articol sponsorizat de

Antrenamentul neuronal BM-BCI Veruvis- sistemul care crește performanțele școlare ale copiilor (P)

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Vârsta minimă de la care se pot aplica programele de optimizare a creierului este doi ani și jumătate. FOTO: Veruvis

Dezvoltarea armonioasă a copiilor este prioritatea oricărui părinte și poate fi asigurată prin respectarea câtorva principii susținute de cercetări științifice ample. Astfel, pentru ca un copil să se bucure de sănătate, de un mediu sigur de creștere și de abilități emoționale, cognitive, comportamentale și sociale, părinții ar trebui să răspundă în mod predictibil nevoilor acestuia, să se comporte cu căldură și sensibilitate, să implementeze rutine, să discute cu micuțul, să îi citească, să-i susțină sănătatea fizică și emoțională.

Deși primii ani din viață sunt importanți pentru dezvoltarea armonioasă, aceasta continuă pe tot parcursul copilăriei și adolescenței. Un instrument extrem de valoros pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și optimizarea funcționării creierului încă de la vârste fragede este sistemul inovator Brain Mapping-Brain Computer Interface.

Este vorba despre un sistem performant care poate îmbunătăți capacitatea cognitivă, de învățare, poate augmenta performanțe și poate corecta anumite disfuncții. Cu ajutorul unor senzori plasați pe cap, sistemul BM-BCI colectează în mod non-invaziv informații despre modul cum funcționează rețelele neuronale din creier. Astfel, pe baza acestor informații, se pot elabora programe de antrenament neuronal personalizate care pot fi aplicate cu ajutorul Brain Computer Interface. În România, pionierul acestui sistem este Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.

“Vârsta minimă de la care se pot aplica programele de optimizare a creierului este doi ani și jumătate. Avem copii tipici care vin să-și optimizeze performanțele, fie performanțele școlare, fie sportive, să-și optimizeze gestionarea emoțiilor. Părinții investesc în această educație absolut uluitoare, care le de posibilitatea să înțeleagă mai bine contextul în care se află, să gestioneze emoțiile, să le meargă mintea mai repede. Dar avem și copii cu diferite disfuncții, tulburări din spectrul autist, ADHD, tot felul de sindroame genetice, la care avem rezultate foarte bune” spune Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru.

Optimizarea creierului copiilor se produce prin joc: practic, prin antrenamentele neuronale, copiii pot dobândi autonomie și le poate crește capacitatea de discernământ și cea de decizie. În plus, copiii pot învață să-și stăpânească mai bine impulsurile.

“Îi ajutăm să-și controleze toată această agitație, să poată să-și înțeleagă emoțiile, să nu mai facă tantrumuri, să se înțeleagă pe ei, să poată să se controleze singuri, să poată să înțeleagă ce spune mama, să poată să înțeleagă ce spune tata, să poată să înțeleagă un text când îl citesc. Să fie alfabetizați din punct de vedere funcțional. Sunt foarte mulți copii analfabeți funcțional. Adică citesc un text, dar nu înțeleg nimic din din el. De ce? Pentru că nu se conectează rețelele, informațiilele intră pe o ureche și ies pe alta. Asta se poate vedea pe Brain Mapping. Se poate vedea exact cum comunică copilul cu el. Se poate vedea exact cât de eficient este în a gestiona contextele” adaugă fondatorul Veruvis. 

Una dintre cele mai mari provocări în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a copiilor este faptul că aceștia stau mult în fața ecranelor, consumă foarte multă informație, iar creierul în dezvoltare poate avea de suferit în urma acestui comportament. Studiile au arătat faptul că expunerea copiilor la ecrane în primii ani de viață le afectează echilibrul emoțional și comportamentele.

“Expunerea la ecrane păcălește creierul că evoluează când de fapt nu face asta. Copiii noștri au nevoie să simtă, să aibă contact, să vadă texturi, materiale, să se murdărească, să să joace. De ce? Ca să exploreze, să conecteze noi rețele neuronale. Când stau toată ziua în fața televizorului, nu se întâmplă asta. Neuronii nu se conectează, copiii nu au atât de multe rețele neuronale conectate, neuroplasticitatea nu este folosită. E ca și cum îi dai copilului o masă cu foarte multe bucate care îl ajută, cu legume, cu fructe, dar el nu știe ce sunt acelea și nu poate să le mănânce. Nu înțelege și atunci “moare de foame”. Din punct de vedere intelectual, din punct de vedere neuronal, din punctul de vedere al dezvoltării cognitive, emoționale, al inteligenței de toate felurile, nu prezintă achiziții. Și e o problemă, pentru că acele achiziții sunt vitale în procesul de socializare, de creare de conexiuni cu ceilalți, de înțelegere pe sine și de fapt de transformare într-o persoană matură, adultă, echilibrată” spune Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru.

El a lucrat cu peste 4000 de copii, aplicând programele de antrenament neuronal Brain Mapping-Brain Computer Interface. Acestea sunt extrem de sigure pentru copii, fără efecte adverse. “Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să nu se întâmple nimic. Dar până acum, toți copiii au avut rezultate. Vorbim de fapt despre un proces de învățare accelerat, adică nu introducem nimic invaziv în creier. Și nu are ce să se întâmple rău când creierul învață pentru că-și ia exact ceea ce are nevoie” adaugă Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru.

Cum acționează sistemul în cazul copiilor care fac sport de performanță și al adolescenților

Programele de antrenament neuronal pot veni și în sprijinul copiilor care fac sport de performanță: aceștia devin mai rezilienți și reușesc să-și gestioneze mai bine energia. “Copiii accesează resurse interioare la care înainte nu aveau acces și pot să dea randament mai bun, fără să se epuizeze în proces. Asta e de fapt important. Contează și obiectivul, dar contează și drumul până acolo. Dacă își ating obiectivul și apoi sunt secătuiți de resurse, nu e ok. Noi ajutăm creierul să ajungă la obiectivele trasate, însă cu un consum minim de resurse astfel încât să mai aibă energie să poată să facă și alte lucruri” descrie beneficiile metodei Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru.

Adolescența este o perioadă delicată din viața oricărei persoane. Transformările fizice și psihice care survin pot fi adevărate provocări pentru întreaga familie. Însă tranziția către perioada adultă poate fi una mai ușoară dacă părinții își susțin copiii și le oferă sprijin necondiționat în drumul către maturitate. Hrana sănătoasă, sportul, consilierea psihologică, educația de calitate și socializarea, toate pot da rezultate în cazul adolescenților. Pe lângă acestea, pot fi de mare ajutor și programele de antrenament neuronal destinate optimizării creierului.

“Pe adolescenți îi ajutăm să poată să se înțeleagă, să înțeleagă emoțiile, să se concentreze mai bine, să le crească intuiția, să poată să dezvolte strategii pe termen mediu și lung, adică să devină din ce în ce mai maturi, fără să-și piardă bucuria de trăi adolescența și experiențele, să poată să se încadreze eficient într-un context, de fapt. Și e foarte important să învețe și din greșelile altora, nu numai din greșelile lor. E foarte important să aibă capacitatea să recunoască în jurul lor ce anume este greșit, ce au făcut anumiți oameni greșit, să nu facă și ei, adică să nu fie nevoie să treacă ei prin toate problemele ca să învețe” declară fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.

Cum îi poate ajuta sistemul Brain Mapping-Brain Computer Interface Veruvis pe copiii atipici

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un copil din 100 se confruntă la nivel global cu o tulburare de spectru autist. Iar în ceea ce privește tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), cifrele arată că 129 de milioane de copii cu vârstele între 5 și 19 ani au această problemă. Abordările medicale și psihologice ale acestor tulburări sunt complexe, iar programele de antrenament neuronal și-au dovedit eficiența în multe cazuri, ameliorând starea de sănătate a copiilor atipici.

“În primul rând, cu ajutorul QEEG- Harta Creierului, vedem exact ce se întâmplă în creier. Un diagnostic nu ne dă niciun fel de indiciu despre ce se întâmplă, diagnosticul este o etichetă de fapt. Și noi vedem ce se întâmplă în creier, ce stă în spatele acestei etichete, care sunt mecanismele care au condus la această disfuncție și foarte important ce anume trebuie să antrenăm noi astfel încât creierul să devină optimizat, creierul să poată să înțeleagă unde e, să poată să colecteze, proceseze și să utilizeze informația în mod eficient” descrie procedurile pe care le aplică în cadrul Veruvis Kids Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru.

Antrenamentele neuronale se fac pe parcursul mai multor ședințe, iar numărul acestora poate varia în funcție de fiecare caz în parte. Progresele sunt vizibile, fiind confirmate și de evaluări medicale. “Copiii încep să fie mult mai prezenți, încep să comunice mai eficient: declară fondatorul Veruvis Kids, care face parte din Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.

Cum a apărut ideea Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis

Primul client al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis a fost chiar fondatorul acestuia, Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru. Sistemul Brain Mapping-Brain Computer Interface l-a ajutat să scape de tinitus, o problmeă supărătoare de sănătate căreia nu i-a găsit nicio soluție timp de 5 ani. Având studii la MIT (Massachusetts Institute of Technology), dar și la Institutul “Bert Hellinger”, Dr. Psih. Drd. Costin Dămășaru a dezvoltat propria metodă de antrenament al creierului (vezi harta creierului aici), disponibilă pentru copii și adulți.

“Eu am luat conceptul de neurobiofeedback și l-am transformat complet, l-am optimizat, l-am upgradat. Ce facem noi aici este neurobiofeedback upgradat, elevat și transformat în metoda Veruvis, pentru că avem echipamente foarte puternice, căști foarte puternice, software-uri foarte puternice și proceduri de lucru foarte puternice. Metoda are trei mari piloni. Primul este neuroplasticitatea, care se bazează pe crearea de noi neuroni (la orice vârstă se poate face asta și am dovedit asta), pe mielinizarea tecii, adică neuroni mai rapizi, și pe crearea de noi rețele neuronale. Pilonul doi este metacogniția, vizualizarea gândurilor, extragerea din ele, controlul lor. Când poți face asta poți face orice. Și al treilea pilon este condiționarea operantă, similară experimentului lui Pavlov. Noi ascultăm creierul și îi oferim o recompensă când rețelele neurale se optimizează. Noi nu folosim impulsuri, folosim recompense. Pacientul stă cu casca pe cap și, în momentul în care zonele creierului și comunicarea dintre acestea sunt optime, creierul primește o recompensă. De exemplu, pornește o mașină de curse. Când acestea nu sunt optime, mașina se oprește” descrie specialistul metoda Veruvis pe care a aplicat-o la peste 7000 de clienți până acum.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa