„Sunt răcită, nu mai alăptez!” Miturile care compromit alăptarea

TOTUL DESPRE MAME

Câte bordeie, atâtea obiceie este expresia care ilustrează perfect întregul univers al miturilor despre alăptare. Cum dispare laptele, cum nu ai voie să mănânci legume și fructe, cum trebuie să mănânci ceapă, să bei ceai de chimen și anason și multe alte povești de care afli din cine știe ce sursă sau ți le aduc la cunoștință cei din jur.

Există oare vreo proaspătă mamă care să nu cadă în capcana miturilor despre alăptare și creșterea copiilor. Am stat puțin de vorbă cu Anca Bucur, de cinci ori campioană mondială la fitness și, nu în ultimul rând, viitoare mămică, și cu Anca Bălășoiu –moașă licențiată și expert în alăptare. Răspunsurile lor le găsiți în interviurile de mai jos. 

Mai întâi, să demontăm  câteva mituri despre alăptare (nu putem spune că le demontăm pe toate, pentru că nici nu știm câte există, de fapt) împreună cu Anca Bălășoiu – moașă licențiată și expert în alăptare.

„Este important ca nou-născutul să fie pus la sân cât mai repede după naștere. Până la o oră acesta are reflex puternic de supt”.

Anca Bălășoiu

TDM: Este adevărat că dacă copilul primește lapte praf în maternitate nu mai am șanse să îl alăptez apoi exclusiv?

Anca Bălășoiu: Este important ca nou-născutul să fie pus la sân cât mai repede după naștere, mai ales că în prima jumătate de oră – până la o oră acesta are reflex puternic de supt.

După două ore de la naștere, copilul este somnoros, greu de trezit. Perioada poate dura între două și patru ore. La unii copii, această perioadă poate dura chiar mai mult (până la 24 de ore). Dacă copilul nu poate fi trezit, se poate mulge colostrul și să i se ofere cu lingurița sau seringa.  

Sunt situații când mama nu poate alăpta și, pentru că nou născutul nu poate sta nemâncat, hrănirea se face cu lapte praf. Toate maternitățile care promovează alăptarea la sân oferă copilului suplimentul de lapte praf cu seringă,  linguriță sau cană, niciodată cu biberonul. Această măsură este luată pentru a nu obisnui copilul cu tetină biberonului și ulterior să refuze sânul.

Situațiile (temporare) în care copilul nu poate fi alăptat la sân imediat după naștere sunt multiple:  

 • copil născut prematur cu o greutate foarte mică la naștere (laptele uman este asociat cu o creștere în greutate mai lentă, uneori acesta nu acoperă nevoile calorice crescute),   
 • naștere prin cezariană cu anestezie generală (nu poate alăpta în primele 24 – 48 de ore datorită medicației administrate în timpul intervenției),  
 • mama în tratament cu anumite medicamente ce nu sunt compatibile cu alăptarea 
 • mama bolnavă (stare generală alterată, herpex simplex cu leziuni la nivelul areolei mamare, etc.)  
 • mamă la care lactația întârzie să apăra (operație de cezariană, etc.).  

Chiar dacă copilul a primit supliment de lapte praf în maternitate, mai ales dacă acesta a fost administrat fără biberon, poate fi alăptat la sân fără probleme.  

TDM: Se poate alăpta dacă ai hepatită B?

Anca Bălășoiu: În majoritatea țărilor dezvoltate hepatita B nu este contraindicație de alăptare. Se recomandă alăptarea nou-născutului de către mama purtătoare de hepatită B numai dacă nou-născutul primește vaccin cu componentă activă și pasivă.

Toate mamele care alăptează și sunt purtătoare de hepatită B, trebuie să evite rănile și sângerarea la nivelul mamelonului.

TDM: Voi putea alăpta dacă nasc prin cezariană?  

Anca Bălășoiu: Operația de cezariană nu este contraindicație de alăptare. În situația în care mama a născut prin cezariană, nou născutul trebuie pus la sân imediat ce este posibil. Atașarea la sân a nou născutului ce a venit pe lume prin cezariană, este identică cu a copilului născut natural. Pozițiile de alăptare, în această situație, pot diferi în funcție de starea mamei, dar și de nevoile copilului.  

Copilul născut prin cezariană (sănătos și la termen), se va comporta la sân, la fel ca și copilul născut natural.

TDM: Dacă nu am reușit să alăptez primul copil, ce șanse am să reușesc cu al doilea?

Anca Bălășoiu: Cu siguranță, mama care nu a reușit să alăpteze la primul copil îl poate alăpta pe următorul. Aceasta trebuie să corecteze și să nu repete greșelile pe care poate le-a făcut prima dată. Participarea mamei la un curs de alăptare poate fi de ajutor.   

TDM: Dacă sunt răcită, am voie să alăptez?  

Anca Bălășoiu: De obicei, mamele care sunt răcite se tem să nu transmită boala copilului. De cele mai multe ori, copilul nu are nici un simptom, mai ales dacă acesta este alăptat. Când mama este răcită, produce anticorpi ce ajung în laptele matern și protejează copilul. Se recomandă ca mama să mănânce și se hidrateze corect, să se odihnească și să își administreze tratamentul recomandat de medic. Este important să specifice medicului că alăptează, că acesta să îi recomande preparate farmaceutice compatibile cu alăptarea.  

Dacă mama face febră este important ca aceasta să scadă febra și apoi să alăpteze. Sunt copii care refuză sânul atunci când mama are febră deoarece laptele este mai cald decât în mod obișnuit.

În perioada când mama prezintă semne că este purtătoare de un virus sau prezintă semnele unei infecții bacteriene (la nivelul căilor respiratorii) se recomandă purtarea unei măști la nivelul nasului și a gurii.

Spălarea mâinilor înainte de alăptare este obligatorie.

TDM: Dacă bebe are scaune moi, trebuie să întrerup alăptarea?  

Anca Bălășoiu: În primele trei săptămâni de viață copilul are 4–6 scaune zi, după trei săptămâni copilul alăptat poate avea un scaun pe zi sau unul la 4–7 zile.  Culoarea și consistența scaunului diferă în funcție de vârsta copilului și de alimentație.

În primele zile după naștere, scaunul copilului are un aspect meconial (scaun de culoare închisă cu aspect de gelatină), din a treia zi scaunul își schimbă consistența și culoarea (scaunul poate avea o culoare verde), treptat scaunul își schimbă culoarea spre galben auriu cu aspect lichid ce are în conținut lapte nedigerat. Uneori, scaunul mai poate conține mucus.    

Foarte rar copilul poate prezenta scaune explozive, acide, apoase, cu aspect spumos în timpul alimentației, cu prezența eritemului fesier. În această situație este important să ne asigurăm că bebelușul nu are o diaree postprandială. Acesta reprezintă un deficit funcțional de lactoză. În această situație nu se evită alăptarea, dar se recomandă mamei să evite consumul de alimente ce conțin lactoză. Este contraindicată administrarea calciului carbonic în situația în care medicul a stabilit un astfel de diagnostic.  

TDM: Dacă am enteroviroză, e nevoie să opresc alăptarea?  

Anca Bălășoiu: Nu se oprește alăptarea chiar dacă mama a primit un diagnostic de enteroviroză! Alăptarea poate fi forma cea mai eficientă ce protejează copilul de o infecție cu un enterovirus. Igiena mâinilor trebuie făcută cu rigurozitate în această situație, înainte de pune copilul la sân.

TDM: Pompa de sân scade lactația?  

Anca Bălășoiu: Beneficiile pompei de sân în susținerea alăptării au fost demonstrate științific prin multe studii desfășurate de cercetători din întreaga lume. Pompa de sân de este un accesoriu ce nu trebuie lipsească din mamei care alăptează.

Alegerea tipului de pomă de sân (manuală sau electrică) depinde de nevoile mamei și ale copilului. Este important ca aceasta să aleagă o pompă de calitate pentru a evita unele neplăceri (răni provocate de pompe de proastă calitate sau incapacitatea de goli sânul, defecțiuni  frecvente, imposibilitatea de sterilizare a unor componente etc.).

Majoritatea studiilor au arătat că nu există nicio legătură între cantitatea și calitatea laptelui colectat și tipul de pompă ales (electrică sau manuală).

Pompa de sân este indicată în mai multe situații:

 • când nou-născutul este născut prematur
 • bebelușul are dificultăți de succtiune sau incapacitate de se atașa la sân
 • incapacitatea mamei de a alâpta în mod direct
 • separarea mamei de copil
 • pompa de san poate fi recomanda ĩn cazul colectarii laptelui in exces (san angorjat, etc.).
 • pentru stimularea lactaţiei.

  Anca Bucur, de cinci ori campioană mondială la fitness: „Sportul ne eliberează de stres, eu îl recomand și în alăptare”

  Anca Bucur

  Totul despre mame: Anca, cum crezi că va decurge alăptarea? Te pregătești în acest sens? Dacă da, cum?

  Anca Bucur: Având in vedere ca în această perioadă corpul meu trece printr-o serie de schimbări și adaptări, pot să spun că pregătirea pentru alăptare în momentul de față constă în acumulare de informații.

  Când am aflat ca am rămas însărcinată, am început sa citesc despre fiecare etapă, înțelegând mai bine ce se întâmplă cu corpul meu, în funcție de săptămâna de sarcină.

  În câteva luni, voi înțelege și mai bine ce înseamnă să alăptezi, trecând de la teorie la practică 🙂

  TDM: Circulă tot felul de mituri despre alăptare, care ți se pare cel mai periculos?

  Anca Bucur: Am citit despre tot felul de mituri, însă eu sunt de părere ca nu trebuie sa ne luam după tot ce se scrie sau spune.

  Cred cu tărie ca fiecare sarcină e diferită și că nu trebuie să judecăm sau să susținem o singură opțiune. Acestă perioadă vine la pachet și cu cele mai multe sfaturi și păreri, de aceea este bine să aplicăm doar ce considerăm că ni se potrivește. Eu, cel puțin, așa procedez.

  TDM: Crezi că există vreo legătură între forma fizică și startul sau durata alăptării?

  Anca Bucur: Nu cred exista vreo legătura. Am auzit zeci de variante diferite, de la mămici mai active sau mai puțin active. În curând, o să vă pot spune și varianta mea.

  TDM: Care ți se pare cel mai important lucru de știut despre alăptare, acum, înainte de această etapă?

  Anca Bucur: Că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul nostru în primele etape ale vieții lui și că alăptarea este ceva natural, ce vine de la sine.

  Știu ca se creează o legătura specială, și sincer, abia aștept sa învăț și eu, cât mai multe despre asta, împreuna cu băiețelul meu.

  TDM: Poți face sport în timpul alăptării?

  Anca Bucur: Sportul înseamna sănătate! Trebuie ținut cont de recuperarea fiecărei mame după naștere, care este diferită, dar bineînțeles și de intensitate, durată. Stresul este cel dăunător și în aceasta ecuație, dar sportul ne eliberează de el, deci eu îl recomand.

Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa