Studiu REGINA MARIA: 1 din 2 români se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională în 2022

Studiul „Starea de bine a românilor” a fost desfășurat în vara anului 2022 pe un eșantion național format din populația activă profesional cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani, locuind în orașe cu peste 100.000 locuitori.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
studiu regina maria
Studiu REGINA MARIA: 55% dintre români susțin că au resimțit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoțional în ultimul an.

Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA prezintă rezultatele studiului „Starea de bine a românilor”, desfășurat în vara anului 2022 de către D&D Research cu scopul de a analiza percepția românilor despre bunăstarea lor psihoemoțională.

55% dintre români susțin că au resimțit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoțional din cauza pandemiei Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare. 1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieții mai ridicat, teama de război, empatia pentru oamenii din Ucraina) și tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă, conform studiului realizat la inițiativa rețelei de sănătate REGINA MARIA.

Românii nu merg la psiholog, deși au nevoie de ajutor

Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat. Deși 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă dintre aceștia din urmă, 50% au și apelat la unul.

În contextul unei nevoi din ce în ce mai mari pentru a discuta deschis despre bunăstarea psihoemoțională în România, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a preluat anul acesta Clinica de psihoterapie Oana Nicolau, înglobând cei peste 70 de psihoterapeuți. REGINA MARIA și-a propus astfel să dezvolte în următorii ani un ecosistem digital pentru sănătate emoțională și sănătate mintală, construit în jurul terapiei online.

Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulți dintre noi. Contextul în care ne aflăm acum a crescut nivelul de anxietate și e normal să cerem ajutor. În 2022, încă ne este rușine să mergem la terapie, însă e bine să știm că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoțiile din jurul unei suferințe, relațiile de familie și pentru a crește stima de sine.

Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu același nume, recent integrată în rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Studiu REGINA MARIA: românii se confrunte cu stresul, anxietatea, teama și gestionarea emoțiilor

Auto-percepția despre sănătatea psihoemoțională este bună pentru 59% dintre români, la un nivel funcțional pentru 39% și deteriorată pentru 2%, ea este în general percepută mai bine decât starea generală de sănătate, însă aceasta poate indica și o atitudine mai puțin atentă la starea psihologică.

În ceea ce privește tipul problemelor de natură psihologică sau emoțională, 59% din repondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil).

Românii nu acordă multă atenție timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat – 45% dintre români își alocă timp “atunci când este posibil”. Două treimi dintre repondenți declară că nu au hobby-uri și doar 25% dintre participanții la studiu declară că fac sport regulat.

Nici în ceea ce privește starea de bine la muncă cifrele nu sunt îmbucurătoare. 30% dintre români resimt un impact negativ al vieții profesionale în viața personală: oboseală (36%), iritabilitate (32%), incapacitate de a se relaxa acasă (30%), timp redus cu familia (32%). 25% dintre respondenți declară că au un program de lucru nerezonabil.

48% dintre români se simt excesiv de încărcați cu munca, iar 38% dintre români sunt afectați de epuizarea generată de locul de muncă (burnout).

Epuizarea aceasta este generată mai ales de o stare emoțională de “vacuum energetic” resimțită după terminarea programului de lucru. Incertitudinea locului de muncă este și ea o problemă pentru români: doar 1 din 3 români simte că are un loc de muncă stabil.

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA vine în sprijinul românilor cu o gamă variată de servicii de psihoterapie

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA vine în sprijinul românilor cu o gamă variată de servicii de psihoterapie

Cu atât mai mult, nevoia pentru servicii de psihoterapie se resimte și la nivelul companiilor.

În 2022, am integrat în portofoliul REGINA MARIA Clinica Oana Nicolau, un nume de referință în sănătatea psihoemoțională din România, cu o expertiză de 13 ani în domeniu, ceea ce completează foarte bine preocuparea noastră pentru sănătatea angajaților din România. Pe o piață cu multiple provocări, sănătatea fizică și psihoemoțională sunt deja priorități pentru echipele de HR, iar programele de mental health și wellbeing pe care le propunem sunt un sprijin necesar.

Georgiana Andrei, director de vânzări al diviziei de abonamente REGINA MARIA.

Prin preluarea și integrarea serviciilor Clinicii de psihoterapie Oana Nicolau, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA vine în sprijinul românilor cu o gamă variată de servicii de psihoterapie, pe un model unic în România, prin multitudinea de specialiști care oferă terapie online și offline pacienților. Programările la psihoterapeuții Clinicii Oana Nicolau se pot face rapid, inclusiv din Contul Meu REGINA MARIA.

Studiul „Starea de bine a românilor” a fost desfășurat în vara anului 2022 pe un eșantion național format din populația activă profesional cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani, locuind în orașe cu peste 100.000 locuitori.

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 14 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 720.000 de abonamente.

În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește 7.500 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5 milioane de pacienți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa