Planul European de Combatere a Cancerului: cum va fi implementat în România?

Geta Roman, director editorial
Mamografie | Totul despre mame
Mamografia ajuta la depistarea incipienta a cancerului

Planul European de Combatere a Cancerului este un proiect al Parlamentului și al Comisiei Europene care beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro și se bazează pe 4 piloni: prevenție, depistare timpurie, diagnosticare și tratament, precum și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer.

Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut webinarul Share Experience, cu tema Planul European de Combatere a Cancerului, iar speakeri au fost specialiști în sănătate din străinătate și România – Ariane Weinman, Public Affairs Senior Manager, Eurordis, Dr. Alexandru Dudilă, consilier europarlamentar și Marius Geantă, președinte, Centrul pentru Inovație în Medicină.

Dr. Alexandru Dudilă, medic specialist și consilier europarlamentar spune că acest plan este un angajament ambițios atât al Parlamentului cât și al Comisiei Europene pentru a învinge această maladie. Și-au propus să facă acest lucru urmând cei patru piloni de bază:

  1. Prevenire

Cancerul poate fi prevenit în proporție de 40%, astfel că planul european se focusează pe reducerea tuturor factorilor de risc în declanșarea cancerului cum ar fi: consumul de tutun, alcoolul, o dietă sănătoasă, poluarea și substanțele periculoase din mediu. Un alt mecanism de prevenție este vaccinarea HPV, papiloma virusul fiind cauzator de multe tipuri de cancere.

  • Depistarea timpurie

Al doilea pilon este depistarea timpurie și comisia se angajează ca până în 2025, 90% din populația UE să se califice pentru screeninguri de cancer la sân, col uterin sau

colorectal. „În momentul de față există mari decalaje între țările din UE în materie de participare la programe de screening. România e destul de codașă, doar 10% dintre pacienții care s-ar înscrie pentru screening-ul de cancer mamar participă la aceste programe, în vreme ce în alte țări avem o participare de 90%.Comisia își propune să reducă aceste decalaje”, spune Dr. Alexandru Dudilă.

  • Diagnosticarea și tratamentul

Până în 2030, 90% dintre toți pacienții eligibili trebuie să aibă acces la centre oncologice integrate național. Comisia Europeană își propune să construim aceste centre la nivel național și pacienții să aibă acces la centre specializate care vor trata cancerul într-un mod comprehensiv.

  • Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer, cât și pentru îngrijitorii acestora, precum și reabilitatea și reintegrarea acestora cât mai rapid în viață

„Cancerul e tratabil, foarte mulți pacienți se vindecă, dar din păcate cicatricile care le rămân sunt foarte greu de trecut și acești pacienți suferă de o reintegrare în societete și de multe ori sunt discriminați de două ori: o dată trec prin boală și a doua oară sunt discriminați în fața instituțiilor financiare când vor să încerce să obțină un credit sau să-și ia un angajament pe termen lung. De aceea, luptăm în Parlamentul European pentru dreptul de a fi uitat, dreptul de a putea să reîncepi de la zero odată ce ești declarat vindecat de cancer”, spune dr. Alexandru Dudilă.

Pe lângă cei patru piloni pe care se bazează Planul European, comisia mai propune:

  • înființarea unui centru de cunoștințe privind cancerul care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE,
  • instituirea unei inițiative europarlamentare privind imagistica în domeniul cancerului, care să folosească inteligența artificială pentru a depista forme incipiente de cancer sau forme rare,
  • se acordă atenție cancerelor pediatrice,
  • să creeze un registru privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină vorbește despre decalajele dintre celelalte state UE și România când vine vorba despre accesul la inovațiile în domeniul oncologiei: „Distanța dintre noi și restul Europei devine din ce în ce mai mare. Un grafic arată că pe măsură ce în Occident se valida și utiliza în practica medicală un biomarker, diferențele între est și vest deveneau din ce în ce mai mari între ei și noi. Cred că nu există un obiectiv mai important decât adresarea inegalităților prin Planul European de Combatere a Cancerului și nu cred că există un instrument mai puternic decât utilizarea inovațiilor pentru a face acest lucru”.

„E important pentru România care investește în sănătate cei mai puțini bani să fim solidari pentru că s-a demonstrat că doar prin solidaritate, colaborare și împărtășirea experiențelor putem să progresăm”, spune Dorica Dan președinta ARC Rare.

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociației Române de Cancere Rare, susținut de Novartis, Janssen și Pfizer și are ca scop schimbul de experiență între specialiști în sănătate din mai multe țări din Europa.

„Colaborarea companiei Novartis cu organizațiile de pacienți se bazează pe convingerea că avem responsabilitatea de a cunoaște dificultățile reale pe care le întâmpină pacienții și de a îi ajuta să depășească aceste bariere. În demersul lor de a susține pacienții pe tot traseul pe care îl parcurg, de la diagnostic la tratament și, mai departe, pe parcursul procesului de vindecare, aceste organizații au nevoie de susținere. Novartis se implică activ în diverse proiecte ale asociațiilor de pacienți, de la cele educative, până la îmbunătățirea asistenței medicale sau programe suport pentru pacienți.” spune Rialda Răduc, Patient Strategy Head Oncology Novartis.

Statistici boli rare și cancere rare în Europa 

Sunt peste 6000 de boli rare distincte și peste 200 de cancere rare. Vorbim de maximum 5 persoane afectate la 10.000 de locuitori, aceasta fiind prevalența pentru Uniunea Europeană. În Europa se estimează că sunt 30 de milioane de persoane cu

boli rare și 5,1 milioane de persoane cu cancere rare. „Din cauza rarității bolilor, pacienții și îngrijitorii au aceleași provocări: un acces dificil la tratamente, la un diagnostic precis și îngrijire, iar îngrijitorii uneori se simt singuri în fața acestei boli”, aflăm de la Ariane Weinman, Public Affairs Senior Manager, Eurordis.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa