Tragedie cu repetiție la Constanța: o mămică a murit după o ruptură uterină

Geta Roman, director editorial
scris pe
femeie in travaliu

O mămică a murit după o ruptură uterină. O gravidă din București, care a venit la Constanța pentru a naște la Spitalul ISIS, a murit la Spitalul Județean Constanța,  după ce și bebelușul ei a avut aceeași soartă, potrivit relatărilor publicațiilor locale. 

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, respectiv directorul medical, dr. Bogdan Obadă (foto), spune că mai întâi bebelușul a fost transferat de la Isis într-o stare foarte gravă și nu a mai putut fi salvat.

Ulterior, a fost transferată și mama de la Spitalul Isis la Spitalul Județean Constanța, însă deși situația părea să fie mai bună, femeia, care era soție de preot și mamă pentru a treia oară, a murit în 25 august.

La sfârșitul lunii iulie 2018, femeia a ajuns la Spitalul Privat Isis, pentru a naște. Potrivit surselor citate de www.replicaonline.ro, gravida a avut un travaliu lung, în timpul căruia i-a scăzut tensiunea, drept pentru care medicii au decis să intervină rapid prin cezariană. Se pare că femeia a suferit, în timpul nașterii naturale, o ruptură de uter. Bebelușul a primit scor APGAR 1 la naștere.

Și în acest caz, precum și în celelalte situații în care au apărut complicații în cazul nașterilor naturale după cezariană, realizate la spitalul privat din Constanța, Ministerul Sănătății a demarat o anchetă.

Ce este ruptura uterină

Ruptura uterină reprezintă o leziune la nivelul peretelui uterin, cel mai adesea în zona în care a avut loc o operație cezariană anterioară.

În cazul unei rupturi uterine complete, această leziune trece prin toate straturile peretelui uterin iar consecințele pot fi dezastruoase atât pentru mamă cât și pentru făt, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

Din fericire, ruptura uterină este o situație extrem de rară, cu atât mai puțin probabil în cazul femeilor care nu au suferit anterior o operație cezariană, o altă intervenție chirurgicală la nivelul uterului sau o altă ruptură uterină. Cea mai mare majoritate a acestor situații de ruptură uterină apar în timpul travaliului, însă se poate produce și înainte sau în timpul nașterii.

În același spital privat din Constanța a mai avut loc un caz similar de curând:

Ce este placenta accreta, complicația care a dus la moartea unei mame din Constanța imediat după naștere

De ce medicii din România refuză nașterea naturală după cezariană

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa