Alocațiile se dublează! Președintele Iohannis a promulgat legea

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
alocațiile se dublează
Alocațiile copiilor sunt un ping pong politic. Există lege, dar nu există bani la buget.

Alocațiile se dublează în anul 2020, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea marți, 14 iunie. Astfel, familiile vor primi 300 de lei pentru fiecare copil între 2 și 18 ani și 600 de lei în cazul copiilor cu handicap si în cazul celor până la 2 ani.

Teoretic, legea ar trebui să se aplice din luna următoare promulgării, deci din februarie. Practic, data la care se va aplica legea rămâne deocamdată o mare necunoscută, dat fiind faptul că Guvernul nu a prevăzut o astfel de sumă pentru anul 2020.

Există legea, nu sunt banii

Ludovic Orban a declarat zilele trecute că va amâna data de intrare în vigoare a legii până când Guvernul va avea bani. „Cel mai probabil, soluția pe care o vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, a spus Orban.

Reamintim că alocațiile au mai fost dublate la începutul anului 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Atunci, propunerea a venit din partea PNL. De data aceasta, deputații PSD sunt cei care au avut această inițiativă, propunând pentru a doua oară creșterea de la 150 la 300 de lei.

Alocațiile copiilor, un ping- pong politic

„Acum, PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că singura majorare pe care o permite bugetul este cea în raport cu  rata inflației. ”Nu putem să aplicăm legea așa cum este ea adoptată. Orice om înțelege. Căutăm mai multe soluții, avem mai multe variante în lucru, pentru ca alocațiile să poată crește. Acum înseamnă creșterea cheltuielilor de stat cu 6 miliarde”, a declarat Ludovic Orban.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa