Alocațiile copiilor, transformate în vouchere

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
alocațiile copiilor
Voucherele nu ar putea fi folosite pentru a cumpăra alcool sau băutură.

    De câteva zile, în spațiul public se discută vehement despre posibilitatea ca alocațiile copiilor să nu mai fie acordate în bani, ci în vouchere. Avantajul ar fi acela că banii ar fi folosiți exclusiv pentru nevoile copiilor.

    Ministrul propus al Muncii Violeta Alexandru e de părere că voucherele care sprijhină educația copiilor ar face ca banii destinați celor mici să nu mai fie folosiți pentru viciile părinților așa cum se întâmplă în unele familii.

    ”Alocațiile se mai joacă și la păcănele”

    “Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceştia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocaţiile copiilor beneficiază şi aparţinătorii/părinţii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Se mai joacă şi la păcănele”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

    Ea a precizat că voucherele ar implica și un sistem de excludere, în așa fel încât pe baza lor să nu poată fi achiziționat alcool sau tutun. Mai mult, ele ar putea fi ridicate direct de la școală pentru ca, în acest fel, părinții să fie încurajați să treacă mai des pe la școală.

    Propunerea aceasta s-ar putea transforma într-o consultare publică și, dacă va fi acceptată, va putea fi implementată cât de curând. ″În alte state membre UE alocaţia de stat este fie condiţionată de veniturile părinţilor (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franţa). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniţă, pentru nou-născuţi, pentru baby-sitting etc. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluţie de reglementare decât printr-o largă consultare publică, pe care o voi lansa la momentul oportun”, a mai spus Violeta Alexandru.

    Se dublează sau nu alocațiile?

    Până la transformarea alocațiilor în vouchere, Guvernul are de gestionat o altă provocare: găsirea banilor necesari pentru dublarea alocațiilor, așa cum prevede legea. Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că, deocamdată,nu există sursă de finanțare pentru acest lucru.

    “Majorarea a fost amânată pentru că a venit fără surse de finanţare. A fost un amendament aruncat în ultimul moment fără sursă de finanţare. Dacă erau responsabili, trebuia să vină şi cu sursa de finanţare. Vom căuta şi vom găsi bani şi pentru creşterea alocaţiilor din august 2020”, a declarat Cîţu.

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa