NutriTerra, primul congres virtual de nutriție și siguranță alimentară în contextul Covid-19

Theodora Fintescu, redactor
Congresul are ca scop conectarea profesioniștilor români și străini din domeniul farmaciei, nutriției, dieteticii și cercetării.

Prima ediție a congresului virtual NutriTerra – Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară în contextul Covid-19 are loc pe 28 și 29 Mai 2020 și are ca scop conectarea profesioniștilor români și străini din domeniul farmaciei, nutriției, dieteticii și cercetării.

Principalele teme abordate vor fi: prevenirea bolilor transmise prin alimente, alimentația pediatrică, îmbătrânirea și alimentația, nutriția sportivilor, bolile nutriționale și cauzele lor psihologice, nutrigenetica, beneficiile și efectele dăunătoare ale consumului de alcool, industria alimentară, tehnologia nano și multe altele.

Pentru a păstra încadrarea subiectelor în contextul actual al pandemiei Covid 19, evenimentul va oferi participanților numeroase informații științifice relevante, actualizate, răspunzând nevoilor și intereselor atât studenților tineri cât și rezidenților, farmaciștilor, cadrelor medicale și cercetătorilor.

Conferința are și o latură practică

„În cadrul conferinței, printr-o serie de sesiuni online, ne propunem să readucem în atenție relația dintre nutriție, o stare generală de bine și sănătatea întregului organism. Scopul acestui eveniment este ca profesioniștii din domeniul sănătății fizice și psihice, medici, farmaciști, psihologi, toți specialiștii care sunt interesați de aceste subiecte să poată accesa informațiile medicale pe care ni le dorim valoroase și pe care acest congres le pune la dispoziție.

Practic, ca urmare a acestei activități, ne dorim ca participanții să poată recunoaște și înțelege mai bine noțiunea de nutriție, proces eminamente fiziologic, al cărui scop este ca organismul viu să își procure substanțele necesare creșterii, dezvoltării, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale, la care se pot adăuga valențele ei și tendințele actuale.

Mai mult, conferința are și o latură practică, urmare a căreia participanții să fie capabili să-și dezvolte abilități de colaborare și cercetare pe acest subiect și să comunice noutăți și priorități în domeniul lor de activitate, dar și să stabilească relații durabile cu profesori și alți specialiști care au viziuni și obiective profesionale similare”, Prof. Dr. Doina Drăgănescu, Decanul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, România, organizator NutriTerra.

Cui se adresează conferința

Conferința se adresează medicilor și farmaciștilor cu experiență, precum și tinerilor studenți, absolvenți, masteranzi și rezidenți. Congresul online este acreditat de Colegiul Farmaciștilor din România și de Colegiul Medicilor din România. Conținutul științific prezentat în cadrul NutriTerra va fi publicat într-un volum de conferință ISI Proceedings. Ca specialiști în domeniul medical, doctori sau farmaciști, participanții vor fi recompensați cu 16 credite EFC și 3 credite EMC. De altfel, aceștia au posibilitatea să-și publice și indexeze propriile lucrări științifice în cercetarea extinsă din volumul de conferință trimis pentru indexare.

„Ne-am alăturat tendinței actuale a conferințelor virtuale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor profesioniștilor din domeniul sănătății, într-o perioadă de criză medicală în care este mare nevoie de suportul nostru din toate punctele de vedere. Astfel că am organizat o conferință online care să puncteze cele mai noi tendințe în ce privește alimentația pentru sănătate, în special în contextul pandemiei Covid 19. Este foarte ușor să vă alăturați acestui congres virtual. Trebuie doar să vă conectați cu telefonul, tableta sau computerul, chiar din confortul și siguranța casei proprii”, Prof. Dr. Dumitru Lupuliasa, Președinte Onorific Conferință și Președinte Colegiului Național al Farmaciștilor.

„Un organism sănătos este un organism cu un stil de viață sănătos, cu fundament într-o nutriție corectă, capabil să lupte optim în confruntările cu mediul exterior potențial patogen. Cum atingem acest dezirabil astăzi? Se transmite noul coronavirus prin alimentație? Cât de importantă este igiena în alimentație pentru sănătate, în special în contextul Covid 19? Este afectată securitatea noastră alimentară în perioade de carantină și izolare? Toate sunt întrebări pe care ni le punem încă de când a început pandemia și la care veți afla răspunsul participând la congresul nostru online”, Prof. Dr. Corina Ioniță, Șef Disciplină “Laborator Clinic – Igiena Alimentatiei” în cadrul Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Cine sunt invitații

Agenda NutriTerra cuprinde subiecte abordate de 12 lectori români și internaționali. Dintre aceștia fac parte:

  • Prof. Dr. Sacheck, Director al Departamentului de ”Științe pentru exerciții fizice și nutriție”, Institutul Milken, Școala de Sănătate Publică, Universitatea George Washington, care va vorbi despre importanța nutriției și a activității fizice adecvate în timpul carantinei Covid 19 precum și rolul recomandărilor naționale și internaționale pentru sănătate.
  • Prof. Dr. Wei Zhao Jun, “Distins Profesor”, Prodecan al Școlii de Biotehnologie și Inginerie Alimentară, Universitatea Hefei, Președinte al Societății pentru Nutriție Hefei, care va discuta despre aspecte și abordări nutriționale în pandemie și va expune experiența Chinei cu Covid 19.
  • Prof. Dr. Iuliana Dobrescu, Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, care va analiza tulburările de alimentație la copii și adolescenți.
  • Dr. Mirela Zivari, Doctor în psihologie, Spitalul Universitar Clinic, București, care va vorbi despre comportamentul alimentar din timpul regimului de auto-izolare și tulburările de alimentație la adulți.

„ A profita de oportunități pentru a facilita transmiterea cunoștințelor într-o manieră cât mai largă duce la nașterea de noi idei, creativitate și inovație. Oportunitatea de a vorbi în România nu apare zilnic, prin urmare aștept cu nerăbdare să învăț lucruri noi de la ceilalți oratori”, Prof. Dr. Sacheck, Director al Departamentului de ”Științe pentru exerciții fizice și nutriție”, Institutul Milken, Școala de Sănătate Publică, Universitatea George Washington.

Congresul virtual NutriTerra – Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară în contextul Covid-19 se află anul acesta la prima ediție. Evenimentul semnat de Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București este organizat cu sprijinul MPR Agency, partener exclusiv GlobalHealthPR în România, cel mai mare grup de agenții de comunicare în sănătate din lume.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa