articol susținut de

SuperCoders 2024. De la consumatori de jocuri online, la creatori ai viitorului digital. Cum transformi timpul copiilor în fața ecranelor într-o investiție în cariera lor

Programul SuperCoders, lansat în 2014 de Orange România, a inițiat deja peste 6.000 de copii pasionați de animație și programare în educație digitală. SuperCoders 2024 a ajuns la a XI-a ediție.

Laura Udrea, redactor
copii care invata sa programeze pe laptop
SuperCoders își caută viitori „academicieni”. Până pe 17 noiembrie se desfășoară concursul celei de-a XI-a ediții. FOTO: Fundația Orange

Astăzi, telefoanele și tabletele fac parte din viața copiilor, oferindu-le o gamă variată de jocuri și activități online. Deși aceste momente de divertisment sunt o parte naturală a copilăriei moderne, ele pot deveni mult mai valoroase dacă sunt canalizate către activități educative care pregătesc copiii pentru viitor. În loc să petreacă timp doar în jocuri care nu le stimulează gândirea, copiii pot folosi aceleași dispozitive pentru a învăța programare și concepte digitale. Asta face SuperCoders 2024. Cu SuperCoders, un program care folosește platforma Scratch pentru a-i introduce pe cei mici în lumea codării, copiii transformă timpul de ecran într-o activitate captivantă de învățare activă. Și fac un prim pas către carierele viitorului. Află din acest articol cum îi poți oferi copilului această investiție în viitorul lui.

Într-o lume în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, este esențial să pregătim copiii pentru cerințele viitorului. Înțelegerea programării (succesiuni de instrucțiuni care permit unui calculator să rezolve o problemă dată, plecând de la datele inițiale) și dezvoltarea competențelor digitale devin tot mai importante pentru copii în aproape orice domeniu – fie că își doresc o carieră în tehnologie, fie că vor doar să fie mai bine pregătiți pentru a face față cerințelor viitorului. Prin intermediul acestui program, copiii își dezvoltă o serie de abilități care le vor deschide uși către viitoarele cariere digitale. SuperCoders 2024 a ajuns la ediția a XI-a și își caută „academicienii”.

SuperCoders înlocuiește jocul pasiv cu învățarea activă

Programul SuperCoders a fost lansat în 2014 de Orange România, împreună cu Simplon România, cu scopul de a promova educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații. Din 2023, programul este implementat de Fundația Orange, iar în ultimii ani peste 6.000 de copii au beneficiat de experiența SuperCoders. SuperCoders deschide oportunități valoroase și oferă copiilor șansa de a învăța programare într-un mod captivant și accesibil, potrivit vârstei lor.

Ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, SuperCoders 2024 este dedicat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara, pasionați de animație și programare, care-și doresc să devină creatori de noi universuri. Prin învățarea limbajelor simple de programare, aceștia pot să construiască lumi noi, să dea frâu liber imaginației și să descopere oportunitățile nemărginite de învățare pe care le oferă tehnologia.

Ce presupune programul SuperCoders 2024

Dezvoltarea abilităților digitale devine o necesitate în contextul evoluției rapide a tehnologiei. SuperCoders își propune să transforme interesul copiilor pentru tehnologie într-o pasiune pentru programare. În cadrul proiectului, cei mici au ocazia să se familiarizeze cu noțiuni esențiale de programare, care le pot deschide porți către cariere promițătoare.

SuperCoders utilizează Scratch, o platformă interactivă de programare vizuală, concepută special pentru copii. În cadrul activităților, programarea este transformată într-o joacă inteligentă, o experiență prin care copiii învață de la mentori de încredere să creeze jocuri și animații într-un mod intuitiv. Platforma este proiectată astfel încât utilizatorii să creeze animații, jocuri și povești digitale prin intermediul unui sistem intuitiv de „drag-and-drop”, în care blocurile colorate reprezintă diferite comenzi și acțiuni.

Avantajele Scratch pentru copii

Acest mod de a programa este potrivit pentru începători, în special pentru cei mici, deoarece îi ajută să înțeleagă logică, secvențiere, bucle și alte concepte de bază ale programării fără a fi nevoie să scrie cod complicat. În același timp, Scratch are și alte avantaje:

  • oferă interactivitate: Scratch oferă un mediu grafic interactiv în care copiii pot vedea imediat rezultatele codului lor, ceea ce face învățarea mai interesantă;
  • le dezvoltă creativitatea și imaginația: copiii pot crea jocuri, animații și povești unice, încurajându-și astfel creativitatea;
  • îi ajută în rezolvarea problemelor: prin construirea de proiecte, copiii învață să descompună problemele în pași mai mici și să găsească soluții;
  • le sprijină și dezvoltă gândirea logică: Scratch îi ajută pe copii să înțeleagă concepte logice de bază, cum ar fi condițiile și buclele, pregătindu-i pentru programarea avansată.

Care sunt etapele programului SuperCoders 2024, ediția a XI-a

Programul SuperCoders 2024 are trei etape: caravana, concursul național și academia. Detaliem mai jos perioadele și cum poate fi înscris un copil care își dorește să participe.

Caravana, prima etapă a programului (7 octombrie – 17 noiembrie 2024)

Ediția a XI-a a debutat cu o caravană, care are loc în perioada octombrie-noiembrie 2024. În această perioadă, se desfășoară o serie de ateliere offline și online pentru elevii și profesorii din școlile care fac parte din programul Digitaliada, implementat de Fundația Orange.

În cadrul atelierelor, participanții învață de la mentorii Simplon România bazele programării în Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii.

Două ateliere online (pentru publicul larg) au avut loc în această perioadă:

  • un atelier susținut de Karinul, cu tema: „Cum transformi o idee în animație, dar și de ce sunt importante skill-urile digitale, în SuperCoders #11”
  • un atelier susținut de Simplon România, cu tema: „Tips&tricks în Scratch. Programarea poveștii în Scratch.”

Pentru cei care au pierdut aceste ateliere live, înregistrările pot fi urmărite pe YouTube la următoarele link-uri: Cum transformi o idee în animație, Tips&Tricks în Scratch.

În a doua etapă a programului are loc concursul național (7 octombrie – 17 noiembrie)

În concursul național SuperCoders 2024, copiii trebuie să creeze cu ajutorul trainerilor o animație interactivă în Scratch, pornind de la povestea ediției, care se găsește aici.

Mai exact, ce presupune această etapă:

  • Pornind de la povestea dată, copiii trebuie să construiască în Scratch o animație căreia trebuie să-i găsească o continuare și un final. Pot inventa personaje noi, acțiuni, decoruri, limita este doar imaginația.
  • Să completeze și să trimită formularul de înscriere în concurs, cu ajutorul reprezentatului legal (părinte/tutore), până pe 17 noiembrie 2024, la ora 23:59
  • Să revină pe pagina https://orangedigitalcenter.ro/supercoders/, pentru a vedea dacă animația lor a fost câștigătoare.

Important: înscrierile sunt individuale și se adresează doar copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din România. Pentru a fi eligibile, înscrierile trebuie să conțină un link valid către animația realizată în Scratch, pe https://scratch.mit.edu/. Înscrierile trebuie completate de reprezentatul legal al copilului.

A treia etapă: intrarea în Academia SuperCoders (ianuarie – aprilie 2025)

Premiile care pot fi obținute de copiii declarați câștigători sunt 50 de locuri în Academia SuperCoders, precum și tablete iPad și căști Apple AirPods. Cei 50 de câștigători ai Competiției Naționale participă la un modul avansat de robotică și electronică, alături de mentori cu experiență, pe o perioadă de trei luni, din ianuarie până în aprilie 2025.

Ce spun copiii participanți la edițiile anterioare

SURSA FOTO: Fundația Orange

Succesul SuperCoders este evidențiat prin poveștile autentice ale celor care au participat la edițiile anterioare, povești care au legătură cu descoperirea. „La început, nu știam nici ce e aceea o placă Arduino, nu auzisem în viața mea de ea și nu știam cum să fac conexiunile. De fapt, nu auzisem de mare parte din piesele pe care le-am folosit când am făcut un robot”, ne mărturisește Matei, un băiețel căruia îi sclipesc ochii când ne arată roboțelul conceput de el.

Copiii care au participat la SuperCoders au învățat să gândească creativ și să rezolve probleme. De asemenea, abilitățile dobândite le-au oferit mai multă încredere și curaj pentru a explora lumea tehnologiei. „Superputerile primite de la eroul SuperCoders au fost încrederea în sine, creativitatea, imaginația, dar și faptul că am învățat mult mai multe decât știam. Cu ajutorul lui am descoperit mult mai mult creativitatea mea, cât de mare poate să fie. Experiența a fost una foarte frumoasă. Sunt foarte mulțumită de rezultat, mai ales că eu până în februarie nu știam să codez deloc”, mărturisește entuziasmată Karina.

SURSA FOTO: Fundația Orange

Provocați de tehnologie, de posibilitățile nenumărate de a crea nu doar personaje, ci și povești ale acestora, supercoders-ii Denis și David recunosc că, deși le-a fost greu la început, au reușit să găsească soluții: „Noi ne-am propus să facem un robot care să se poată mișca printr-o cameră în care se află obiecte, să le ocolească, iar apoi să ajungă într-un anumit loc. A fost destul de copleșitor. Au fost multe piese noi, pe care nu le-am mai văzut în viața noastră, chiar dacă am mai lucrat cu Arduino. Dar am reușit să le dăm de capăt”.

Cum pot sprijini părinții această dezvoltare

Pentru ca micuții să își dezvolte abilitățile digitale, sprijinul părinților este crucial. Prin programul SuperCoders, părinții au la dispoziție o platformă ideală de învățare pentru copiii lor care le va aduce micuților o mulțime de beneficii. Încurajându-i să participe, explicându-le valoarea competențelor digitale într-o lume în care tehnologia este omniprezentă, părinții le oferă copiilor oportunitatea de a explora programarea într-un cadru sigur și stimulativ.

Oferindu-le un spațiu dedicat învățării acasă, precum și sprijin în navigarea platformelor și în completarea proiectelor, părinții pot încuraja copiii să participe activ. Și mai mult, arătând interes pentru tehnologie și învățare, părinții pot motiva copiii să le urmeze exemplul și să privească implicarea în competiție ca pe o oportunitate valoroasă.

SuperCoders aduce o schimbare reală în viețile celor mici, oferindu-le abilități și încredere pentru un viitor în care tehnologia va juca un rol esențial. Fie că e vorba de cariere promițătoare sau doar de o pasiune pentru programare, SuperCoders pune bazele unui viitor mai bun pentru copii.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa