Psihoterapeutul Alina Pop ajută mamele obosite să nu ajungă în faza de burnout, iar pe cele aflate deja acolo, le ghidează spre redescoperirea liniștii și a echilibrului. Multe femei care îi trec pragul cabinetului se confruntă cu stări de vinovăție, provenite de la standardele exagerate la care se raportează. Psihoterapeutul le îndeamnă să facă un pas în spate, să se privească cu blândețe și compasiune și să învețe să facă o prioritate din propria sănătate fizică și emoțională.
La rândul ei mamă, Alina Pop a demarat prima campanie națională de conștientizare a stresului parental și reechilibrare, după ce s-a luptat ea însăși cu efectele burnout-ului. Într-un interviu pentru Totul Despre Mame, ea vine cu o serie de sugestii pentru părinții care nu mai găsesc soluții pentru a gestiona într-o zi toate sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească.
Totul Despre Mame organizează conferința ”Mamă. Și mai mult decât atât”, dedicată tuturor părinților care vor să se uite în oglindă cu drag, cu blândețe și cu încredere. Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă. Vino să le asculți pe Iulia Barca, psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și familie, Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului parental și pe Diana Vijulie, psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Cumpără bilete de AICI.
Totul Despre Mame: Cum poate o mamă să își definească prioritățile și să stabilească limite clare între muncă și viața de familie?
Alina Pop, psihoterapeut: Ușurința în definirea priorităților vine în urma unei bune cunoașteri de sine. Acțiunile fiecărei mame sunt definite de nevoile, valorile și experiențele trăite. Cunoașterea și diferențierea acestora de mecanismele de coping/supraviețuire vor oferi claritatea de care orice mamă are nevoie pentru a face alegeri sănătoase pentru ea și pentru familia sa.
Limitele sunt o exprimare a sinelui. Atunci când impunem o limită, ceea ce facem, de fapt, este să o recunoaștem față de noi și să ne asumăm responsabilitatea personală. De asemenea, transmitem celuilalt cine suntem noi, ceea ce este benefic pentru noi și ceea ce nu este.
Pentru unele mame, este potrivit să dedice mai mult timp muncii din care simt că își iau energia și starea de bine, transmițând, astfel, către copil bucuria de a face ceva cu sens. Alte mame își găsesc menirea în rolul de părinte. În funcție de aceste lucruri, ele vor ști care sunt limitele potrivite pentru ele și pentru familia lor.
Totul Despre Mame: Ce sfaturi aveți pentru mamele care se simt vinovate sau se confruntă cu conflicte interne legate de alocarea timpului între carieră și familie?
Alina Pop, psihoterapeut: Cel mai des, mamele ajung să se simtă vinovate, deoarece consideră că fac ceva greșit când sunt la muncă și nu sunt alături de copiii lor. Iar atunci când sunt acasă, pentru faptul că se gândesc la ceea ce mai au de rezolvat la muncă sau doar își doresc să fie acolo, se simt, din nou, vinovate.
Standardele nerealiste impuse de societate și preluate ulterior de fiecare dintre noi ne-au făcut să credem că putem să dăm 100% în toate rolurile noastre și că așa ar fi corect să facem. Iar atunci când nu o facem, greșim și nu suntem îndeajuns de bune.
Pentru a reduce starea de vinovăție și conflictul, este important să ne dăm seama de presiunea și de standardele exagerate care sunt plasate asupra noastră. Uneori care chiar noi ni le punem. Să facem un pas înapoi cu blândețe și compasiune față de noi. Să ne amintim că facem atât de bine pe cât putem și că aceasta este suficient.
Ni s-a vândut ideea că a le face pe toate la nivel la superlativ, în fiecare zi, este ceva posibil și accesibil fiecărei mame. Dacă privim cu adevărat realitatea naturii umane, vom vedea că nu este așa. Putem să luăm cel mai bun exemplu al limitelor umane. Cele 5 simțuri trimit către creier în fiecare secundă peste 11 milioane de biți pentru procesare. Totuși, mintea conștientă pare să poată prelucra undeva la 50 de biți pe secundă.
Este perfect normal și de așteptat să dedicăm, în funcție de context, mai mult timp într-o direcție și mai puțin în cealaltă.
Totul Despre Mame: Cum poate o mamă să găsească sprijin și să își construiască o rețea de suport pentru a face față provocărilor de echilibrare a carierei și familiei?
Alina Pop, psihoterapeut: Primul pas vine din acceptarea faptului că are nevoie de suport. De asemenea este nevoie de o orientare ulterioară către persoanele sau instituțiile potrivite să îi ofere sprijin. Ajutorul poate veni sub mai multe forme. Principiul care ar trebui să fie la bază este acela de a-i fi reduse din responsabilități într-o arie, pentru a se putea concentra pe cealaltă. Putem vorbi despre bunici care să stea cu copilul cât mama este la job. Poate fi o grădiniță, creșă, bonă ori altă persoană de încredere. De asemenea, atunci când dificultățile devin prea greu de gestionat, este bine să aibă în rețeaua de suport și sprijinul unui specialist.
Pentru a putea să construiască toată această rețea de suport, comunicarea trebuie să fie orientată spre obiectiv. Ar trebui să aibă un mesaj clar transmis care să descrie nevoia mamei, împreună cu modalitatea prin care își dorește să i se răspundă. Dacă mama se va pierde în discuții, contraziceri sau lupte de putere între ea și partener, bunici sau alte persoanele la care apelează, nu va putea primi ajutorul de care are nevoie pentru a-și găsi echilibrul pe care și-l dorește.
Totul Despre Mame: Cum poate epuizarea profesională afecta relația dintre mamă și copii și ce strategii pot fi folosite pentru a menține o legătură sănătoasă?
Alina Pop, psihoterapeut: O mamă epuizată de la job este o mamă care nu se poate conecta cu propriul copil, care are o mulțime de emoții și trăiri pe care nu a reușit să și le exprime/regleze. Această conexiune nu poate fi una autentică pentru că mama nu este conectată în primul rând cu ea, cu nevoile și limitele sale.
În astfel de situații, relația cu copilul poate fi folosită inconștient de mamă ca un loc sigur, unde ea se poate retrage și poate primi iubirea și conexiunea de care are nevoie. Însă, copilul nu trebuie să fie persoana de siguranță a mamei, locul ei sigur, ci invers. Într-un astfel de context, se poate ajunge la o parentificare timpurie a copilului.
Dacă mama trece printr-o astfel de situație, este important să găsească sprijin emoțional în ea, în partener sau în adulții din jurul ei. Să se adreseze unui profesionist pentru a vedea ce anume o împiedică să impună limitele de care are nevoie pentru a reduce din presiunea/reponsabilitățile care o duc la epuizare. Să interacționeze cu copilul dintr-un spațiu din care simte că are disponibilitate pentru el/ea, cu dorința de a crea timp de calitate împreună.
Totul Despre Mame: Cum pot mamele să facă față presiunilor sociale și culturale legate de standardele de perfecțiune în ambele domenii?
Alina Pop, psihoterapeut: Din punctul meu de vedere, un pas important este să conștientizeze aceste standarde de perfecțiune impuse social. Trebuie să meargă mai departe și să exploreze în interiorul lor pentru a-și da seama cum au ajuns aceste norme culturale să fie integrate și să devină o voce interioară critică.
Multe mame se autoînvinovățesc, se autodesconsideră. În societatea de astăzi, se dorește și se așteaptă de la noi să ne creștem copiii ca și când nu mai facem nimic altceva. În același timp, să avem cariere ca și când nu am avea familii, dedicând tot timpul muncii. Doar că acest lucru nu este posibil. Noi avem obligația, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri, să îndreptăm aceste norme.
Facem față presiunii sociale făcând cea mai importantă alegere – să ne alegem pe noi, sănătatea noastră psihică și fizică. Copiii noștri au nevoie de un model sănătos de părinte, care se îngrijește de propria-i persoană și care poate da din preaplinul său.
- CITEȘTE ȘI: Şi mamele suferă de sindromul burnout!
Totul Despre Mame: Cum pot mamele să-și stabilească obiective realiste și să-și evalueze progresul în ambele domenii?
Alina Pop, psihoterapeut: Obiectivele realiste sunt cele care sunt în conformitate cu propriile nevoi, valori și context de viață. Când vorbim despre obiective, eu le invit pe mame să își treacă pe o foaie obiectivele pe care le au în minte în acel moment. Ulterior, trebuie să verifice dacă toate sunt valide și în acord cu nevoile, valorile și contextul de viață. Dacă răspunsul este afirmativ, să le aleagă pe 3 cele mai importante sau chiar mai puține, în funcție de contextul lor curent de viață.
Ulterior, vom pleca de la obiectivul pus în sens descrescător pentru a putea vedea toți pașii care trebuie făcuți pentru a-l atinge și îi împărțim în timp. După această împărțire, le va fi mai ușor să vadă cât de realist este obiectivul, dacă timpul le permite să îl atingă sau trebuie să regândească și tot așa până vor ajunge la ceva ce simt că este posibil de atins fără a depune eforturi care le pot duce la epuizare.
Ulterior, progresul poate fi urmărit folosindu-ne de pașii intermediari aleși, dacă au fost îndepliniți sau nu.
Totul Despre Mame: Cum poate un psihoterapeut să ajute mamele să se simtă mai încrezătoare și să dezvolte abilități de gestionare a stresului?
Alina Pop, psihoterapeut: Cred că dezvoltarea abilităților clienților este o arie de lucru binecunoscută în sesiunile de psihoterapie. Acolo unde aceste resurse există, însă nu sunt folosite, ne uităm la ce anume ne blochează.
Spre exemplu, organizarea este o abilitate importantă atunci când vorbim despre gestionarea stresului. Ea ne oferă claritate, încredere pentru că știm ce avem de făcut, mai mult timp pentru sine, vizibilitate, chiar și rutină. Însă sunt persoane care nu reușesc să acceseze această abilitate și nu sunt organizate nici în exteriorul lor și nici în interior, în mintea lor.
Într-o astfel de situație, rolul psihoterapeutului este de a ajuta clientul să înțeleagă ce s-a întâmplat de-a lungul timpului de nu a dezvoltat această abilitate. Este o experiență adversă, este lipsa unei astfel de structuri în familie. Ulterior, în timpul ședințelor, se vor lucra exerciții prin care mama să învețe cum să aducă organizarea în propria-i viață, care sunt caracteristicile specifice și va fi susținută să aplice în viața sa această nouă abilitate, să îi observe beneficiile, să vadă de ce resurse are nevoie pentru a o menține.
- CITEȘTE ȘI: Întoarcerea la birou după concediul de creștere a copilului. Cum să faci tranziția mai ușoară
Aș spune că în sesiunile de psihoterapie lucrăm să descoperim ce s-a întâmplat cu noi, ce ne lipsește, de ce avem nevoie, cum să dezvoltăm și să creștem în noi și în afara noastră noi resurse pentru ca, ulterior, să stabilizăm noile deprinderi și să continuăm procesul de creștere emoțională.
Conferința ”Mamă. Și mai mult decât atât”
Dacă ți-e greu să îmbini toate rolurile din viața ta, te invităm la Conferința „Mamă. Și mai mult decât atât”, care aduce pe scenă specialiști care au atât expertiză profesională, cât și experiență de părinți. Te vor îndruma pentru a găsi mult râvnitul echilibru între viața de familie, cea profesională, socială și interioară.
Speakeri
Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă.
Iulia Barca
Iulia Barca este psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și are specializare în metoda de lucru Compassionate Inquiry dezvoltată de Gabor Mate.
Oana Nicolau
Oana Nicolau este psihoterapeut de cuplu și familie. Are formări în analiză tranzacțională, terapia centrată pe emoții, AHPCC – Formare Terapia Schemelor în relația de cuplu și cursuri de psihosexologie—Therapy Certification Center – Sex therapy, My sexual Health – Better sex for couples, Institute for relational Intimacy – Assesing and Treating Sex issues in Psychotherapy.
Alina Pop
Alina Pop este psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă, cognitiv-comportamentală
și în psihoterapia traumei (EMDR și IoPT), cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului
parental și în psihoterapie de cuplu. În 2023, a demarat prima campanie națională de conștientizare și reechilibrare a stresului parental „OUT din BurnOUT Parental”.
Diana Vijulie
Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă, cu elemente de terapie prin artă (colaborare cu American Art Therapy Association). Este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.
- Loc de desfășurare: Arcub, strada Lipscani 82 A, București
- Preț bilet: 50 lei. Poți cumpăra de aici
Agenda eveniment
- 10.00-10.30 –Welcome coffee
- 10.30-11.30— Tu și cu tine. Cum să te transformi în omul la care visai de când erai mica, de care îți e drag, pe care îl respecți, înțelegi, susții și ierți necondiționat – Iulia Barca, psihoterapeut formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală
- 11.30-12.30— Tu și jobul tău. Cum să ai viața profesională care să te împlinească –Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în prevenirea burnout-ului parental
- 12.30-13.00— Brunch
- 13.00-14.00— Tu și copilul tău. Cum să devii mama de care copilul tău are nevoie – Diana Vijulie, instructor certificat în disciplină pozitivă
- 14.00 – 14.15– Coffee break
- 14.15-15.15 – Tu și partenerul tău. Cum să fii iubita alături de care partenerul tău poate cuceri lumea – Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu si familie
- 15:15 – 15:30 – Tombolă
Parteneri
- Partener principal: Aqua Carpatica flavours
- Parteneri: OptiBlu, Herbalife Nutrition, Kandia, Republica Bio
- Cu sprijinul: Termomix, Kafune, Mustela
Despre Totul Despre Mame
TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.
Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.
Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.