Părinții primesc azi, 6 septembrie, alocațiile de stat și indemnizațiile pentru creșterea copilului. Plata acestora cu trei zile mai devreme a fost făcută pentru a-i ajuta pe părinți să cumpere uniforme și rechizite necesare înaintea începerii noului an școlar.
„Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), prin agențiile teritoriale, efectuează plățile în avans față de data fixată”, a transmis agenția. Valoarea alocației pentru școlari este de aproape 300 de lei, sumă cu care părinții pot cumpăra un ghiozdan și un prim set de rechizite.
Potrivit anunțului postat pe site-ul ANPIS, se fac plățile pentru:
- alocațiile de stat pentru copii;
- indemnizațiile de creștere a copilului;
- stimulentele de inserție pentru creșterea copilului;
- indemnizațiile de acomodare și sprijin adopție.
La nivel național sunt înregistrați 3.484.686 de beneficiari de alocație de stat pentru copii, 159.601 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, 83.943 de beneficiari de stimulent de inserție pentru creșterea copilului și 4.514 de beneficiari indemnizație de acomodare și sprijin adopție, se mai arată în comunicat.
- CITEȘTE ȘI: Cumpărături pe care le poți face din timp pentru noul an școlar. Ponturi pentru a cheltui mai puțin
Lista de rechizite se comunică abia săptămâna viitoare de către învățători
Lista completă de rechizite este oferită de fiecare învățătoare fie în prima zi de școală, fie la prima ședință cu părinții, de regulă în prima săptămână după începerea școlii. Părinții care vor să cumpere în avans o parte dintre lucrurile necesare trebuie să se limiteze la ceea ce știu deja sigur că e necesar: ghiozdan, penar, creioane, stilou (la clasa pregătitoare nu este necesar).
Atenție, însă, la produsele pe care le cumpărați pentru cei mici! Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descoperit, la controalele în magazine, o serie de nereguli, de la identificarea unor substanțe periculoase în anumite tipuri de plastilină și creioane colorate, până la uniforme care nu respectau standardele de calitate.
Structura anului școlar 2024-2025
Anul școlar 2024-2025 are 36 de săptămâni împărțite în 5 module, 4 vacanțe, zile libere cu ocazia sărbătorilor legale și cele 5 zile dedicate programelor naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Vacanța de toamnă, prima dintre vacanțele anului școlar, începe pe 26 octombrie și se încheie pe 3 noiembrie. Este urmată de vacanța de iarnă – 21 decembrie-7 ianuarie și de vacanța de schi – 10 februarie-2 martie. Vacanța de primăvară începe pe 18 aprilie și se încheie pe 27 aprilie, iar vacanța de vară începe pe 21 iunie. Anul viitor, școala începe pe 7 septembrie, conform structurii anului școlar creată de Ministerul Educației.