Mamă în România- sondaj: 50% dintre mame spun că sunt obosite și copleșite. Peste 20% nu au nicio oră liberă pentru ele

Daniela Șerb, redactor

Un sondaj privitor la starea de sănătate fizică și mintală a femeilor și mamelor din România arată o realitate îngrijorătoare: 60% dintre femeile participante au recunoscut că nu reușesc să își rezerve nici măcar trei ore săptămânal pentru ele însele. Asta și pentru că, pe lângă jobul de zi cu zi fac încă 30 de ore de muncă, săptămânal, în casă.

Sondajul ”Ce rost are mama în România?” este unul cantitativ și se bazează pe răspunsurile a 1.500 de mame – casnice, șomere, angajate, antreprenoare. El a fost realizat pentru a aduce în atenția publică realitățile și provocările cărora acestea trebuie să le facă față prin prisma rolurilor pe care le au de îndeplinit.

Rezultatele nu pretind că oferă o imagine generală a situației mamelor din România, însă evidențiază tendințe relevante și experiențe semnificative. ”Acest raport ar putea fi punctul de plecare pentru a reevalua modul în care susținem și valorizăm maternitatea, într-o societate care necesită schimbări fundamentale pentru a îmbrățișa cu adevărat rolul vital al mamelor”, a declarat Andra Pintican, antreprenoare și fondatoarea campaniei Ce rost are.

Rolul de mamă, cel mai solicitant

Astfel, potrivit sondajului, peste 60% dintre femeile participante au declarat că rolul de mamă le solicită cel mai mult. Pe locul al doilea se situează rolul de angajată – 27,2%. Săptămânal, în casă, femeile alocă circa 30 de ore din timpul lor liber, ceea ce înseamnă aproape încă un loc de muncă cu normă întreagă. 59% dintre mamele participante au recunoscut că se confruntă cu un nivel ridicat de stres, iar 24%, cu un nivel foarte ridicat.

La întrebarea referitoare la echilibrul între viața familială și cea profesională, 87% dintre respondentele cu vârste între 25 și 26 de ani au declarat că echilibrul este fragil sau chiar inexistent. Același răspuns l-au dat 87,9% dintre femeile între 36 și 45 de ani și 72,86% dintre femeile cu vârste de 45-46 de ani.

Indiferent de categoria de vârstă, peste 60% dintre femei au declarat că au puțin timp pentru ele. Aproape 20% dintre respondente declară că nu au nici o oră liberă pentru ele săptămânal și 60% reușesc să își rezerve între 0-3 ore săptămânal, în condițiile în care pe lângă jobul de zi cu zi mai au și responsabilități casnice.

La întrebarea Cât de des simți că te odihnești într-adevăr atunci când dormi, din răspunsuri reiese că cea mai slabă odihnă pe timp de noapte au declarat-o respondentele care lucrează remote. În timp ce respondentele care lucrează în antreprenoriat sau freelancing au declarat cea mai bună odihnă cantitativă pe timp de noapte.

Experiențe negative la întoarcerea la job

Referitor la sănătatea emoțională a mamei, 80% dintre participante au recunoscut că nu primesc consiliere psihologică. Motivele ar fi lipsa de timp și de resurse financiare.

În top cinci stări pentru mamele din România, pe primul loc se plasează oboseala. 48,46% au declarat că, în cea mai mare parte a timpului, se simt obosite și copleșite. Potrivit aceleiași surse, 68,91% dintre respondente au declarat că au avut experiențe negative la întoarcerea din concediul de maternitate.

Cât privește fricile mamelor din România, pe primul loc este acela că nu pot petrece suficient timp cu copiii. Pe locul al doilea se situează teama că vor dedica prea mult timp rolului de mamă și nu vor mai putea promova la locul de muncă, așa cum își doresc și – pe locul al treilea – frica de eșec.

Sondajul integral poate fi accesat aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa