Adio Art Safari 2021! Trăiască Art Safari 2022

Cristina Călin, redactor
art safari 2022

Art Safari 2021. 15 septembrie – 3 octombrie 2021. 18 zile de bucurie, socializare și artă, în care mii de vizitatori au luat la pas cei 6000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, să privească cele peste 800 de opere de artă expuse. În cele 3 săptămâni în care a fost deschis, Pavilionul a fost vizitat de peste 36 de mii de persoane (36.324) cu aprox. 10% peste cifra de vizitare a anului trecut. 

Anul acesta, pentru prima dată în istoria sa, Pavilionul de Artă București a avut loc în două sedii din Centrul Istoric, ambele superbe, la deja tradiționalul Palat Dacia-România adăugându-se ARCUB Hanul Gabroveni.

Cea de-a 8-a ediție Art Safari a expus opere în valoare totală de 9 milioane de euro, care au fost grupate în patru pavilioane expoziționale:

  1. Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner. Pe urmele lui Claude Monet 
  2. Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România
  3. Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit
  4. Pavilionul ContemporanSuperheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească

Și ediția din acest an s-a desfășurat în condiții de prevenție medicală, însă în ciuda controlului îngreunat de măsurile de limitare a capacității, arta și-a păstrat locul în inima și în agenda românilor. Numărul mare al celor care au dorit să viziteze și în acest an muzeul temporar Art Safari i-a determinat pe organizatori să prelungească cu o săptămâna expoziția, pentru a împăca apetitul cultural al vizitatorilor cu controlul riguros al accesului.

”Noile reguli de acces la evenimente, ce au intrat treptat în efect în ultimele zile, nu au împiedicat accesul la Art Safari, deoarece evenimentul a fost gândit și organizat încă de la bun început cu respectarea strictă a regulilor de prevenție în vigoare în toamna anului trecut. Suntem recunoscători autorităților culturale că au gândit regulile de participare la expozițiile de tip muzeal astfel încât să dea totuși posibilitatea publicului să acceseze muzeele, iar arta să își poată îndeplini menirea”

Ioana Ciocan, Directorul Art Safari.

Night Tours la Art Safari

Night Tours au făcut și în acest an savoarea Art Safari. Peste 3500 de vizitatori au ales în 2021 experiențele personalizate de vizitare a Pavilionul de Artă București, bucurându-se de ghidaj, muzică live și cocktail party-uri.

Evenimentul Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București. 

Din 2022, Art Safari se va transforma sub ochii noștri și va deveni dintr-un muzeu temporar unul instituționalizat. Primul sediu permanent al Pavilionul de Artă București urmează să fie același Palat Dacia-România, în baza unui parteneriat semnat pe doi ani între Art Safari și Muzeul Municipiului București, de folosire împreună a spațiului expozițional al Palatului Dacia-România. Palatul Dacia-România urmează să găzduiască în viitor, după operațiunile cuvenite de consolidare, renovare și amenajare muzeală corespunzătoare, Pinacoteca Municipiului București. 

Art Safari, operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România, este cunoscut îndeosebi pentru organizarea anuală a Pavilionului de Artă București, ale cărui expoziții au fost vizitate de aprox. 231.000 de persoane în cele 8 ediții de până acum. Alături de expoziţiile curatoriale, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa