Independenţa financiară din pruncie: Cum pot copiii să câştige primii lor bani?

Daniela Ionita
scris pe

  Mulţi adulţi se plâng de copiii lor – că nu apreciază lucrurile din jur şi că le strică mai mereu. Sau sunt deranjaţi de faptul că duc lupte seculare în a-i convinge pe cei mici ce înseamnă necesitate şi ce e un moft. Acest lucru se întâmplă din lipsă de educaţie financiară, părinţii având convingerea că cei mici nu sunt la vârsta la care pot înţelege pe deplin cum se fac banii.

  Dar asta nu înseamnă că e mult prea devreme să-i înveţi anumite concepte despre educaţie financiară care să-i ajute în viitor să fie mai cumpătaţi şi mai responsabili. Pe această cale ei vor învăţa să aprecieze mai mult lucrurile pe care le primesc sau cu care au contact şi eforturile care trebuie depuse cu obţinerea lor.

  Aşadar, nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să introduci în educaţia copilului o serie de activităţi pe care le poate monetiza cu uşurinţă şi care să-i arate valoarea banului muncit.

  Cum să faci bani ca şi copil?

  Este posibil ca un copil cu vârsta de până în 10-12 ani să facă proprii lui bani de buzunar sau să înveţe cum se fac banii? Cel de la Financer.com este de părere că Da! Cu cât este mai mic, cu atât acesta va fi tot mai deschis şi curios privind învăţarea de lucruri noi. Prin urmare, dacă micuţul tău are 5, 7 sau 10 ani, poate face diferite lucruri din care să câştige pe bune primii lui bani.

  Iar dacă tu însuţi eşti adolescent şi cauţi cum să faci bani ca şi copil, iată câteva sugestii pe care le poţi practica de unul singur sau alături de colegii/ prietenii tăi. Totuşi, este recomandat să discuţi cu părinţii tăi despre asta înainte de orice activitate.

  De exemplu, dacă ai petrecut ceva timp alături de părinţii tăi în bucătărie şi dacă ai la dispoziţie şi câteva fructe/ legume, îţi poţi face în cartierul de care aparţii o mică tarabă unde poţi vinde aceste fructe şi legume proaspete sau poţi pregăti sucuri smoothie-uri, cocktail-uri etc. O altă idee poate fi vânzarea de jucării pe care nu le mai foloseşti sau de planşe şi accesorii pe care le creezi acasă, la grădiniţă sau la şcoală. Vezi mai multe idei aici.

  Cum să faci bani ca şi adolescent?

  Ca adolescent, posibilităţile sunt şi mai numeroase. De exemplu, băieţii au plăcerea de a se juca pe calculator. Iar asta poate deveni unul dintre răspunsurile cele mai simple la întrebarea “Cum să faci bani ca şi adolescent?”. Începând cu vârsta de 16 ani poţi cere acordul părinţilor pentru a lucra ca tester de jocuri sau îţi vei putea dezvolta propriile aplicaţii de PC şi mobil pe care să le vinzi online.

  Dar dacă nu ai ajuns încă la această vârstă ori performanţă, poţi să faci bani din crearea unor conturi şi personalizarea jucătorilor, ajutând prietenii şi colegii mai puţin pricepuţi la teme contra-cost, având grijă de animale de companie etc.

  Indiferent de vârstă, chiar şi copiii pot face bani prin intermediul unor activităţi simple adaptate vârstei lor. În acest fel vor înţelege mai uşor cât de multe eforturi implica lucrurile de care au nevoie sau pe care şi le doresc, ceea ce va creşte gradul de responsabilitate şi de conştientizare, oferindu-ţi şansa ca părinte să-i pregăteşti mai uşor pentru provocările din viaţa de adult.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa