Grădinița 2.0: Cum sprijinim progresul copiilor

TOTUL DESPRE MAME
grădinița 2.0

Grădinița 2.0: Observarea și evaluarea în educația timpurie va avea loc joi, 7 octombrie, în format hibrid și va fi transmisă live pe Microsoft Teams, de la ora 15:00. Conferința va reuni experți și lideri din domeniul educației, reprezentanți ai principalelor curriculum-uri si paradigme educaționale, pentru a descoperi modul în care fiecare dintre ele abordează progresul copilului, cum îl planifică și cum îl evaluează. Organizatorul evenimentului este Kinderpedia, soluția completă de comunicare și management pentru educație. Participarea este gratuită și înscrierea se face urmând acest link.

Moderatorul conferinței va fi Lect. Univ. Dr. Oana Moșoiu, de la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educației. Participanții la panelurile de discuții sunt Valentina Secară, fondatoare și manager Acorns Nurseries, Cristiana Boca, Coordonatoare Educație Timpurie, Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, Ioana Șurubaru, director educațional al Grădiniței ERI Sibiu și director de resurse umane al Școlii Gimnaziale Româno- Finlandeze ERI, Sibiu, Ana-Maria Brezniceanu – educator AMI, co-fondatoare Montessori Kindergarten of Bucharest și  Montessori School of Bucharest, , Ana Bordan, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș, formator SuperTeach, Dana Șerban – Director Educațional, Școala Primară Liberă Waldorf Sophia, Brașov.

”Evaluarea este puternic legată de observare, în special în evaluarea formativă, pe parcurs. Profesorii au nevoie să antreneze acest ‘mușchi’, al observației orientate cu atenție spre anumiți indicatori – comportamente explicite sau implicite, mesaje nonverbale și paraverbale ce comunică participare, interes, înțelegere, mesajele verbale prin care sunt comunicate răspunsurile ce reprezintă prelucrări cognitive ale sarcinilor de învățare și evaluare, formulări care sunt mai adecvate sau în dezvoltare.

Lect. Univ. Dr. Oana Moșoiu, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educației

”Apoi profesorii au nevoie să dezvolte abilități de înregistrare rapidă a observațiilor lor, să eficientizeze înregistrarea acestor indicatori și a progreselor în timp. Și, nu în ultimul rând, profesorii au nevoie să exerseze un limbaj evaluativ care este caracterizat prin a fi descriptiv și nu critic, să însoțească anumite caracterizări de detalii comportamentale și de sugestii privind antrenarea și dezvoltarea abilităților sau capacităților care sunt încă în dezvoltare.

Este important ca în evaluarea formativă să adresăm elevilor formulări afirmative – ce să facă, ce să continue să exerseze, ce să încerce să facă diferit, la ce sunt buni, care sunt punctele lor forte, evitând negațiile ce domină discursul educațional, cu precădere cel evaluativ: nu ești bun, nu ai făcut bine, aici este greșit, nu știi, nu ai învățat. Dacă elevii ar fi învățați, nu ar mai veni la școală, școala este un spațiu de învățare, de dezvoltare, de antrenament și ar merita să ne comportăm ca niște antrenori care își ghidează sportivii spre succes arătându-le drumurile de urmat și nu pe cele închise.” afirmă  Lect. Univ. Dr. Oana Moșoiu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, moderatorul conferinței.

Echipa Kinderpedia va prezenta în cadrul conferinței și modulul lansat recent – monitorizarea progresului – un instrument digital și versatil ce permite înregistrarea în timp real a observațiilor profesorului și analiza lor într-o fișă individuală de progres pentru fiecare copil, adaptată fiecărui curriculum educațional.

Unul dintre avantajele acestei noi funcționalități este că permite înregistrarea din mers a unor anumite comportamente și aptitudini deprinse sau a absenței lor, pentru că modului este disponibil chiar în aplicația mobilă.  

“Evaluarea progresului copiilor în primii ani de educație este, poate, una dintre cele mai profunde și nuanțate analize, pentru că se bazează pe observație și reflexie, mai mult decât pe testare și notare. Totodată, impactul acestei evaluări poate fi unul major, atunci când ea stă la baza realizării unui plan individual de progres, care implică atât profesorii cât și familia.”

Evelina Necula, Co-fondatoare și CMO Kinderpedia.  

Ce este Kinderpedia?

Kinderpedia, soluția completă de comunicare și management pentru educație este organizatorul conferinței. Platforma reunește toate instrumentele administrative necesare pentru buna desfășurare a orelor la clasă. De la check-in cu QR code pentru a face prezența elevilor, sau accesul instantaneu la orar, catalog și carnet de note, până la predarea video la distanță și modulul de teme sau mesageria rapidă, Kinderpedia furnizează infrastructura digitală pentru modernizarea sistemului de învățământ din România, precum și la nivel european. În plus, platforma oferă funcții de facturare automată, management financiar și plată online a taxelor școlii, prin integrarea cu sisteme de plată electronice.

Organizarea conferinței este facilitată de Startup Grind și InnovX – BCR.  Partenerii media ai evenimentului sunt:  Radio Itsy Bitsy, Totul despre mame, Prescolar.ro, România Pozitivă, Vocea Parintilor, Asociația Ține de Noi, Playouth.

Despre Kinderpedia

Kinderpedia este o soluție completă de comunicare și management dedicată educației, ce reflectă viziunea celor trei fondatori, Daniel Rogoz, Evelina Necula și Valentin Ilea de a transforma educația cu ajutorul tehnologiei prin optimizarea proceselor administrative și plasarea colaborării între dascăl, elev și părinte în centrul actului educațional. Kinderpedia este o platformă inovatoare pentru educație, ce oferă întreaga infrastructură digitală necesară instituțiilor de învățământ pentru a lucra smart și a comunica eficient și transparent, atât la clasă, cât și online. Peste 2,000 de școli și grădinițe din 14 țări, de pe trei continente, ce însumează aproximativ 200,000 de utilizatori sunt înregistrate astăzi pe Kinderpedia.

Kinderpedia ajută staff-ul școlilor și grădinițelor să salveze între 6 și 9 ore pe săptămână din timpul administrativ și să își concentreze eforturile către actul educațional. Oferă funcționalități complete de clasă virtuală – orar, predare video la distanță, prezență, catalog, carnet de note, modul de teme, distribuție documente – ceea ce o face soluția optimă pentru școală. Îmbunătățește implicarea părinților, printr-o interfață sigură și ușor de folosit. Oferă managerilor o perspectivă completă asupra tuturor activităților și comunicării din școală sau grădiniță.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa