și explorează viziunea sa artistică, sursele de inspirație și practica sa fascinantă.

Dr. Katharine Martin și Emily Knight, curatoare ale expoziției

Tot în cadrul Pavilionului Internațional, se va regăsi și o expoziție de o proaspătă contemporaneitate, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, Korean Beauty. Poster Art, o expoziție de afiș semnată de Byoungil Sun, care cu siguranță este pe gustul tinerelor audiențe, în creștere, ale Art Safari.

Pavilionul Românesc va cuprinde 3 expoziții de artă. 

„Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu)

Realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Ștefan Popescu este unul dintre cei mai apreciați pictori-călători ai artei românești, care s-a remarcat și prin participarea, pentru România, la nu mai puțin de trei ediții ale Bienalei de la Veneția. În perioada șederii sale la Paris, după 1900, se leagă puternic de artiștii și oamenii de cultură români care trăiau în Franța, devenind, la Paris, unul din prietenii lui Constantin Brâncuși. 

Pictură realizată de Ștefan Popescu

În Franța începe să picteze marine, dar și peisajele solare sau noroase ale coastelor bretone. Pentru marele său rafinament artistic, Ștefan Popescu este remarcat și celebrat întâi în Franța, astfel că primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. Abia în 1928 primește și în România Premiul Național al Salonului Oficial – manifestarea oficială anuală a artelor frumoase la București, înființată în 1924, după modelul parizian.

Artistul a alternat călătoriile sale în Franța cu cele prin Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, dar și cu deplasări prin Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. Ștefan Popescu a fost și unul dintre pictorii preferați de Regina Maria, care i-a achiziționat unele dintre cele mai importante lucrări pentru colecția sa privată. 

„Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu)

Aduce în atenția publicului o artistă în afara normelor, în vârstă de 90 de ani, care locuiește și lucrează în Sighișoara. Născută în Brașov în 1932, exmatriculată după primul an de studii de la Institutul 

Național de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, pe motiv de „origine nesănătoasă”, se (re)apucă de artă într-un exercițiu eliberator, după Revoluția din 1989. Din acel moment, Lilian Theil va iniția un parcurs creativ extrem de personal, revelatoriu – artista va gândi, filosofa și… coase un număr impresionant de lucrări pe suport textil cu o puternică încărcătură de catharsis. 

„Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu).

Artist cu o fascinație pentru peisajul exterior și interior, Mihai Mureșan face parte din noua generație de pictori neo-realiști formați în cadrul școlii de pictură clujene. Pânzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvăluie nu doar frânturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate. Peisaje și fragmente citadine, influențate de stările sale sufletești, exerciții de lămurire a lumii înconjurătoare, dar și interioare. 

Program de vizitare expoziții 

  • Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), 23 septembrie-11 decembrie 2022, Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Bilete pot fi achiziționate pe www.artsafari.ro

Despre Art Safari București

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu.

Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre Victoria and Albert Museum, London (V&A)

Victoria and Albert Museum, London (V&A) este unul dintre cele mai importante muzee de artă, design și performance din lume, având colecții unice ca amploare și diversitate, care acoperă 5000 de ani de creativitate umană. A fost înființat în 1852 pentru a oferi acces la artă oamenilor și pentru a inspira designerii și producătorii britanici. Astăzi, misiunea V&A este de a susține industria creativă, de a inspira generațiile următoare și de „a aprinde” imaginația. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa