UPDATE: A murit copilul căruia i s-a făcut anestezie generală la stomatolog. Clinica a fost închisă

Cristina Călin, redactor
scris pe
anestezie la stomatolog

UPDATE: Copilul a murit miercuri, 12 februarie, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, în urma unui stop cardio respirator. Micuțul era ținut în viață de aparate, pentru că la puțin timp după transferul la București intrase în moarte cerebrală.

Copilului de 4 ani i-a fost administrat un cocktail de anestezice – un cocktail cu propofol dormicum – fără a se respecta „normele minime de securitate”, după cum a spus ministrul Sănătății. Victor Costache a adăugat că „din păcate, nu este un fenomen punctual, se întâmplă pe larg la nivel naţional”. Reprezentații clinicii susțin că procedura a fost una legală și că se practică și în alte cabinete din țară. Chiar fratele băiețelului fusese tratat la fel, cu câțiva ani în urmă, în același loc.

Activitatea clinicii a fost suspendată, iar Poliția Argeș a anunțat că face cercetări pentru ucidere din culpă.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Un copil de 4 ani din Pitești a ajuns în stare gravă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală după ce i s-a făcut anestezie generală la stomatolog într-un cabinet ce nu avea toate avizele.

Băiețelul a mers împreună cu mama lui la clinica Teddy Care din Pitești pentru un tratament dentar. Aici i s-au făcut mai multe anestezii, iar copilul a intrat în comă. A fost dus de urgență la secția de pediatrie a spitalului din Pitești, însă medicii de aici au considerat că starea lui este mult prea gravă și l-au trimis la București.  În momentul în care a plecat spre București cel mic nu răspundea niciunul stimul.

Polițiștii piteșteni s-au autosesizat și au mers la clinica stomatologică pentru a face investigații. Au ridicat de acolo probe pentru a face cercetări. Teddy Care este deschisă de mai bine de 10 ani și este specializată în tratamente stomatologice pentru copii și adolescenți.

Clinica a fost amendată de inspectorii sanitari

La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica stomatologică din Pitești.

Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.

Cabinetul stomatologic din Pitești nu are aprobată în structura sa de funcționare, conform autorizației sanitare de funcționare, o secție de ATI (Anestezie-Terapie Intensivă). Practic, copilului i s-a făcut anestezie totală, cu toate că acest cabinet nu avea voie, conform autorizației de funcționare, să facă anestezie totală, dacă nu deține și o secție ATI.

Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitești. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din autorizație nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcționare o secție de ATI.

Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20 000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare. (HG 857/2011, art.3, lit. e). Ancheta este în derulare. Concluziile vor fi prezentate conducerii Ministerul Sănătății într-un raport cu privire la situația existentă.

Anestezie la stomatolog. Punctul de vedere al clinicii unde copilul a suferit intervenția

Pe de altă parte și reprezentanții clinicii au trimis un comunicat de presă în care explică faptul că băiețelul ”în vârstă de 4 ani și 8 luni, a venit prima oară în clinica noastră la o consultație de specialitate pe 18 ianuarie. În urma acesteia, s-a constatat că avea nevoie de obturații cu tratament de canal și obturații simple.

Deși s-a dovedit necooperant, părinților li s-a recomandat să încerce totuși tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult și rezultatele să se lase așteptate.

Părinții au optat însă pentru analgosedare deoarece știau de existența aceste opțiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente dentare sub analgosedare în clinica noastră. Ținem să menționăm că tratamentele stomatologice sub anagosedare sunt recomandate în cazul pacienților foarte anxioși, care nu cooperează cu medicul dentist și a căror stare de sănătate are de suferit din acest motiv.

Copilul a ajuns în clinică pe 10 februarie, la ora 14.50, a intrat în tratamente la ora 15.15 – 15.25, moment în care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar anestezie și terapie intensivă, și au început tratamentele dentare.

După maximum 45 de minute de la începerea intervenției, medicul anestezist specialist a început resuscitarea copilului, după ce atât el, cât și medicul stomatolog și asistenta au observat că starea copilului s-a modificat.

Medicul anestezist a observat că saturația de oxigen scăzuse, asociată cu bradicardie severă, și a început protocolul de resuscitare. Ca măsură suplimentară, a fost chemată ambulanța, iar echipajul SMURD a decis transportarea copilului la spital pentru monitorizare și investigații suplimentare.

Mai adăugăm că tratamentele prin analgosedare se desfășoară fără probleme în clinica noastră din anul 2018, de când eam început colaborarea cu medicul primar anestezie și terapie intensivă.

Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătății pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar până în acest moment, la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită în mod curent și în alte clinici stomatologice atât în Pitești, cât și în țară.”

Momentan copilul se află la secția de terapie intensivă a Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București, după ce medicii au făcut eforturi pentru a-l salva.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant mai poți citi și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa