Zilele acestea, copiii sunt martori ai discuțiilor aprinse despre alegeri și vot și, cel mai probabil, au întrebări care îi pun pe părinți în dificultate. Dacă explicațiile pentru procedura de alegere a președintelui sunt ușor de dat, când vine vorba despre Parlament, Camera Deputaților și Senat, lucrurile se complică. Am stat de vorbă cu istoricul Cosmin- Ioan Ignat pentru a afla cum să le explicăm celor mici de ce sunt importante alegerile parlamentare și de ce votul de duminică va influența viața fiecărei familii în parte.
Totul Despre Mame: Ce înseamnă alegerile parlamentare și de ce sunt ele importante?
Cosmin Ignat: Din punctul meu de vedere, pentru majoritatea românilor, din păcate, alegerile parlamentare nu se remarcă în spectrul larg al tipurilor de alegeri la care sunt convocați. O mare parte dintre concetățeni sunt încă atrași de alegerile care presupun a opta pentru o singură persoană, fie că ea se numește președinte, primar etc. Conform organizării actuale „România este o republică semi-prezidențială cu un șef de stat (președintele) și un șef de guvern (primul ministru). Puterea executivă este împărțită de guvern și președinte”. Totuși, nu trebuie uitat faptul că șeful guvernului este desemnat după consultarea de către președintele României a tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament. Partidul care are cei mai mulți reprezentanți, ori coaliția majoritară, poate impune președintelui să desemneze un anumit prim-ministru. Așadar, rolul Parlamentului este unul mai mult decât decisiv. Și asta ar trebui explicat mai des cetățenilor români.
Cum le putem explica copiilor ce este Parlamentul?
Cosmin Ignat: În funcție de vârsta copiilor cărora ne adresăm, Parlamentul poate avea definiții mai mult sau mai puțin complicate. Totuși, și cei mai mici dintre aceștia înțeleg că Parlamentul este format din reprezentanții aleși ai unor comunități lărgite (și ne referim aici la județe) din rândul partidelor politice ori al candidaților independenți. Așadar, oameni din vecinătate (aparținând din punct de vedere geografic de locul unde locuim) sunt trimiși de către votanți (persoanele care au drept de vot au vârsta de 18 ani împlinită) pentru a ne reprezenta în Parlamentul României, care se găsește în capitala țării, București. Aceasta consider că ar fi o explicație adecvată pentru copiii de până în 12 ani.
Care este rolul Senatului și al Camerei Deputaților în cadrul Parlamentului?
Cosmin Ignat: Parlamentul este constituit, în România, din două camere distincte: Camera Superioară (Senatul) și Camera Inferioară (Camera Deputaților). Așadar, rolul Senatului se consideră a fi mai important. De fapt, conform legilor în vigoare, atunci când Președintele României renunță la funcție de bunăvoie, ori este silit să renunțe, automat Președintele Senatului preia atribuțiile acestuia devenind președinte interimar până la organizarea unor noi alegeri. Așadar, și din acest punct de vedere se poate remarca importanța mai mare a Senatului în detrimentul Camerei Deputaților. În plus, pentru un post de senator poate candida orice cetățean, cu condiția să aibă obligatoriu 40 de ani împliniți. Așadar, oameni cu o mai mare experiență. Pentru un post în Camera Deputaților această condiție nu se aplică.
Ce diferență există între Senat și Camera Deputaților?
Cosmin Ignat: Proiectele de legi (ori, pe înțelesul copiilor, reguli) sunt, în primă fază, prezentate aleșilor din Camera Deputaților. După efectuarea unor modificări de către specialiștii din domeniul respectiv, acestea sunt prezentate senatorilor. Dacă și aceștia sunt de acord cu conținutul proiectelor de legi, acestea vor fi transformate în reguli noi/legi noi. Toate legile au menirea de a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor care i-au ales la vot să îi reprezinte în Parlamentul României.
La ce vârstă este potrivit să le vorbim copiilor despre politică și alegeri?
Cosmin Ignat: Vârsta potrivită pentru a le vorbi copiilor despre politică ori alegeri diferă de la caz la caz. După părerea mea, ar trebui să le vorbim despre acest aspect atunci când sunt realmente interesați și pun întrebări părinților/adulților. Asta deoarece sunt copii care la vârsta de 5 ani merg împreună cu părinții la vot și întreabă detalii despre activitatea desfășurată acolo. La fel, este valabilă și situația când adolescenți în vârstă de 17 ani ignoră tot ce aud în jurul lor referitor la viața politică. Așadar, copiilor ar trebui să li se răspundă la întrebări la timpul potrivit. A-i obliga pe copii să cunoască ori să își însușească noțiuni referitoare la politică poate fi o pistă greșită, care poate avea efecte pe termen lung în viața copiilor/viitorilor adulți.
Cum le putem explica pe înțelesul lor ce înseamnă să votezi?
Cosmin Ignat: De întrebarea aceasta m-am lovit în urmă cu o săptămână, când i-am spus fiului meu de 8 ani că duminică va trebuie să mă însoțească la vot. El mi-a spus, într-un mod absolut inocent și amuzant că nu ar trebui să existe votul. Că oamenii inteligenți ar trebui puși automat în funcții în domeniile la care se pricep. I-am explicat că nu așa funcționează o societate democratică. Adulții votează, iar majoritatea decide. De asta este important să fim corect informați, să fim educați și să judecăm după propriile noastre convingeri și nevoi. Sunt convins că a înțeles explicația, pentru că m-a însoțit la vot.
- CITEȘTE ȘI: Cum îi vorbești copilului despre vot. Tips& triks de la un profesor și de la un sociolog
Cum le putem arăta copiilor legătura dintre deciziile luate de Parlament și viața de zi cu zi?
Cosmin Ignat: De deciziile luate de Parlament depind foarte multe lucruri din viața noastră de zi cu zi. Spre exemplu: prețurile la alimente, prețurile dulciurilor ori ale jucăriilor, destinațiile vacanțelor noastre etc. Așadar, deciziile luate de Parlament au un efect aproape imediat asupra bugetului familiei. Iar pentru a avea o viață mulțumitoare din punct de vedere financiar, trebuie să alegem în Parlament cei mai buni specialiști din toate domeniile.
Ce înseamnă un candidat sau un partid politic?
Cosmin Ignat: Un candidat reprezintă o persoană care a decis că poate ajuta comunitatea din care provine (sat, oraș, județ, țară) dintr-o postură politică. Acesta, după acumularea unei experiențe într-un domeniu, ajută la realizarea unor activități care să ofere celor pe care l-au ales o viață mai bună. Partidul politic reprezintă o asociere de oameni buni, cu viziuni și țeluri comune, puse în slujba unei/unor categorii de locuitori.
Cum le putem arăta copiilor că și opiniile lor contează, chiar dacă nu pot vota încă?
Cosmin Ignat: Le putem arăta copiilor că opiniile lor contează în primul rând ascultându-i și acordându-le din timpul nostru tot mai scurt și mai scump. Conform studiilor, copiii nu au nevoie neapărat de lucruri materiale din partea părinților, ci de timpul acestora. Generațiile mai noi de copii, conectate încă de la o vârstă fragedă la tehnologie, posedă o inteligență remarcabilă. Așadar, identifică mult mai repede ce le lipsește și unde doresc să ajungă într-un timp relativ scurt. Deseori, nevoile lor sunt transmise părinților, aceștia din urmă fiind influențați de către copii.
Cum putem face educația civică mai interesantă pentru copii?
Cosmin Ignat: Educația civică poate deveni mai interesantă pentru copii prin experimentare. Pur și simplu, copiii trebuie implicați în activitățile cotidiene ale părinților. Societatea în care am crescut noi, cei născuți înainte de 1990, s-a schimbat radical. Așadar, îndemne des întâlnite pe timpul nostru precum: „Du-te în camera ta, aici vorbesc adulții! Tu ești prea mic!” nu ar mai trebui folosite. Copiii au nevoie de informații, în primul rând, din partea părinților, bunicilor ori adulților din preajma lor, tocmai pentru a evita ca aceștia să își caute răspunsurile pe internet (care, din păcate, este plin și de informații false).
Există activități practice prin care copiii pot învăța despre alegeri, cum ar fi simulări de vot?
Cosmin Ignat: Astfel de simulări sunt întâlnite în țări precum Statele Unite ale Americii. Din păcate, în România, sunt mai rar întâlnite. Copiii pot alege cel mult șeful clasei, la școala unde învață. Și în acest caz învățătorul/profesorul diriginte are ultimul cuvânt de spus, fapt care umbrește independența copiilor.
Cum îi putem încuraja pe părinți să le vorbească copiilor despre implicarea civică?
Cosmin Ignat: Părinții trebuie educați în această direcție. Bineînțeles, pot fi organizate anumite cursuri, însă prezența părinților la astfel de activități poate fi problematică. Părinții trebuie încurajați să se implice împreună cu copiii în activități de voluntariat, acțiuni ale căror rezultate sunt palpabile iar rezolvarea unei probleme este imediată (ex. acțiuni de igienizare a unei zone verzi).
Ce impact are educația civică asupra viitorului unei generații?
Cosmin Ignat: O educație civică solidă poate conduce la așteptări (rezonabile) mai mari din partea viitoarelor generații. O educație civică fixată încă de la o vârstă fragedă conturează adulți responsabili, echilibrați cu o viziune clară asupra binelui comunității din care fac parte și nu neapărat a binelui personal.