Una dintre provocările cu care se confruntă fiecare părinte în primele luni de viață ale bebelușului sunt colicile. Această afecțiune este un factor de stres și disconfort atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Gestionarea crizelor de colici la bebeluși implică multă răbdare și tehnici care să amelioreze simptomele resimțite de micuțul tău. Înainte să te simți copleșit de episoadele tot mai frecvente de colici, trebuie să știi că sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni care apar la sugari.
Îți venim în ajutor cu informații utile care să te ajute să gestionezi cât mai bine crizele de colici la bebeluși. Află din acest articol ce sunt colicile, care sunt cauzele acestora și prin ce simptome se manifestă, dar și cum ameliorezi disconfortul creat de acestea.
Ce sunt colicile la bebeluși
Colicile sunt perioade de plâns intens și agitație, care apar de obicei în același moment al zilei, fără o cauză medicală evidentă. Majoritatea medicilor consideră că aceste crize de colici apar odată cu dezvoltarea sistemului digestiv la bebeluși, care poate să ducă la acumularea de gaze în intestin sau la dezvoltarea unor tulburări digestive.
Colicile la bebeluși apar după vârsta de 3 săptămâni și pot dura până la 3 sau chiar 4 luni ale bebelușului tău. Majoritatea crizelor de colici apar brusc și se manifestă prin plâns intens și zgomotos și se încheie la fel de brusc. Trebuie să știi că aceste episoade sunt inofensive și sunt considerate o etapă în dezvoltarea bebelușului tău.
Cauzele colicilor
Cauzele colicilor sunt încă un mister pentru că nu se poate spune cu certitudine ce duce la declanșarea crizelor. Majoritatea cauzelor au legătură cu sistemul digestiv și disconfortul care apare la nivelul acestuia fie din motive de alimentație, fie ca urmare a unor stări anxioase. Iată care sunt câteva dintre cauzele care pot declanșa crize de colici la bebeluși:
● Acumulare excesivă de gaze și balonare;
● Indigestie;
● Hrănirea excesivă sau insuficientă a bebelușului;
● Dezechilibre hormonale;
● Intoleranță la laptele matern sau la laptele praf;
● Aer înghițit în timpul alăptării;
● Stări emoționale intense.
Simptomele colicilor la bebeluși
Deși crizele de colici sunt trecătoare, fiind o etapă normală din dezvoltarea bebelușului, trebuie să știi care sunt formele lor de manifestare și să le recunoști ușor. Deși acestea creează disconfort atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți, colicile sunt mai ușor de gestionat când sunt identificate rapid. Printre cele mai frecvente semne că micuțul tău poate avea colici sunt:
● Plâns frecvent și zgomotos care apare în special după hrănire;
● Agitație excesivă și stare de neliniște;
● Gemete fără o cauză evidentă;
● Stare de agitație greu de calmat și de gestionat;
● Înroșirea feței de la plânsul excesiv;
● Episoade de constipație sau diaree;
● Îndoirea picioarelor spre abdomen, ca într-o poziție de ghemuire;
● Strângerea pumnilor.
Crizele de colici se pot manifesta în fiecare zi, la aceeași oră, dar cu precădere spre sfârșitul zilei. O senzație de ameliorare poate apărea după eliminarea gazelor din stomac, în special după masă. Înainte să te îngrijorezi, ține cont de frecvența colicilor, care de obicei respectă “regula de trei”, care spune că un bebeluș cu colici va avea simptome cel puțin 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, pentru mai mult de 3 săptămâni.
Cum poți calma colicile bebelușului tău
Colicile sunt o afecțiune care nu poate fi complet evitată, dar poate fi gestionată mai eficient prin ajustarea dietei mamei care alăptează, corectarea poziției în care este hrănit bebelușul și utilizarea unor strategii de calmare. Fiecare pas te ajută să gestionezi colicile bebelușului tău și să îi ameliorezi disconfortul resimțit. Iată câteva tehnici și sfaturi care te vor ajuta în calmarea colicilor:
● Dacă alăptezi evită alimente care favorizează balonarea, pentru că dieta mamei influențează starea de bine a bebelușului;
● Evită laptele de vacă pentru hrănirea bebelușului;
● Creează o rutină de hrănire cu mese mici, dar dese, care te ajută să eviți supraalimentarea și acumularea de gaze la nivelul intestinului;
● Evită hrănirea rapidă cu biberonul, care poate duce la balonare și gaze;
● Ține-l pe cel mic într-o poziție verticală pe durata hrănirii cu biberonul;
● Evită încălzirea excesivă a laptelui praf, cea mai indicată temperatură fiind cea a corpului;
● Masează copilul ușor pe spate și pe abdomen, favorizând eliminarea gazelor acumulate în timpul hrănirii;
● Legănă-l ușor și fă plimbări scurte, care pot fi liniștitoare și îl pot ajuta pe cel mic să uite de disconfortul colicilor;
● Gestionează cât mai bine nivelul de stres din rândul membrilor familiei, în special al mamei, pentru că acest factor poate duce la creșterea iritabilității bebelușului și amplificarea simptomelor colicilor.
Suplimente cu bacterii benefice în gestionarea colicilor bebelușului
Există tulpini de bacterii benefice al căror efect se exprimă și în ameliorarea colicilor la bebeluși. Microorganismele benefice acționează la nivelul sistemului digestiv și contribuie la buna funcționare a acestuia. Astfel, acumulările de gaze și balonarea specifice colicilor sunt mai ușor de gestionat, disconfortul resimțit fiind mai ușor de ameliorat.
Bacteriile bune asigură un tranzit sănătos și echilibrat, fără să afecteze dezvoltarea bebelușului. Alături de celelalte tehnici pentru ameliorarea colicilor, suplimentele cu bacterii contribuie la starea generală de bine a bebelușului tău.