Alocațiile se măresc de la 1 aprilie. Când se va face plata lor

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
familie

Alocațiile se măresc de la 1 aprilie. Majorarea alocaţiilor pentru copii a intrat în vigoare luni, 1 aprilie 2019, iar plata aferentă lunii aprilie se va face în mai, Ministerul Muncii suplimentând deja bugetul cu circa 2,3 miliarde de lei.

„Din 1 aprilie 2019 intră (în vigoare – n. r.) alocaţiile majorate pentru copii, dar se primesc în mai. Noile valori vor fi de de 150 lei, respectiv 300 de lei. Drepturile aferente lunii aprilie se plătesc din mai„, a spus, citat de Agerpres, Marius Budăi, ministrul Muncii.

Ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor a fost adoptată în februarie de Guvern după ce a fost votată în Parlament, la propunerea PNL, însă, pentru a putea plăti sumele, era nevoie ca preşedintele României să promulge Legea bugetului de stat.

„Ca urmare a deciziei Parlamentului României de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat prin Legea bugetului pe 2019, Ministerul Muncii a întocmit proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care a fost aprobat în Guvern. Prin acest proiect am modificat Legea 61/1993 şi Legea 448/2006. Ordonanţa a fost adoptată dar, pentru a putea face plata alocaţiilor, avem nevoie ca domnul preşedinte să promulge legea bugetului de stat. Totuşi, pentru a nu ajunge să fim puşi în imposibilitatea de a aplica această Ordonanţa şi pentru a nu încălca Legea finanţelor publice, am modificat Ordonanţa pe articolul II şi am spus că va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare celei la care se promulga Legea bugetului de stat”, a explicat, în 20 februarie, Marius Budăi.

Prima alocaţie mărită va fi primită de fapt în luna mai

  • Toţi părinţii trebuie să ştie că alocaţiile se primesc pe data de 8, nu pe data de 1, astfel alocaţia mărită de pe aprilie va fi primită pe 8 mai.
  • Copiii cu vârsta curpinsă între 2 ani şi 18 ani vor primi 150 de lei, la fel şi tinerii care au împlinit 18 ani, dar care mai urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional
  • Copiii până la doi ani vor pimi 300 de lei, iar cei cu handicap vor primi până la 3 ani. Copiii cu handicap între trei ani şi 18 ani vor primi 300 de lei.

Actele pentru acordarea alocaţiei pentru copil în 2019 se depun la primăria localităţii sau sectorului de care aparţin părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor.

Alocațiile se măresc de la 1 aprilie. O creștere controverstă și mult așteptată

Creșterea alocațiilor pentru copii a fost propusă în Parlament de PNL în luna martie 2019. Amendamentul la Legea bugetului de stat a fost adoptat cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă, însă ulterior s-a cerut rediscutarea lui după o pauză de 10 minute. Votul a fost unul cu scandal, dat fiind faptul că inițiativa a aparținut PNL, iar PSD a votat împotrivă. În cele din urmă, amendamentul PNL a trecut în plenul Parlamentului datorită voturilor a 5 parlamentari PSD-ALDE. Amendamentul privind creșterea valorii alocațiilor a fost depus de deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL.

Propunerea fusese susținută și în comisia de buget-finanțe, dar a fost respinsă. De asemenea, și senatorii respinseseră majorarea în data de 4 februarie. 

În februarie 2019 au beneficiat de alocaţie de stat 3.633.782 copii. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti – 330.676 şi în judeţele Iaşi – 180.699, Suceava – 137.451 şi Bacău – 130.585.conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa