Medic de familie: „Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverință că un sugar e sănătos…”

Cerința a apărut în urma deciziilor Sfântului Sinod după decesul unui bebeluș din Suceava în 2021. Medicii nu au norme pentru a elibera un astfel de act.

Laura Udrea, redactor
scris pe
adeverință de botez
Președinta Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov, Sandra Alexiu, a povestit de pagina sa de Facebook că a refuzat să ofere unor părinți adeverința de botez pe care acești i-au cerut-o. FOTO: Shutterstock

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov, a primit o solicitare din partrea unor părinți să le elibereze „adeverință de botez”. Aceștia își doreau de la medicul de familie un act care să ateste că bebelușul lor este sănătos pentru botez, pentru că așa li s-a cerut de către preotul care urma să boteze copilul.

„Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat… Am solicitat suportul legal. Am primit informația că așa e legea de la patriarhie și să fac bine sa respect legea, ca așa fac toți ceilalți medici, nu crâcnesc. Am primit și o adeverință drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat și cu Doamne ajută!”, a scris dr. Sandra Alexiu, pe Facebook. Medicul a refuzat să elibereze această „adeverință de botez”.

Cererea vine în urma unui comunicat de presă emis în 2021 în urma întâlnirii Sfântului Sinod ca urmare a decesului după botez a bebelușului din Suceava. Cazul, care nu a fost unic, a declanșat vocile societății civile care au cerut schimbarea modului în care se face botezul copiilor. Mai exact, scufundarea în întregime a bebelușului în cristelniță, dar și schimbarea termenul de 40 de zile de la nașterea copilului pentru a fi botezat până la o dată la care micuțul să fie suficient dezvoltat fizic ca să nu mai existe riscuri. Membrii comunității Declic au făcut o petiție care a adunat peste 65.000 de semnături și care a fost înmânată Patriarhiei.

Sfântul Sinod a decis să nu schimbe ritualul de botez

O lună mai târziu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că ritualul botezului nu se va schimba. Însă, într-un comunicat BOR anunța că preotul trebuie să obțină de la părinți informații despre starea de sănătate a copilului. Informații care ar trebui ca părinții să le primească de la medicul pediatru.

Trei aspecte importante au fost invocate în comunicatul de presă al BOR:

  • înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
  • în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.
  • în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

„Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele”

Deși în textul comunicatului nu se specifică că pentru prezentarea stării de sănătate a copilului înainte de botez este nevoie de o hârtie semnată de către medic, medicul Sandra Alexiu spune că nu poate certifica așa ceva. „Noi putem certifica, eventual, starea de sănătate a copilului când îl consultăm. Ceea ce se întâmplă după aceea nu mai ține deloc de această adeverință”, a declarat aceasta încă din 2021 pentru Știrile Pro TV.

„Mai urmează ca părintele să recomande pacienţilor să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverinţele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta?”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a spus că medicii nici nu ar ști ce trebuie să verifice pentru a declara un bebeluș apt pentru botez: „Nu există nicăieri precizat care sunt parametrii și manevrele pe care un medic de familie să le efectueze, astfel încât să declare un copil apt de botez. Noi nu emitem documente în vederea acoperirii unor evenimente neplăcute din timpul diverselor proceduri. Și în niciun caz pentru a dovedi acest lucru în instanță.”

Care este poziția Patriarhiei Române

Contactați de cei de la Hotnews.ro, reprezentații Patriarhiei au declarat prin intermediul unui mesaj trimis redacției că nu există și nici nu ar putea exista o asemenea obligație pentru medici. „Gradul de calitate a transmiterii în spațiul public a unor hotărâri esențiale ale Sfântului Sinod depinde inclusiv de gradul de rigoare și claritate al explicării acestora în eparhiile Patriarhiei Române, unde ierarhii participanți la ședințele sinodale au onoranta datorie de a se întâlni constant și frățește cu preoții aspru confruntați cu probleme și provocări ivite din foarte complicata realitate socială actuală, preoți trudnic slujitori care au nevoie la rândul lor de multiplu și cald sprijin arhipăstoresc.”

Este vorba așadar despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinților, nașilor și preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenție stării de sănătate și gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat, se arată în articolul Hotnews.ro.

Cazurile de deces la botez s-au întâmplat pe fondul unor probleme medicale preexistente

Cazul tragic al bebelușului din Suceava a fost doar picătura care a umplut paharul. În 2010, în Republica Moldova, un alt bebeluș a murit în timpul botezului. Preotul nu i-a acoperit micuțului fața când l-a scufundat în cristelniță. Expertiza medico-legală a arătat că micuțul a suportat o asfixie mecanică prin înec, depistându-se vătămări corporale sub forme de echimoze și hemoragii în țesuturile moi ale gâtului. Preotul a fost cercetat pentru omor prin imprudență, însă a fost achitat după doi ani pentru că ancheta a arătat că bebelușul suferea de o afecțiune a plămânilor.

În 2009, un alt bebeluș a decedat la doar câteva ore după botez. Declarat clinic sănătos la ieșirea din maternitate, în urma autopsiei s-a constatat că bebelușul avea o problemă la inimă. Motivul pentru care s-a întâmplat tragedia. În 2017, în Iași, un alt bebeluș a murit imediat după botez. În cazul lui, concluzia anchetatorilor a fost că bebelușul s-a înecat cu lapte regurgitat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa