Cum alegi un supliment alimentar de calitate. Campanie de educație a pacienților și a consumatorilor

Daniela Șerb, redactor
SURSA FOTO: Shutterstock

Femeile însărcinate, copiii cu boli cronice sau pur si simplu persoanele active, care au cerințe nutriționale specifice, au acum o sursă de încredere în alegerea suplimentelor alimentare. Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) a lansat o platformă de informare pentru consumatori și pacienți, dar și pentru specialiștii din domeniu unde pot fi găsite informații corecte, bazate pe dovezi științifice, referitoare la suplimentele alimentare.

Platforma se numește infosuplimente.ro și este parte a campaniei „Informare, apoi suplimente alimentare. Consumă responsabil suplimente pentru un stil de viață sănătos” care se va derula până la finalul acestui an.

Screenshot

„România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese din cauze prevenibile, iar factorii de risc alimentari, cum ar fi consumul excesiv de zahăr și sare și aportul scăzut de fructe și legume, sunt responsabili pentru 25% din totalul deceselor. Credem cu tărie că suplimentele alimentare, consumate cu discernământ, pot ajuta la reducerea acestor riscuri și la îmbunătățirea sănătății românilor. Prin lansarea platformei infosuplimente.ro, ne asumăm responsabilitatea de a oferi date corecte și bazate pe dovezi științifice, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât consumatorii să beneficieze de avantajele acestor produse asupra sănătății,” a declarat Dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General PRISA, odată cu lansarea campaniei care a avut loc marți, 12 noiembrie.

Ce informații pot găsi pacienții

Pe lângă un scurt istoric al utilizării suplimentelor alimentare, cei care accesează platforma pot găsi informații referitoare la rolul acestor nutrienți în sănătate, legislația europeană și națională care guvernează domeniul, criteriile după care un supliment alimentar este considerat a fi unul de bună calitate, categoriile vizate, etichetarea și comercializarea acestor produse.

De asemenea, site-ul include un centralizator cu beneficiile de sănătate ale principalelor categorii de suplimente, beneficii recunoscute de Comisia Europeană, în urma evaluărilor științifice efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

„Felicit inițiativa de lansare a acestei campanii de informare, care aduce în atenția publicului importanța suplimentelor alimentare în menținerea sănătății și îmbunătățirea calității vieții. Suplimentele alimentare, atunci când sunt utilizate responsabil, pot juca un rol esențial în prevenție. De asemenea, acestea susțin organismul în perioadele de instalare a unor afecțiuni, alături de medicația alopată, contribuind astfel la un stil de viață mai sănătos și la o recuperare mai eficientă.” a declarat Conf. Dr. Olivia Timnea, Președintele Colegiului Medicilor Ilfov.

94% dintre români obișnuiesc să ia suplimente

La rândul ei, Martina Simova, Președintele Food Supplements Europe, a subliniat că: „Educația pentru sănătate este crucială în prevenție și adoptarea unui stil de viață echilibrat, mai ales în fața provocărilor moderne precum alimentația deficitară, stresul și poluarea. Studiile arată că aportul adecvat de nutrienți poate reduce riscul de afecțiuni, iar suplimentele alimentare, prin prevenția bolilor, pot aduce economii semnificative în sistemul de sănătate. Salutăm inițiativa PRISA de a lansa platforma educativă infosuplimente.ro și sperăm ca acest exemplu să fie replicat și în alte țări europene.”

Totodată, Anca Crupariu, farmacist primar și purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a salutat inițiativa: „Campania „Informare, apoi suplimente alimentare” este un demers valoros pentru pacienți, utilizatori actuali și viitori de suplimente alimentare, precum și pentru profesioniștii din sănătate. Colegiul Farmaciștilor susține această inițiativă, prin care platforma educativă www.infosuplimente.ro oferă utilizatorilor informații detaliate despre suplimentele alimentare, beneficiile lor dovedite științific și avizate de autoritățile competente (EFSA), și rolul lor ca aliat al unei diete echilibrate pentru un stil de viață sănătos.”

Partenerii PRISA în această campanie de informare sunt Colegiul Medicilor Ilfov, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Colegiul Farmaciștilor din România și Consiliul Român pentru Publicitate (RAC).

Un sondaj realizat de IPSOS Digital, în septembrie 2024, arată că 94% dintre români au consumat, în ultimele 12 luni, vitamine, minerale și suplimente alimentare. Principalele surse de informație pentru aceștia includ medicii de familie sau medicii specialiști (75%) și farmaciștii (54%), dar și informațiile din mediul online (49%).

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa