”Suge cât trebuie?”/”Am lapte suficient?”/ ”Cât ar trebui să stea la sân?” sunt întrebări pe care și le pun mămicile la început de drum. Din dorința de a oferi copilului lor cel mai bun start în viață alăptând și de a face totul așa cum trebuie, fiecare mamă trece prin momente în care își face griji.
Am stat de vorbă cu Florentina Gheorghiu, moașă și consilier în alăptare, despre toate aceste întrebări ale tinerelor mame:
Totul despre mame: De unde știm că suge suficient?
Florentina Gheorghiu: E o întrebare pe care o primesc foarte des de la mămici. Bebelușul este cel care ne ghidează în privința alimentației. Trebuie ca fiecare mamă să fie atentă la semnele pe care copilul le dă. Cum ne dăm seama că suge suficient?
Iată care sunt semnele unui supt eficient:
- „cere” să fie hrănit de 8-12 ori în 24 ore și are un supt eficient (adică atunci când suge, îl auzim cum înghite).
- udă mai multe scutece zilnic (cel puțin 5 în 24 de ore), iar urina trebuie să fie deschisă la culoare, fără miros.
- are scaune prezente (la început meconiale, ulterior deschise la culoare, galben-muștar)
- are tonus muscular ferm, este activ
- privire veselă, vioaie
- pielea este fermă, de culoare normală.
TDM: Haideți să vorbim puțin și despre proba cântarului. Cât de edificatoare este această probă? Dezbrăcat, îmbrăcat, cu scutec sau fără pe cântar?
Florentina Gheorghiu: Pentru proba suptului se cântărește bebelușul înainte și după masă, de preferat fără haine, doar cu scutecul schimbat înainte de masă. Diferența în grame dintre cele două valori se consideră a fi cantitatea de lapte ingerat.
Se renunță la haine deoarece ele cântăresc în plus, iar scutecul se păstrează deoarece bebelușul ar putea să aibă diureză sau scaun în timpul mesei.
Nu este considerată o probă edificatoare. Rezultatul oferă o informație limitată, doar pentru masa la care a fost făcută și nu este reprezentativă. Ar trebui făcută timp de 2-3 zile, după fiecare masă, apoi să se calculeze media pe zi.
Proba cântarului după o singură masă nu e eficientă.
Bebelușul nu mănâncă întodeauna aceeași cantitate și, în plus, nu ne oferă informații despre conținutul caloric al laptelui (sunt cam 3-4 fluxuri de lapte în cadrul fiecărei mese, primele fluxuri sunt mai apoase, mai mult de hidratare, iar ultimele sunt mai grase, mai consistente). De asemenea, trebuie luate în calcul și erorile de cântar.
TDM: Când se impune să facem proba suptului? Nu este suficient să mergem la controlul lunar pentru a cântări copilul?
Florentina Gheorghiu: Proba suptului nu se face de rutină, ci doar la cererea medicului. Este, așa cum am spus, un procedeu anevoios care o solicită pe mamă și care o stresează, fără să-i aducă mari beneficii. Este suficient dacă îi cântărim pe bebeluși la 2-4 săptămâni.
TDM: Care sunt semnele care arată că mama are lapte suficient?
Florentina Gheorghiu: În primul rând, o mamă care are lapte are sânii plini, curg cu ușurință, iar după supt se înmoaie. Umplerea sânilor e ciclică și dacă bebelușul este mulțumit și liniștit după supt (timp de 1-3 ore), udă scutece, are scaune, ia în greutate, e clar că mama are suficient lapte.
TDM: ”Nu mai mult de zece minute la sân”. Are această afirmație vreun fundament științific?
Florentina Gheorghiu: Nu, afirmația nu are fundamentare. Copiii trebuie alăptați la cerere. Ei sunt cei care fixează momentul dar și durata mesei.
TDM: Există, de fapt, un timp (un număr de minute) recomandat de stat sân?
Florentina Gheorghiu: Nu există un număr standard de minute pentru supt. Ceea ce trebuie să înțeleagă fiecare mamă e că fiecare copil are ritmul lui. Ar trebui, mai degrabă, să ținem cont de cele cinci etape ale suptului nutritiv:
- Căutarea sânului
- Atașarea la sân/prinderea mamelonului
- Suptul
- Transferul laptelui
- Deglutiția
Un supt nutritiv are toate cele cinci etape și mamele ar trebui să se raporteze la asta, nu la la timpul petrecut la sân.
Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandului Philips Avent, dedicată informării părinților la început de drum.