Cum să-i oferi copilului tău un zâmbet de nota 10. 4 sfaturi de la medicul pedodont

Codruta Predatu
Cum să-i oferi copilului tău un zâmbet de nota 10.
Cum să-i oferi copilului tău un zâmbet de nota 10 | Sursa foto – clinicatrident.ro

Zâmbetul copilului este liniștea în mijlocul unei zile agitate și poate cea mai prețioasă imagine pe care o mamă o poartă în inimă. Iar dacă un dinte pare ușor strâmb, o nouă carie îți atrage atenția, maxilarul parcă nu se dezvoltă cum trebuie, e bine să-ți asculți instinctul matern și să intervii. Iată patru lucruri esențiale pe care fiecare medic pedodont le recomandă pentru ca tu să-ți poți ajuta micuțul pe drumul către un zâmbet de nota 10.

Nu neglija rutina zilnică de îngrijire orală

Obiceiurile formate timpuriu sunt esențiale pentru un zâmbet sănătos. Spălatul pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind o pastă de dinți cu o cantitate de fluor potrivită vârstei, este foarte important. Când dinții vecini încep să se atingă, e timpul să începem să folosim ața dentară zilnic, pentru a preveni apariția cariilor interdentare . După 7-8 ani, copilul poate obține o nouă victorie în drumul lui spre independență, spălându-se singur pe dinți.

Depistează din timp dințișorii strâmbi

Este important să recunoști factorii care duc la apariția modificărilor de poziție ale dinților la copii. O cauză mai puțin cunoscută ar putea fi obiceiurile vicioase precum suptul degetului, utilizarea prelungită a suzetei sau respiratul pe gură. De asemenea, pierderea prematură a dințișorilor de lapte poate determina migrarea dinților rămași în poziții incorete și, de asemenea, creșterea dinților permenenți în poziții incorecte. Vestea bună este că aceste probleme pot fi rezolvate prin intervenții ortodontice, iar obiceiurile “rele” pot fi corectate la timp de pedodonți cu experiență. Tratamentul dinților strâmbi la copii presupune purtarea  aparatului dentar, atent ales de specialistul în ortodonție. Există numeroase tipuri de aparate dentare (fixe, mobile) care pot fi invizibile sau colorate după dorința celor mici.

Ai grijă la nutriție. Zahărul este cel mai mare pericol

O dietă sănătoasă este benefică pentru sănătatea generală a copilului tău, inclusiv pentru cea orală. Atenție la băuturile bogate în zahăr, care erodează smalțul și determină apariția cariilor. Pentru copiii până în vârsta de 1 an, sucurile trebuie evitate în totalitate. Un risc semnificativ pentru dințișorii bebelușilor este să adoarmă cu biberonul, pentru că zaharurile din băuturile dulci (indiferent dacă e lapte, suc sau lapte praf) le poate ataca smalțul și cauza carii. De asemenea, gustările trebuie să fie cât mai sănătoase, iar zahărul și carbohidrații procesați (chipsuri, pufuleți) evitate, pe cât posibil. 

Nu uita de vizitele regulate la dentist 

Niciodată nu este prea devreme să începi să te preocupi de sănătatea orală a copilului tău. Prima vizită la dentist poate avea loc în primele 6 luni de la apariția primului dinte. Este important să-i explici copilului ce se va întâmpla la pedodont, de ce este important să meargă la un cosult, dar într-o manieră care să îl facă să fie nerăbdător să aibă această experiență. Dacă ai frică de dentist, nu îi transmite acest sentiment. Este foarte posibil că juniorul să aibă o experiență minunată la dentist, pentru că pedodonții folosesc noi tehnologii nedureroase și au mereu trucuri ce le aduc bucurie micuților. 

Fă din grija pentru un zâmbet de nota 10, o distracție! Cu bucurie, poți transforma îngrijirea sănătății orale într-un prilej prin care cel mic învață obiceiuri benefice pentru o viață întreagă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa