Mai multe echipaje de ambulanță au intervenit joi, 19.09. 2024 în patru localități din Mehedinți, după ce copiii care au mâncat la școală, în cadrul programului gratuit „O masă caldă”, au început să aibă simptome de toxiinfecție alimentară.
UPDATE: Până vineri, 20.09.2024, numărul copiilor care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară a ajuns la 118. Dintre aceștia, 24 au fost spitalizați peste noapte, iar majoritatea urmează să fie externați în cursul zilei de vineri. Activitatea firmei de catering care a furnizat școlilor mâncarea a fost suspendată temporar.
ȘTIREA INIȚIALĂ: 77 de copii au ajuns până acum la Spitalul Județean de Urgență din Drobeta-Turnu Severin, iar 10 au fost internați, după cum a declarat pentru HotNews.ro directoarea medicală a unității, Elena Bololoi. Ea a precizat că au fost spitalizați doar elevi de vârstă mai mică, pentru a fi supravegheați de medici. „Suntem pregătiți și pentru aproximativ 100 de copii, așa am fost informați că s-ar putea să se prezinte în UPU. Copiii prezintă simptomatologie de toxiinfecție alimentară, cu vărsături”.
Ce este toxiinfecția alimentară și când se impune spitalizarea
În cazul copiilor din Mehedinți, toxiinfecția alimentară a fost provocată de consumul de alimente contaminate cu o bacterie care urmează să fie identificată în urma analizelor. Simptomele acestei afecțiuni sunt vărsăturile și diareea, iar tratamentul depinde de cauza bolii și de intensitatea simptomelor. De cele mai multe ori, copiii afectați (dacă nu sunt foarte mici) pot fi îngrijiți la domiciliu. În cazul în care un copilul prezintă semne de deshidratare severă, cum ar fi letargie, urinare scăzută, gură uscată, sau dacă simptomele nu se ameliorează, este important să fie consultat de un medic.
O masă sănătoasă- program al Ministerului Educației
Copiii au mâncat în cursul zilei macaroane cu carne și sos, de la o firmă de catering, în cadrul programului „O masă sănătoasă”- un program pilot inițiat de Ministerul Educației, prin care preșcolarilor și elevilor li se oferă o masă caldă. Din acest program fac parte în acest moment 450 de școli. „Programul național Masă sănătoasă (PNMS) constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată. Acest program are ca scop promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase printre copiii și tinerii din școlile din România, sprijinind astfel participarea lor la educație. PNMS urmărește să creeze motivația pentru studiu, să mențină echilibrul socio-emoțional și să întărească starea de bine a elevilor, contribuind la reducerea abandonului școlar pe termen lung. Programul realizează aceste obiective prin furnizarea unei mese nutritive și echilibrate în școli.”- este descrierea programului pe siteul Ministerului Educației
Normele care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru copii: