Tânără însărcinată, infectată cu COVID-19, a murit la Timișoara. „Avea o afectare incredibilă a plămânilor”

Cristina Călin, redactor
scris pe
o afectare incredibilă a plămânilor
Femeia a avut o formă foarte agresivă a bolii.

O femeie însărcinată în luna a cincea, infectată cu Sars-Cov-2, a murit la Maternitatea Bega din Timișoara. Femeia s-a prezentat la spital de la primele simptome. Avea 32 de ani.

Imediat ce a început să se simtă rău gravida s-a prezentat la maternitatea suport COVID din Timișoara.  Starea ei se deteriora rapid, așa că medicii au hotărât să o interneze la terapie intensivă.

”Am avut o gravidă 32 de ani COVID pozitiv, cu sarcină de 18 săptămâni, cu o formă gravă, foarte gravă, așa a venit. Din păcate, cu toate eforturile depuse și cu toate tratamentele, în cursul zilei de ieri a fost intubată și în cursul după-amiezii a facut stop cardirespirator neresuscitabil.

A stat internata la noi mai mult de o săptămână, a stat numai în Terapie, numai cu oxigen, numai cu mască. A avut o afectare incredibilă a plămânilor, 70 % afectare pulmonară pe tomograf. Nu a venit prea târziu, dar sunt forme de o agresivitate nemaîntâlnită până acum.”, a declarat medicul Marius Craina, șeful Maternității Bega din Timișoara pentru opiniatimisoarei.ro

La sfârșitul lunii martie 2021, la Maternitatea Bega erau internate 14 gravide infectate cu COVID-19, dintre care 3 în stare gravă, internate la Terapie Intensivă.

Coronavirusul la gravide. Sistemul imunitar este mai slăbit

Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA organismul femeilor funcționează diferit în timpul sarcinii și este posibil să fie mai sensibile la virusuri decât populația generală. Statisticile privitoare la alte virusuri, SARS (Sindromul respirator acut) și MERS (Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu), arată că au fost infectate, iar manifestarea bolilor a fost destul de agresivă.

Coronavirusul și sarcina. Ce faci dacă prezinți simptome

Dacă ești însărcinată și ai febră, tuse, dificultăți de respirație, sună-ți mai întâi medicul de familie. El este în măsură să-ți dea cele mai bune indicații. Autoritățile române au pus la dispoziție și un tel verde – 0800 800 358, ce poate fi apelat pentru a solicita informații despre Covid 19.

Dacă ai intrat de curând în contact cu o persoană care s-a întors din străinătate (nu neapărat din Italia) mergi la cel mai apropiat spital de boli infecțioase și solicită ajutor de specialitate. În niciun caz nu apela la auto-medicație, mai ales acum, când te pregătești să aduci e lume un copil.

Cum te protejezi pe tine și pe familia ta

* Chiar dacă nu sună prea roz, trebuie să fii realistă și să faci un plan, împreună cu partenerul tău, pentru cazul în care unul dintre voi se îmbolnăvește. Important este să vorbiți din timp cu o persoană apropiată care v-ar putea ajuta cu copilul imediat după naștere, repet dacă tu sau partenerul tău sunteți infectați cu Covid-19.

* Alege o persoană complet imunizată la gripă, tuse, cu toate vaccinurile din schema obligatorie de vaccinare făcute, pentru a nu-ți expune copilul la alte boli infecțioase.

* Ține la îndemână o copie după toate analizele făcute ție și familiei tale în ultima perioadă, pentru eventualitatea în care sistemul medical ar putea fi dat peste cap de răspândirea coronavirusului.

* Acordă zilnic o importanță majoră igienei corporale, vestimentare, dar și a casei, mașinii, încălțămintei și îmbrăcămintei de exterior.

* Limitează expunerea pentru a limita riscul. Nu înseamnă că vei fi pe veci izolată în casă, dar, dacă nu este absolut necesar nu merge în vizite, în instituții publice, în spitale și-n orice tip de spațiu aglomerat.

* Dezinfectează orice suprafață cu care intri tu sau familia ta în contact, chiar și telefonul, telecomanda, clanța de la ușă etc.

*Aprovizionează-te din timp cu alimente neperisabile, hârtie igienică, produse de curățenie, săpun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa