Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 septembrie. În cât timp se dublează

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
despre-bani-totul-despre-mame
Alocațiile copiilor cresc cu 20% din 1 septembrie 2020.

Ministerul Muncii propune dublarea etapizată a alocaţiilor, până în anul 2022, prima creştere urmând să aibă loc la 1 septembrie, de 20%, a anunţat ministrul Violeta Alexandru, în deschiderea şedinţei de Guvern care a avut loc în 29 iulie 2020.

„Vom prezenta proiectul ordonanţei de urgenţă care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii, în cuantumul de 300 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani, respectiv de 600 lei pentru copii între 0 şi 2 ani şi pentru cei cu dizabilităţi. Calendarul pentru a putea avea suportul necesar în bugetul de anul acesta şi cel pentru anii următori va fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat: de două ori pe ani anul viitor, la 1 ianuarie şi la 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022”, a declarat ministrul Muncii Violeta Alexandru.

Practic, alocaţia dublată va fi la data de 1 iulie 2022, a explicat premierul Ludovic Orban.

Din luna martie 2019, alocația copiilor a crescut ca urmare a propunerii votată în Parlament, la inițiativă PNL:

Articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel:

– 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);

– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Alocațiile copiilor cresc cu 20%. După 14 ani și copiii își pot ridica alocația

Totodată, actul normativ mai stabilește că alocația “se plăteşte şi tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii”.

Dacă au împlinit vârsta de 14 ani, iar reprezentantul legal își dă acordul în acest sens, copiii pot să primească ei înșiși alocația. În același timp, tinerii care au vârsta de peste 18 ani și care au dreptul la această alocație o pot primi în baza unei cereri.

Alocațiile copiilor cresc cu 20%. Se poate plăti retroactiv

Pentru ca un copil să poată primi alocația, responsabilii acestuia trebuie să facă o cerere. “Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”, stipulează actul normativ ce reglementează acordarea alocației de stat pentru copii. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa