„Dormi acum, cât ești gravidă, că după-aia…” Lăsați-le în pace pe tinerele mame!

Vivi Gherghe

Dormi acum, cât ești gravidă! Sau cum tinerele mame, femei la prima sarcină, sunt amenințate de cei din jur cu ce se va întâmpla ”dup-aia”. Cât am fost însărcinată, mai ales în ultimul trimestru, când nu puteam să dorm pentru că am avut insomnii cum nu credeam că pot avea, toată lumea îmi zicea să dorm. ”Dormi acum, că dup-aia…!”

Dormi acum, că dup-aia… Ar urma să fie sfârșitul lumii

Nu zice nimeni că nu se schimbă nimic. Apare un copil, vine în lume o nouă persoană – o persoană mică, mică, neajutorată, care depinde întru totul de tine, mama lui. Da, lucrurile se schimbă, dar de aici până la a le spune tinerelor mame, aflate la început de drum, că viața lor se va sfârși când va apărea copilul, e cale lungă.

Credeți că ele nu știu că viața urmează să li se schimbe?

Credeți că nu știu că ani de zile de la momentul nașterii vor fi în gardă zi și noapte? Credeți că numai bebelușii nu le lasă pe mame să doarmă, că numai mamele de bebeluși nu dorm? Dragilor, mamele nu mai dorm de când rămân însărcinate (unele dintre ele). Nu dorm de griji, de planuri, de teamă de necunoscut, de îndoieli, de spaime și de toate acele trăiri pe care numai când devii părinte le cunoști. Și nu-mi spuneți acum că mamă devii după ce naști, pentru că, dați-mi voie să vă contrazic: mamă devii în momentul în care ființa aceea nouă prinde viață în corpul tău.

Nu ajutați cu nimic!

Nu, nu ajută cu nimic să-i spui unei mame, pe un ton amenințător, că va fi vai de ea după ce apare copilul! Copilul nu e un monstru care vine în viața mamei ca s-o distrugă, să n-o lase să doarmă, să n-o lase să mănânce, să n-o lase să iasă din casă, să n-o lase să aibă prieteni, să iasă la un film, în oraș, la coafor, la masă, să meargă în vacanțe, să se bucure de weekenduri, de liniște și de multe alte lucruri de care toți ceilalți se bucură.

Drumul unei mame la primul copil e mai ceva ca cea mai găunoasă șosea din România în condiții meteo extreme. Plouă torențial, ninge viscolit, e ceață, sunt nămeți, e inundație, toate dezastrele naturii, iar drumul plin gropi adânci, pe care nu le poți evita pentru că nu vezi nimic: nici în față, nici stânga, nici în dreapta. Ce începător nu s-ar speria să conducă în așa condiții? Așa că, vă rog din suflet, lăsați-le în pace pe tinerele mame!

Spuneți-le că o să fie bine!

Au nevoie de încredere în ele și în forțele lor! Spuneți-le că le veți fi alături! Orice s-ar întâmpla! Că veți veni la ele chiar și în miez de noapte și o veți ajuta, când va urla copilul, iar ea va fi buimacă. Nu vă vor chema poate niciodată, dar le face bine să audă că au la cine să apeleze. Spuneți-le că lucrurile se vor schimba, dar vor găsi o cale și se vor adapta, vor face față noii vieți. Spuneți-le că bebelușii vin pe lume cu un program haotic de somn, dar lucrurile vor intra pe făgaș normal. Spuneți-le că aveți încredere în ele că se vor descurca!

Spuneți-le, deci, vă rog, că o să fie bine! De asta au nevoie cel mai mult! Iar dacă nu le puteți spune asta, atunci mai bine nu le spuneți nimic!

Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa