Cele 3 sfaturi pe care mi-aș fi dorit să le primesc în timpul sarcinii (și pe care nu mi le-a dat nimeni) (P)

Cristina Călin, redactor

Ca mamă a doi copii, am aflat pe propria piele că cele două liniuțe pe un test de sarcina reprezintă linia de start a unui șir nesfârșit de informații și sfaturi de la colege, prietene, soacră și vecine. Majoritatea sunt nesolicitate, dar bine intenționate și extrem de detaliate, cu fațete și implicații la care nu te-ai fi gândit vreodată (să nu mănânci ananas în sarcină, să nu dormi pe partea dreaptă).

Țin minte că la prima sarcină discuțiile acestea mi se păreau, pe alocuri, mai aproape de mituri decât de realitate și, oricum, complet inutile. Ulterior am descoperit că sunt doar „încălzirea” pentru sfaturile mai stufoase cu privire la naștere, alăptare, creșterea copiilor sau alte capitole mai ample, despre care, însă, nu voi povesti acum.

Ce nu mi-a spus însă nimeni și ce cred, în baza experienței mele, că mi-ar fi fost cu adevărat util ar fi însă că:

În timpul sarcinii. Ai 9 luni să te pui pe tine pe primul plan!

În timp ce îmi așteptam băiețelul cel mare, mi-am comandat haine de sarcină înainte de sfârșitul primului trimestru, doar că – probându-le – am realizat că nu vreau să mă îmbrac „așa” de însărcinată. În primul rând, fiindcă deși cam în aceeași perioadă îmi anunțasem șeful, colegii mei nu știau de iminența noului membru al familiei.

Ținând kilogramele sub control, am putut să port hainele mele obișnuite până în luna a șaptea, când a devenit evident că era ceva mai mult decât o masă copioasă la purtător. În al doilea rând, fiindcă deși era un copil dorit, am avut nevoie de timp de reflecție, de planificare a ajustărilor care urmau în viața mea (concediul de maternitate, o pauză în carieră, acomodarea cu bebelușul, nevoia unor noi aranjamente familiale).

Tocmai faptul că mi-am continuat activitatea obișnuită mi-a dat timpul necesar până am început să mă simt confortabil cu maternitatea. Ce vreau să spun este că sarcina vine cu atât de multe schimbări hormonale și emoționale, încât nu cred că există rețete corecte și e greu să anticipezi cum vei reacționa.

E perfect normal să ai momente în care vrei să spui lumii întregi că te pregătești să fii mamă sau, dimpotrivă, vrei să păstrezi vestea pentru tine (evident cât timp secretul încă poate fi păstrat).

Și în timp ce aștepți momentul în care îți vei ține puiul în brațe, ai 9 luni în care sigur nu ești doar „cochilia” lui. Ești tu și ai ultima șansă pentru o bună bucată de vreme de acum înainte să te gândești în primul rând la tine, să te organizezi în funcție de preferințele și dorințele tale.

Ai timp pentru a arăta bine, pentru a te vedea cu prietenele, pentru a uita de ceas la cumpărături sau pur și simplu pe canapea cu o carte în mână. Fă timpul acesta să fie despre tine!

Și încă ceva – nu cumpăra lucruri ieftine pentru că te gândești că le vei purta doar o scurtă perioadă. Hainele ieftine au prostul obicei să arate ieftine și te vor face să te simți mai prost decât arăți. Pe când niște alegeri bune se pot dovedi investiții pe termen lung, care îți vor aduce bucurie de fiecare dată când le îmbraci.

Fiindcă știm cât de dificil e să arăți bine până în luna a noua, când mergi la birou sau te vezi cu prietenele la o cafea, te invităm pe www.mariestephanie.com. E primul brand premium de haine de sarcină și nu numai creat de două mame care s-au îmbarcat în aventura nebună de a produce ele hainele pe care și le-ar fi dorit și pe care nu le-au găsit nicăieri: rochii care îți pun în evidență feminitatea și care îți dau încredere în tine într-o perioadă atât de delicată, pantaloni și fuste care nu alunecă și bluze care nu își schimbă forma. Poți să le urmărești ideile și povestea și pe Facebook sau instagram.

E ok să faci planuri, dar păstrează-le flexibile!

Probabil te-ai documentat cu privire la numărul de kilograme pe care ar trebui să le pui în sarcină și ești hotărâtă să ai grijă de silueta ta. E minunat dacă reușești, dar realitatea este că poți avea retenție de apă și numărul de kilograme poate fi depășit.

Sau ai citit despre nașterea naturală vs. cezariană și ai ales cum îți vei aduce pe lume puiul. Din nou, e grozav dacă ai luat o decizie, dar trebuie să realizezi că planul tău va fi pus în aplicare în măsura în care totul va merge … conform planului.

Există o șansă ca nașterea ta să nu fie exact ce ți-ai dorit fiindcă planurile tale nu s-au potrivit cu cele ale bebelușului sau destinului. În caz de complicații medicale, tot ce contează este siguranța ta și a puiului.

E inutil să te învinovățești dacă planurile nu se concretizează! Experiențele altor mame care au reușit – de pe forumuri, din parc sau din cercul tău de cunoștințe – tind mai mult să frustreze decât să îți aducă alinare…

Știi ce? Nicio mamă nu e perfectă, iar experiența de mamă, ca orice experiență din lumea asta, vine la pachet cu bune și cu rele. Să accepți că ceva nu a mers cum te așteptai și să te concentrezi asupra următorilor pași e vital pentru supraviețuire. Din acest motiv, e bine să faci planuri, dar să te gândești, de la început, că e posibil să nu funcționeze și că indiferent dacă vor fi funcționat sau nu, când la finalul zilei ești în brațe cu un bebeluș și amândoi sunteți sănătoși, ziua e o victorie.

În timpul sarcinii. Alăptarea este chiar grea

Și fiindcă povesteam de planuri, cred că unul dintre aspectele în care așteptările mamelor tind să fie ridicate e alăptarea. Peste tot vei afla că e un proces natural și totul merge de la sine. O majoritate covârșitoare a mamelor la naștere doresc să alăpteze. Numai că doar 13% din bebeluși sunt alăptați exclusiv la 6 luni. Oups! unde sunt restul de 87%?

Adevărul e dureros și l-am aflat pe propria piele: sunt o mie de lucruri care pot merge prost: atașare greșită, mastite, fren lingual, golire incompletă a sânului, producție redusă de lapte… de fapt, în alăptare și în situația de excepție când totul merge bine, e greu. Pentru că bebelușul bea lapte la fiecare 2-3 ore, ceea ce îți dă o autonomie extrem de redusă. Pentru că bebelușii alăptați tind să se trezească noaptea mai mult decât cei care beau lapte praf.

Nu vreau să spun că nu există situații fericite, în care bebelușul pus la sân a făcut totul ca la carte din prima zi și alăptarea a fost o experiență profund frumoasă. Dar mamele care au experimentat asta sunt excepția, nu regula. Regula, din păcate, sunt cele 87% din mame care abandonează în primele luni. Și majoritatea abandonează după ce au luptat cu o pompă de sân, cu un bebeluș care refuza alimentul cel mai sănătos, cu frustrarea și cu învinovățirile.

Mi-aș fi dorit ca cineva să îmi spună că e foarte probabil să am nevoie de ajutor cu alăptarea și că un ajutor venit în primele zile poate îmbunătăți situația, pe când o așteptare de o lună sau două în care încerci toate variantele posibile – citite pe net – poate compromite definitiv șansele. Mi-aș fi dorit să îmi spună că, în general, să fii mamă e greu, că o să ai momente în care o să îți vină să plângi, în care o să îți atingi limitele ca în nimic ce ai făcut până acum. Dar în călătoria asta, miracole se întâmplă din cele mai mici lucruri și nimic nu poate egala secunda în care puiul tău râde cu tine. Bucură-te de călătorie!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa