Accident grav la Vaslui: un copil de trei ani și-a prins capul într-un gard și intrat în stop cardiac

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Copilul de 3 ani este în stare gravă la Terapie Intensivă

Un copil de 3 ani, din localitatea vasluiană Puieşti, s-a rănit grav în timp ce se juca în curtea casei, fără a fi supravegheat de un adult. Un elicopter SMURD a aterizat în localitate pentru a-l prelua. 

Băiețelul a ieșit afară în curte să se joace. Mama lui a ieșit după 20 de minute afară și l-a găsit pe copil agățat de un gard, cu gâtul într-o sfoară, fiind alertată de alți copii.

Vecinii au sunat la 112 și au anunțat incidentul tragic. Un elicopter SMURD a fost solicitat de urgență, la Puiești.

Elicopterul care se îndrepta la un alt caz din Bacău, se afla chiar deasupra Puieștiului, a preluat imediat copilul și l-a transportat la Iași, la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria”. Cadrele medicale de pe ambulanță spun că inima copilului a repornit, dar starea sa este foarte gravă, deoarece micuțul a stat fără oxigen un timp prea mare, iar starea sa neurologică este compromisă.

Din primele informaţii, copilul şi-a prins capul într-un gard în timp ce se juca, rămânând spânzurat. Părinţii, alertaţi de ceilalţi copii au intervenit imediat. Inexplicabil, în jurul gâtului copilului au găsit şi o sfoară, potrivit adevarul.ro.

Mama a declarat cadrelor medicale că băieţelul ieşise din casă de aproximativ 20 de minute. Ea nu îşi explică condiţiile în care s-a produs accidentul.

Creierul micuțului a suferit din cauza lipsei de oxigen. Prognosticul, foarte rezervat

„Copilul nu era la momentul respectiv supravegheat. Prognosticul rămâne rezervat. Inima lui a pornit, dar creierul lui a avut de suferit, din cauza lipsei de oxigen. S-a aflat în stop cardio-respirator, aproximativ 20 de minute și prin urmare, prognosticul este foarte rezervat ”, a declarat Daniel Ungureanu, purtător de cuvânt SAJ Vaslui.

Medicii atrag atenția asupra măsurilor de prevenție pe care părinții trebuie să le ia, riscul de accidentare fiind mare în lipsa supravegheriii unui adult. Iată cele mai frecvente situații care poate pune un copil la risc în funcție de vârsta lui.
 
10 riscuri la care poate fi supus copilul tău

1. Traumatisme si plăgi
2. Înec
3. Tăieturi
4. Sufocare
5. Arsuri
6. Programe TV
7. Electrocutare
8. Intoxicatii
9. Accidente la locul de joacă
10. Accidente rutiere

Riscurile împărţite pe grupe de vârstă:

De la 0 la 4 luni:

1. Arsuri

 • Încercați apa de îmbăiat cu cotul înainte de a pune copilul în cădiţă;
 • Testaţi temperatura laptelui din biberon, mai ales dacă folosiţi aparate
  cu microunde (riscant și nercomandat!);
 • Nu manevraţi recipiente cu lichide fierbinţi deasupra patului copilului;
 • Nu ţineţi copilul în braţe în timp e gătiţi sau beţi cafeaua;
 • Nu lăsaţi radiatoare în dreptul pătuţului şi nici alte aparate de încălzit în apropiere (lenjeria poate lua foc).

2. Traumatisme şi plăgi

 • Nu luaţi mâna de pe copil şi nu vă întoarceţi cu spatele atât timp cât el este pe masa de înfăşat;
 • Nu folosiţi masa de înfăşat după vârsta de 2 luni;
 • Nu răspundeţi la telefon în timp ce schimbaţi sau îmbăiaţi copilul.

3. Înec

 • Apa din cădiţă nu trebuie să depăşească abdomenul copilului, iar persoana care îmbăiază copilul mic trebuie să stea tot timpul acolo, susţinând copilul de sub umeri;
 • Îndepărtaţi din pătuţ/ţarc sau din preajma copilului orice obiect de mici dimensiuni (jucării demontabile) ce pot fi introduse în cavitatea bucală;
 • Nu administraţi sugarilor niciun fel de aliment solid sau care presupune mestecare și risc de sufocare.

4. Tăieturi

Orice obiect ascuţit sau care înțeapă (ace, piuneze, cuţit, cutter, cioburi, obiecte cu margini ascuţite) nu trebuie să fie în preajma sugarului.

5. Sufocare

Pătuţul sugarului nu trebuie să conţină pungi de plastic, perne, pături voluminoase, obiecte în aparenţă banale sau chiar folositoare, care pot împiedica respiraţia şi provoca sufocare în somn.

Riscuri pentru copii între 4 luni și 12 luni

1. Traumatisme şi plăgi

Locul în care stă sugarul trebuie să fie un pătuţ sau un ţarc de bebeluş. Pe podea, în curte, în orice alt loc, sugarul trebuie supravegheat continuu. Daca lăsaţi copilul pe un pat obişnuit, el poate să cadă.

Premergătorul este un obiect extrem de riscant, adesea cauzator de traume, contraindicat de specialiştii în medicina copilului. De altfel, s-a constatat că premergătorul nu aduce copilului beneficii de dezvoltare, ci doar un relativ confort familiei. Riscul ca sugarul să ajungă nesupravegheat în dreptul aragazului, al scărilor, al mesei din bucătărie, al prizei, dulapului cu medicamente etc., este însă mult prea mare. Se înregistrează şi accidente “de premergător” prin răsturnare – cu rupturi de organe interne (ficat, splină), ca urmare a împiedicării de un prag, covor etc.

2. Accidente rutiere

Orice deplasare cu sugarul în automobil presupune un scăunel special, securizat, pentru a preveni proiectarea înainte a sugarului în caz de impact.

3. Arsuri

Atenţie la temperatura apei din baie şi a alimentelor fierbinţi (inclusiv a celor lăsate pe jos);
Nu lăsaţi nesupravegheate aparate de încălzit, surse de foc şi iluminare.

4. Intoxicaţii

Uneori, copiii mai mărişori din familie interpretează prezenţa medicamentelor sau a produselor chimice din gospodărie ca pe “bomboane” sau “alimente” (de exemplu: soda caustică, pusă într-o cană, pe masă, confundată cu laptele pentru sugari, apă sau suc de către copilaşii mici). Medicamentele şi substanţele chimice de orice fel se păstrează în dulapuri la înălţime, încuiate sau asigurate. Atenţie la produsele de curăţat toaleta, lăsate, de obicei, pe jos în baie.

5. Sufocare

Obiectele de mici dimensiuni (inclusiv jucăriile demontabile, jucăriile sau obiectele care conţin şnururi, cordoane, cabluri, dar şi alimentele solide, neindicate vârstei, pot prezenta risc de sufocare

Riscuri pentru copii de la 1 la 3 ani

1. Traumatisme şi plăgi

 • Asiguraţi ferestrele, uşile, accesul spre scări, balcoane, pentru a nu permite accesul copilului nesupravegheat.
 • Ascundeţi firele electrice în spatele mobilei (copilul poate trage de fir şi răsturna lămpi sau alte obiecte cu cabluri).

2. Arsuri

 • Nu lăsaţi aparatele de încălzit în camera copilului mic, nesupravegheat.
 • Nu lăsaţi copilul mic, nesupravegheat, în baie sau în bucătărie. Potriviţi temperatura apei calde, la boilere, centrale sau cazane, la maximum 40°C (o temperatură mai mare produce arsuri pielii copilului mic);
 • Nu lăsaţi copiii mici, nesupravegheaţi, cu focul aprins sau cu lumânări aprinse, în încăpere.

3. Electrocutare

 • Acoperiţi prizele cu ajutorul capacelor speciale sau cu obiecte de mobilier, pentru a îngreuna accesul copiilor.
 • Verificaţi instalaţiile, echipamentele (fire neizolate, aparate defecte etc.).

4. Sufocare

 • Atenţie la pericolul inhalării de corpi străini, precum şi a alimentelor neadecvate vârstei.

5. Intoxicaţii

 • Orice medicament sau substanţă chimică (incusiv cosmetice şi produse de curăţat, detergenţi, solvenţi, insecticide, alcool, băuturi alcoolice) trebuie să fie complet inaccesibile copilului mic. Dacă va găsi o secundă de neatenţie în supraveghere, exist întodeauna riscul de a “experimenta” sticluţa de parfum a mamei, sau medicamentele de tensiune ale bunicii, sau sticla de vin a bunicului.

Riscuri pentru copii de la 3 la 6 ani

1. Traumatisme şi plăgi

 • Instrumentele şi uneltele casnice, aparatele electro-menajere şi utilitare, mai nou, chiar armele de foc, toate trebuie depozitate într-un loc complet inaccesibil copiilor din această categorie de vârstă
 • Acordaţi o atenţie mărită la riscul de cădere de la înălţime.

2. Arsuri

 • Toate riscurile şi mecanismele menţionate la celelalte categorii de vârstă trebuie observate cu atenţie , întrucât copilul de 3-6 ani este mult mai inventiv şi mult mai autonom.
 • Atenţie maximă la substanţele inflamabile, la aprinderea focului în sobă , la explozibili şi petarde (care sunt strict interzise copiilor!), precum şi la chibrituri, brichete şi alte aprinzătoare de foc. Explicaţi copilului riscurile posibile şi construiţi un bun sistem educaţional şi de comunicare, bazat pe iubire şi respect reciproc.
 • Îmbrăcămintea copiilor de orice vârstă NU trebuie să fie sintetică! Aprinderea accidentală a hainelor din materiale plastice, fie şi din cauza unei scântei, poate produce arsuri teribile, adesea mortale, din cauza particularităţilor acestor materiale inflamabile

3. Programe TV

Supravegheaţi programele urmărite de copii: unele programe, chiar şi de desene animate, sugerează sau induc comportamente extrem de periculoase, pe care unii copii le imită.

4. Accidente rutiere

 • La această categorie de vârstă, creşte riscul implicării copilului în accidente rutiere (pieton nesupravegheat, traversare prin locuri nepermise, alergatul în faţa maşinii pentru a prinde mingea, mersul cu bicicleta pe carosabil, mersul cu rolele etc.).
 • Copiii nu au voie să stea pe bancheta din faţă a autovehiculelor, iar pe bancheta din spate trebuie asiguraţi cu centura de siguranţă.
 • Copiii nu trebuie “plimbaţi” de către fraţii mai mari sau chiar de părinţi pe ghidonul bicicletei sau pe motociclete.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa