Alimentația mixtă în primele luni de viață crește abilitățile de învățare ale copiilor- STUDIU

Acest studiu oferă dovezi că alăptarea în combinație cu laptele formulă este, totuși, benefică pentru abilitățile de învățare de mai târziu.

Laura Udrea, redactor
scris pe
alăptarea nou-născutului bebeluș
Veste bună pentru proaspetele mame: alimentația mixtă – lapte matern și lapte formulă – este benefică și pentru bebeluș, și pentru mamă, arată un studiu din 2023.

Deși beneficiile alăptării exclusive a bebelușului în primele luni de viață sunt incontestabile, un nou studiu demonstrează că și hrănirea mixtă (cu lapte matern și formulă de lapte) are beneficiile ei. Copiii alimentați mixt au un risc mai scăzut de a avea probleme de învățare față de cei hrăniți doar cu lapte formulă.

Potrivit unui nou studiu, bebelușii care sunt alăptați exclusiv sau hrăniți cu un amestec de lapte matern și formulă de lapte în primele 6 până la 8 săptămâni de viață prezintă un risc mai mic de a avea mai târziu nevoi educaționale speciale și dificultăți de învățare. Studiul, condus de Universitatea din Glasgow și publicat în revista medicală PLOS Medicine, a analizat datele a peste 190.000 de copii pentru a înțelege impactul alimentației timpurii asupra dezvoltării ulterioare.

Alimentația mixtă – benefică bebelușilor, dar și mamelor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca bebelușii să fie alăptați în primele 6 luni de viață. Însă tocmai aceste prime luni din viața bebelușilor sunt și cele mai stresante pentru proaspetele mame. Nu puține sunt femeile care trebuie să lupte în această perioadă cu depresia postnatală, cu durerea provocată de ragadele sânilor sau cu presiuni din partea unei societăți care condamnă femeile care nu reușesc să-și alăpteze pruncii și-l mai „fentează“ cu câte un biberon de lapte formulă. Acest studiu oferă dovezi că hrănirea cu lapte praf și formulă este, totuși, benefică pentru abilitățile de învățare ale copilului.

Alimentația mixtă scade riscul apariției dificultăților de învățare

Cercetătorii au analizat datele privind sănătatea și educația pentru 191.745 de copii născuți în Scoția, începând cu anul 2004. Studiul a urmărit copiii până în anii de școală, între 2009 și 2013, când unii au ajuns în școli de stat, iar alții în școli destinate copiilor cu nevoi speciale. Dintre copiii incluși în studiu, 66,2% au fost hrăniți cu lapte formulă, 25,3% au fost alăptați și 8,5% au primit o alimentație mixtă în primele 6 până la 8 săptămâni.

În general, 12,1% dintre copiii din acest studiu aveau nevoi speciale de educație. Cu toate acestea, copiii care au fost alăptați exclusiv și cei care au beneficiat de o alimentație mixtă au înregistrat o scădere a riscului de a avea nevoi educaționale speciale cu 20%, respectiv 10% față de cei care au primit doar lapte formulă. În plus, cei alăptați exclusiv au fost mai puțin predispuși de a avea dificultăți emoționale sau comportamentale (20%) și probleme de sănătate fizică (25%).

Rezultatele studiului ar putea reduce și stresul legat de alăptare

În Scoția, numărul copiilor cu nevoie educaționale speciale a crescut de aproape 4 ori între 2010 și 2018. În 2020, aproape o treime dintre elevii scoțieni aveau un istoric de nevoi educaționale speciale. În România, rata abandonului școlar este de două ori mai mare decât media europeană, arată datele raportului Education and Training Monitor 2022 al Comisiei Europene. Anul trecut, 40.000 de elevi nu s-au înscris la Bacalaureat. Copiii cu nevoi educaționale speciale se confruntă cu niveluri educaționale mai scăzute, rate mari de absenteism și exmatriculări școlare.

Dr. Michael Fleming, autorul studiului, este de părere că rezultatele acestei cercetări vin să liniștească mamele care se luptă să alăpteze exclusiv în primele șase luni, conform recomandărilor OMS. „Studiul nostru oferă dovezi că scurtarea perioadei de alăptare exclusivă și combinarea acestei cu laptele formulă ar putea avea beneficii în ceea ce privește dezvoltarea educațională a copilului mai târziu.“

Dacă ți-a plăcut acest articol despre beneficiile hrănirii mixte a bebelușilor, s-ar putea să-ți placă și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa