Adevăr sau minciună? Cele mai răspândite mituri din sănătate, demontate (P)

Codruta Predatu
Adevăr sau minciună? Cele mai răspândite mituri din sănătate, demontate
Adevăr sau minciună? Cele mai răspândite mituri din sănătate, demontate | Sursa foto – emag.ro

În era informaţiei circula conţinut mai mult şi mai variat ca niciodată, de la ştiri şi până la videoclipuri, tutoriale sau fotografii. Content-ul fals sau bazat pe supoziţii poate părea inofensiv şi de cele mai multe ori chiar este. Totuşi, în anumite cazuri acesta are puterea de a afecta sănătatea, siguranţă şi bunăstarea unei persoane.

Când vine vorba de domeniul medical, e bine să stai departe de miturile des răspândite, precum cele de mai jos şi să apelezi mereu la specialişti:

Curele de detox curata organismul

În ultimele decenii, curentul curelor, dietelor şi practicilor menite să detoxifice sau să cureţe corpul a luat avânt. În realitate, astfel de practici nu au la bază dovezi ştiinţifice şi sunt în mare parte create ca strategie de marketing a brandurilor şi conceptelor de wellness. Din păcate sau din fericire, nicio dietă minune sau procedura nu îţi poate curăţa organismul, însă există alte metode prin care poţi avea grijă de sănătatea ta.

Renunţă la curele de detox şi dietele cu sucuri şi înlocuieşte-le cu sport, alimentaţie echilibrată, conform nevoilor tale, plimbări în natură şi activităţi de gestionare a stresului. Odată ce începi să ai grijă de corpul şi de mintea ta poţi observa foarte rapid schimbări în bine. 

Încearcă să te hrăneşti cât mai echilibrat, cu alimente proaspete, cât mai puţin procesate şi să îi oferi corpului tău toţi nutrienţii de care are nevoie. Mai apoi, asigură-te că faci mişcare în mod regulat, fie că e vorba de fitness, fie că e vorba de jogging, Pilates, exerciţii acasă sau înot.

Expunerea la razele UVA/UVB vindeca pielea

Expunerea prelungită la raze UV nu numai că nu vindecă pielea, ci se face responsabilă de numeroase afecţiuni dermatologice, unele chiar serioase. În lumea medicală, nu există dubii legat de cât de dăunătoare poate fi expunerea la raze UVA/UVB. De aceea, e important să nu dai crezare miturilor care spun că statul la soare vindeca pielea şi afecţiunile acesteia, fie că e vorba de acnee, fie că e vorba de dermatită.

De asemenea, utilizarea solarului pentru a obţine bronzul pielii este la fel de dăunătoare precum expunerea necontrolată la soare, uneori chiar mai dăunătoare. Stai departe de solar, indiferent de tipul de ten, de vârstă sau de istoric medical. Solarul nu reprezintă în nicio circumstanţă o metodă sigură de bronzare.

Cel mai bun mod prin care-ţi poţi proteja pielea este să aplici SPF zi de zi, în mod regulat şi să eviţi expunerea prelungită la soare în sezonul cald. Dacă-ţi doreşti un bronz sănătos, foloseşte cu încredere creme autobronzante, care se aplică uşor şi se pot folosi pe tot parcursul anului.

Scaunul de birou potrivit te scapă de dureri de spate

Durerile de spate pot fi foarte neplăcute, mai ales când se ţin scai de noi. Din păcate, sedentarismul şi postura incorectă la birou ori în activităţile desfăşurate afectează musculatura şi pot duce la apariţia durerilor de spate. Într-adevăr un scaun bun de birou te poate ajuta să te bucuri de confort când lucrezi, însă nu îţi va vindeca durerile de spate dacă eşti sedentar sau adopţi posturi vicioase ale coloanei vertebrale.

O soluţie minunată pentru a avea grijă de sănătatea corpului tău este să mergi la kinetoterapie, chiar şi preventiv, dar și să adopți posturi corecte in activitățile de zi cu zi. Când vine vorba de kinetoterapie, specialiştii în acest domeniu te pot ajuta să te mişti mai uşor, să scapi de durerile de spate şi să adopţi o postură corectă.

Alergiile respiratorii nu trebuie tratate

Dacă polenul, praful sau ambrozia îţi provoacă simptome de alergie sau ai deja un astfel de diagnostic, trebuie să ştii că acestea necesita tratament şi nu e bine să le ignori. Desigur, alergiile pot apărea şi dispărea pe parcursul vieţii, însă asta nu-ți dă motiv să ignori simptomele atunci când acestea apar. Poate simptomele par banale sau nu îţi doreşti să iei medicamente regulat, însă soluţiile oferite de medicii specialişti reprezintă singurele variante corecte de a ţine sub control alergiile. 

În prezent, există o mulţime de tratamente pentru alergiile respiratorii, iar unele se pot face cu ajutorul aparatului cu aerosoli. Aparatul cu aerosoli transformă substanţele medicamentoase în vapori, iar ulterior, prin inhalare, acestea ajung direct în sistemul respirator. Mai mult, aparatul cu aerosoli, alături de batista bebeluşului şi serul fiziologic, se numără printre cele mai utile produse în îngrijirea celor mici.

Trebuie să ştii că nu poţi folosi în aparatul cu aerosoli alte substanţe în afară de cele indicate de medic. 

Sănătatea ta şi a celor dragi trebuie să fie pe primul loc, de aceea nu e bine să dai crezare miturilor care circulă pe internet sau în spaţiul public. Cere întotdeauna opinia specialistului, fie că e vorba de medic, fie că e vorba de farmacist în anumite cazuri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa