Decizie finală: Anul școlar se prelungește. Ce se întâmplă cu vacanța de Paște și cu examenele naționale

Cristina Călin, redactor
scris pe
an școlar prelungit
Doar clasele terminale vor lua vacanță mai repede.

Semestrul al doilea se va scurta cu o săptămână prin prelungirea vacanței de Paște a anunțat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației. Modificările structurii anului școlar nu vizează anii terminali, iar examenele naționale vor urma programul cunoscut.

La ședința de la Ministerul Educației au participat și reprezentanți ai părinților, elevilor și studenților. “Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale Catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai. Clasele terminale termină vacanța pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase care vor termina vacanța pe 4 mai”, a anunțat Cîmpeanu. Pentru clasele terminale vacanțele nu vor suferi niciun fel de modificare.

Se va face practic o punte între finalul vacanței pentru sărbătorile pascale ortodoxe și catolice și începutul vacanței pentru sărbătorile pascale ortodoxe. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe data de 25 iunie.

În cazul filierei tehnologice și a învățământului profesional și tehnic, finalul anului școlar va rămâne la datele cunoscute. Este vorba despre elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni pentru care, în cazul unei prelungiri, cursurile ar fi continuat până în luna august. În cazul lor se va renunța șa Săptămâna Altfel, iar ministrul a spus că oricum anul acesta școlar a fost cu totul altfel.

Examenele și testările în anul școlar 2020-2021

Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și prestările PISA rămân în continuare programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluare Națională de clasa a II-a se programează pentru perioada 25-28 mai. În cazul localităților carantinate, aceste examene se vor reprograma după ieșirea din carantină a localităților.

Cu sprijinul cadrelor didactice într-un an școlar atipic, în care tezele școlare nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, numărul notelor necesar si încheierea situațiilor școlare, cu sprijinul cadrelor didactice se vor încheia acele activități de evaluare și încheiere a rezultatelor școlare. Nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei având în vedere efortul cadrelor didactice.

Activitățile remediale se vor ține doar în localitățile unde gradul de infectare nu a ajuns la pragul de 6 la mie de locuitori, potrivit reglementărilor CNSU.

Alături de vaccinare, testarea este un element absolut esențial în școli și sunt absolut convins că problema testări în școli va fi rezolvată extrem de rapid. După ce a trenat vreme de șase săptămâni, vă declar că sunt convins că această problemă va fi soluționată foarte rapid. În sensul în care să fie eliminată această problema a lipsei de personal medical în școli, în sensul în care să fie teste non-invazive, mai ușor de acceptat de către părinți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa