Adio vacanță, a început școala! Iată tot ce trebuie să știi despre modulul al II-lea: structură, zile libere, note

Elevii vor primi note în săptămânile care urmează, pentru că până la finalul anului 2024 trebuie să aibă câte 3 note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
modulul II copii fericiti la scoala
Urmează 7 săptămâni de școală, următoarea vacanță a copiilor fiind cea de iarnă. FOTO: Shutterstock

Vacanța de toamnă s-a încheiat, iar elevii s-au întors luni dimineața la școală. A început modulul al II-lea de studiu, care se va întinde pe o durată de 7 săptămâni. Află din acest articol nostru ce-i așteaptă pe copiii în acest interval de timp, câte note ar trebui să primească și când este programată următoarea vacanță.

Modulul al II-lea al anului școlar 2024-2025 este programat să se desfășoare între 4 noiembrie și 20 decembrie 2024. După finalizarea acestuia, elevii vor intra în vacanța de iarnă, care va dura din 21 decembrie 2024 până pe 7 ianuarie 2025. Această structură este organizată în cadrul unui nou format modular, implementat de Ministerul Educației, care împarte anul școlar în cinci module intercalate cu vacanțe pentru a reduce oboseala acumulată de elevi și a echilibra perioadele de studiu cu cele de odihnă.

Ce se învață în Modulul al II-lea și câte note trebuie să aibă elevii

Curriculumul pentru modulul 2 este similar celui din anii precedenți, cu programe adaptate la fiecare nivel. La ciclul primar, accentul este pus pe dezvoltarea competențelor de bază, cum ar fi citirea, scrierea și matematica.

Elevii de gimnaziu studiază discipline fundamentale, cum ar fi limba română, matematica, istoria și științele, în timp ce la nivelul liceal curriculumul devine mai specializat. În special pentru clasele a VIII-a și a XII-a, atenția se îndreaptă spre materiile necesare pentru examenele naționale, precum Limba și literatura română, matematica, și, unde este aplicabil, limba maternă.

Astfel, Modulul al II-lea reprezintă o perioadă intensă de studiu, completată de vacanța de iarnă și de activitățile opționale care aduc un plus în experiența educațională a elevilor, oferindu-le o abordare echilibrată între studiu și relaxare pe parcursul anului școlar.

Evaluare și note

În ceea ce privește evaluarea, numărul de note necesare pentru fiecare disciplină variază. La ciclul primar, profesorii evaluează în funcție de progresul individual al elevilor, folosind calificative în loc de note clasice. Iată cum arată lucrurile la gimnaziu și liceu:

  • La disciplinele cu o oră pe săptămână sau două ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul modulului al II-lea câte 2 note, dintre care se recomandă ca una să fie de la o evaluare scrisă.
  • Pe de altă parte, conform normelor Ministerului Educației, până la finalul anului 2024, elevii trebuie să aibă câte 3 note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână.

Nota la purtare

De asemenea, pe parcursul anului școlar 2024-2025, elevii vor primi câte o notă la purtare după fiecare modul de curs încheiat. Astfel, copiii vor avea 5 note la purtare, care se vor calcula și va rezulta o singură medie. La finalul fiecărui interval de curs din structura școlară, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, pe baza comportamentul elevului. Este o schimbare introdusă în școli în 2024, la cererea directorilor din unitățile de învățământ, și face parte din regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP).

Media, respectiv calificativul la purtare rezultat la finalul anului școlar, se poate scădea cu unul sau mai multe puncte în cazul elevilor care au avut pe durata anului de curs un număr de absențe nemotivate, potrivit noului Statut al Elevului. Concret, media finală obținută din calculul celor 5 note la purtare va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe care elevul la are.

Activități suplimentare: „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”

Pe parcursul modulului al II-lea, școlile pot organiza programele naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. Aceste activități sunt menite să promoveze învățarea experiențială și cea ecologică. Ele pot fi programate în orice săptămână până la sfârșitul lunii mai, școlile beneficiind de flexibilitate în organizare. În liceele tehnologice și școlile profesionale, în această perioadă se pot organiza și activități practice, care să contribuie la dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor.

BINE DE ȘTIUT: Inspectoratele școlare județene pot adapta structura anului școlar, în situații excepționale, cum ar fi condițiile meteo nefavorabile. Astfel de modificări trebuie aprobate de Ministerul Educației și discutate cu reprezentanții părinților, pentru ca programa să fie acoperită și elevii să poată participa la examene.

Celelalte module și vacanțe din anul școlar 2024-2025

Această structură modulară, introdusă recent, este menită să echilibreze mai bine perioadele de învățare și odihnă, având scopul de a îmbunătăți sănătatea mentală și performanțele academice ale elevilor. Elevii vor avea mai multe vacanțe scurte de-a lungul anului, reducând astfel perioadele intense de învățare fără pauze, un aspect esențial pentru menținerea unei bune sănătăți mentale și a unui ritm echilibrat de studiu.

Iată cum arată structura pentru restul anului școlar:

  • Modulul 2: luni, 4 noiembrie 2024- vineri, 20 decembrie 2024;
  • Vacanța de iarnă: sâmbătă, 21 decembrie 2024- marți, 7 ianuarie 2025;
  • Modulul 3: miercuri, 8 ianuarie 2025 – vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025- după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București;
  • Vacanța de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
  • Modulul 4: luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, – joi, 17 aprilie 2025;
  • Vacanța de primăvară: vineri, 18 aprilie 2025- duminică, 27 aprilie 2025;
  • Modulul 5: luni, 28 aprilie 2025- vineri, 20 iunie 2025;
  • Vacanța de vară: sâmbătă, 21 iunie 2025- duminică, 7 septembrie 2025.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa