Patru copii indigeni au supraviețuit 40 de zile în jungla din Columbia după ce avionul cu care zburau s-a prăbușit. Mama lor a fost cea care cu ultimele puteri le-a spus să se îndepărteze și să încerce să se salveze.
Cei patru frați de 13, 9, 4 ani și bebelușul de 11 luni—Lesly, Soleiny, Tien și Cristin, au rezistat singuri timp de 40 de zile în pădurea tropicală columbiană. Povestea lor a fost catalogată drept ”un exemplu de supraviețuire” și în mod cert vor rămâne în istorie, potrivit președintelui columbian Gustavo Petro.
Copiii au fost scoși din pădurea tropicală de un elicopter militar, cu ajutorul unor funii, pentru că nu s-a putut ateriza din cauza vegetației foarte dense. Forțele aeriene au publicat și câteva fotografii de la locul în care s-a prăbușit avionul. În ea se observă un soldat care stă în fața epavei avionului Cessna C206, prăbușit în jungla din Solano din statul Caqueta din Columbia. Incidentul s-a întâmplat pe 1 mai, iar fotografia a fost făcută pe 18 mai. Pe 30 mai, au fost descoperite urme de tălpi de copil, iar acest lucru a reaprins speranța de a-i găsi pe copii în viață. Toată Columbia a stat cu sufletul la gură și a urmărit desfășurarea de forțe menită să îi caute pe cei 4 micuți.
- CITEȘTE ȘI: Doi copii au supraviețuit singuri 4 zile după ce mama lor, însărcinată, a murit într-un accident
Copiii făceau parte dintr-un trib indigen

Damaris Mucutuy, mătușa copiilor, a declarat pentru un post de radio că „toți copiii sunt bine”. Totuși atunci când au fost găsiți aveau semne de deshidratare și mușcături de insecte. Mucutuy, care a ajuns la spitalul în care au fost duși cei mici a spus că copiilor li s-au oferit servicii de sănătate mintală.
Salvatorii nu au făcut făcute publice detalii despre modul în care cei patru frați au reușit să supraviețuiască singuri atât de mult timp. Cei patru copii călătoreau împreună cu mama lor din satul amazonian Araracuara la San Jose del Guaviare când avionul s-a prăbușit. Ei fac parte din tribul Huitoto. Oficialii au spus că frații mai mari aveau unele cunoștințe despre cum să supraviețuiască în pădurea tropicală.
După ce avionul s-a prăbușit mama copiilor a mai supraviețuit încă 4 zile. Detaliile despre ultimele zile ale femeii au apărut de la rudele copiilor. Tatăl a doi dintre copii, Manuel Ranoque, a declarat pentru The Guardian că soția sa, Magdalena Mucutuy, a supraviețuit accidentului, dar a murit patru zile mai târziu. „Fiica mea mi-a spus că mama lor a trăit patru zile”, a spus Ranoque. Potrivit bărbatului, mama copiilor le-ar fi spus să plece de lângă avion pentru a-și spori șansele de a fi salvați.
Unchiul copiilor, Fidencio Valencia, a spus că frații au supraviețuit mâncând fariña sau făină de manioc și fructe ce cresc în pădurea tropicală pe care ei le cunosc foarte bine. „Când avionul s-a prăbușit, au luat fariña din epavă și, cu asta, au supraviețuit”, a spus el reporterilor.
Frații au fost preluați imediat de armată
Armata a postat vineri pe Twitter imagini care arată un grup de soldați și voluntari cu copiii, care erau înfășurați în pături termice. Unul dintre soldați ținea o sticlă la buzele celui mai mic copil.
Accidentul s-a petrecut la primele ore ale zilei de 1 mai. Avionul monomotor Cessna cu elice cu șase pasageri și un pilot a declarat stare de urgență din cauza unei defecțiuni a motorului. Mica aeronavă a nu s-a mai văzut pe radar la scurt timp după acest anunț. Imediat a început o căutare frenetică a supraviețuitorilor. La două săptămâni după accident, pe 16 mai, a fost găsită epava aeronavei. Tot atunci au fost recuperate cadavrele celor trei adulți aflați la bord, însă copiii mici nu au fost găsiți nicăieri.
Acesta a fost momentul în care salvatorii și-au dat seama că cei 4 frați pot fi în viață. Armata columbiană a intensificat căutarea și a adus în zonă 150 de soldați cu câini. Zeci de voluntari din triburile indigene au ajutat, de asemenea.
Au fost căutați și la sol, dar și cu avioane

În timpul căutării, într-o zonă în care vizibilitatea este foarte limitată din cauza ceții și a frunzișului dens, soldații din elicoptere au aruncat cutii cu mâncare în junglă. Ei sperau că dacă cei mici sunt în viață le vor găsi și le va de ajutor să supraviețuiască până la găsirea lor. Avioanele care au zburat deasupra junglei au tras rachete de semnalizare pentru a ajuta echipajele de căutare la sol pe timp de noapte. Salvatorii au folosit difuzoare care din care răsuna puternic un mesaj înregistrat de bunica fraților. Li se spunea să rămână într-un singur loc.
Vineri, 9 iunie 2023, după ce a confirmat că frații au fost salvați, președintele columbian a spus că pentru o vreme a crezut că meritul este al oamenilor din triburile nomade care încă cutreieră zona îndepărtată a junglei unde a căzut avionul și au puține contacte cu autoritățile. Apoi, a menționat că, de fapt, câinii de salvare ai soldaților i-au descoperit pe copii.
Speriați de câini și de uniforme
Potrivit unchiului lor, tot câinii au fost și cei care au împiedicat găsirea lor mai devreme, deși salvatorii trecuseră foarte aproape de ei de câteva ori. Potrivit acestuia copii s-ar fi speriat de lătratul patrupedelor. De asemenea, este posibil să le fi fost teamă și de uniformele militarilor. Tatăl lor fusese amenințat anterior de membrii unei unități dizidente a grupului rebel columbian demobilizat, Forțele Armate Revoluționare din Columbia.
Potrivit Aliciei Méndez, jurnalist la El Tiempo, copiii s-au speriat și ei când au auzit vocea bunicii lor răsunând din difuzoare. „Au auzit mesajul și le-a fost frică, s-au ascuns în tufiș ca să nu fie găsiți. De fiecare dată când echipa de căutare era aproape, se ascundeau. Nu știm ce le trecea prin capetele mici.”, a spus Méndez.
Indiciile care au dus la copii
Oficialii nu au spus cât de departe erau copiii de locul accidentului când au fost găsiți. Totuși, echipele au căutat pe o rază de 4,5 km de locul în care avionul s-a prăbușit. Pe măsură ce căutările au progresat, soldații au găsit mici indicii în junglă care i-au făcut să creadă că frații încă trăiesc, inclusiv o pereche de urme de pași, un biberon, scutece și bucăți de fructe care păreau că ar fi fost mușcate de oameni.
Copiii se află acum sub supraveghere medicală și, cel mai probabil, vor mai rămâne cel puțin două săptămâni în spital.