Rolul tehnologiei și al competențelor digitale în dezvoltarea copiilor

Cristina Călin, redactor
supercoders

Pe ultimul loc în Europa la educație digitală, alături de Bulgaria. Conform unui studiu Eurostat din 2021, aici se clasează România în ceea ce privește numărul de tineri care au abilități digitale și experiență în utilizarea limbajelor de programare. Trăim într-o lume digitalizată, iar nevoia pentru cunoștințe în acest domeniu este tot mai mare. Astfel, trebuie să investim în educație și în programe educaționale menite să-i ajute pe tineri să dezvolte competențe necesare pentru viitor.

Timpul petrecut la calculator sau în fața telefonului poate fi timp folosit într-un mod educativ, atât timp cât copiii sunt expuși unui conținut de calitate, adaptat vârstei și relevant pentru pasiunile și interesele pe care le au. Posibilitățile pe care lumea digitală le are de oferit copiilor sunt nelimitate, însă internetul trebuie utilizat responsabil și în siguranță.

De ce este important ca timpul petrecut online să fie folosit în mod educativ de către copii?

Noi mijloace de învățare

Caietul și manualul au început să fie completate în ultimii ani de deviceuri smart, care îi ajută pe copii să învețe într-un mod ușor și distractiv. Ei pot afla rapid informații despre orice subiect, pot accesa baze de fotografii, videoclipuri și pot lua parte la experiențe ample de învățare, precum vizitarea virtuală a unui muzeu, a unei galerii de artă sau chiar a unei grădini zoologice. De asemenea, pot participa la workshopuri și evenimente online pe temele de care sunt interesați sau viziona piese de teatru. Internetul poate fi un spațiu extins de învățare, însă este important ca toate interacțiunile copiilor în mediul online să se desfășoare în siguranță, accesând conținut de calitate, din surse sigure și credibile, sub atenta supraveghere a adulților.

Noi oportunități pentru viitor

Printre joburile tradiționale au început să-și facă loc și activități creative, copiii fiind din ce în ce mai atrași de un viitor în care lumea digitală joacă un rol major. De aceea, este foarte important ca cei mici să deprindă abilități și să dobândească competențe din zona de tehnologie, ce îi vor pregăti pentru viitorul pe care și-l doresc. Este important ca fiecare copil să știe că poate deveni orice își dorește, însă este nevoie de muncă și dedicare.

Se distrează și învață în același timp

Astăzi există o mulțime de resurse online certificate, interactive și sigure, precum și programe de educație digitală prin care copiii pot afla informații noi, într-un mod creativ, pe înțelesul lor. Astfel, procesul are loc prin joacă, iar cei mici nu simt că depun un efort pentru a învăța. Învață, se distrează și interacționează cu alți copii de vârsta lor, trei aspecte foarte importante pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

O astfel de experiență este SuperCoders – un program de educație digitală prin care copiii dobândesc, prin joacă, competențe și abilități pentru o lume tot mai tehnologizată. Aflat la cea de-a noua ediție, SuperCoders este un proiect de referință al Orange România dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 – 14 ani pasionați de tehnologie și programare. Programul se desfășoară în 3 etape:

Caravană (octombrie – noiembrie 2022)

Caravana, prima etapă a programului, ce are loc în perioada octombrie – noiembrie 2022, reprezintă o serie de ateliere în cadrul cărora participanții învăță de la mentorii Simplon România bazele programării în Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii. În plus, zzAndrei și Karinul le  împărtășesc noutăți de game design, vlogging și tehnologie printr-o serie de webinare live transmise pe canalul YouTube Orange România.

În același timp, în agenda ediției 2022 a SuperCoders sunt incluse ateliere online și offline pilot pentru elevi și profesori din cadrul unor școli parte din programul de educație digitală Digitaliada, implementat de Fundația Orange.

Competiție națională (octombrie – noiembrie 2022)

Pentru a se înscrie în Competiția Națională SuperCoders, a doua etapă a programului SuperCoders, copiii trebuie să creeze o poveste interactivă. În baza noțiunilor pe care le-au dobândit în cadrul atelierelor de Scratch și mizând pe creativitate, aceștia trebuie să-l ajute pe supereroul Coder, personajul principal al programului, să ducă la bun sfârșit o nouă misiune, ce vizează consumul responsabil de resurse.

Premiile pe care le pot obține sunt reprezentate de 50 de locuri în Academia SuperCoders, precum și de tablete iPad și căști Apple AirPods. Înscrierile în competiție sunt deschise până în data de 20 noiembrie, ora 23:59. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Academie (ianuarie – aprilie 2023)

Ultima etapă a programului SuperCoders, Academia, reprezintă o experiență amplă și avansată de programare pentru cei mai talentați 50 de copii. Pentru o perioadă de 12 săptămâni, ianuarie – aprilie  2023, în cadrul a 12 întâlniri online, aceștia vor învăța noțiuni de Web Development (HTML & CSS).

Mai multe detalii despre ediția SuperCoders 2022, calendarul activităților, înscrieri și concurs sunt disponibile în cadrul platformei #PentruMâine, platforma de responsabilitate socială a Orange România.

Într-o lume în care tehnologia este prezentă la fiecare pas, copiii trebuie încurajați să-și dezvolte abilitățile digitale printr-un proces interactiv și cu ajutorul unor programe de educație credibile, în care învățatul are loc prin joacă. Astfel, vor fi mai aproape de viitorul pe care și-l doresc.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa