Ce faci când bebelușul are colici?

Ramona Dinescu
bebelus plange colici

Când bebelușul are colici plânge. Este absolut normal, real și inconfortabil. O proaspătă mămică se va speria de plânsul de colici al bebelușului pentru că sună destul de neliniștitor, ascuțit și țipat căci este un plâns de durere. Iată ce poți să faci când bebelușul are colici.

Cele trei reguli ale colicilor:

Cum îți dai seama că bebelușul are colici? Ei bine, ești atentă la cele 3 reguli ale colicilor:

1.       Bebelușul plânge timp de 3 ore pe zi

2.       Bebelușul plânge cel puțin 3 zile pe săptămână

3.       Bebelușul plânge 3 săptămâni consecutive.

Dacă îndeplinește aceste 3 condiții, este foarte probabil să aibă colici, însă pediatrul îți va confirma cu exactitate.

Ce simptome apar când bebelușul are colici?

–          Episoade de plâns intens (uneori după un model zilnic predictibil)

–          Episoade de plâns inconsolabil, aparent fără nici un motiv care să le declanșeze.

–          Arcuirea spatelui, strângerea pumnilor, frecatul călcâielor și alte astfel de modificări fizice sau ale posturii.

Fără nici un dubiu, părinții se vor simți neputincioși și frustrați când bebelușul va avea astfel de simptome. Însă, pentru că există un motiv pentru care bebelușul face așa, și anume colicile, nu dispera.

De ce are bebelușul colici?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că nu există un motiv bine cunoscut pentru care apar colicile. De obicei, aceste simptome apar după primele două-trei săptămâni de la naștere și durează până la vârsta de 3-4 luni.
Se pare că imaturitatea tractului digestiv, alergiile, sistemul neuronal în formare ar fi unele dintre cauzele apariției colicilor. Însă mamele ai căror bebeluși plâng din cauza colicilor vor să știe ce au de făcut, așa că încercăm să-ți recomandăm câteva remedii naturale.

1.       Regula refluxului gastro-esofagian

Medicii și moașele recomandă ca după fiecare masă, copilul să fie ținut în brațe și bătut pe spate pentru a scoate aerul înghițit. Altfel, va avea reflux și va suferi de dureri de burtică. Dacă sunt probleme mai serioase cu refluxul gastro-esofagian, medicul pediatru îi va prescrie un probiotic sau un alt tratament pentru ameliorarea situației.

2.       Un consultant în lactație te poate ajuta

Dacă alăptezi, o programare la un consultant în alăptare ar putea fi esențială. Un astfel de specialist îți poate oferi o mulțime de răspunsuri legate de cum trebuie alăptat copilul, ce să conțină dieta ta, cum să te asiguri că se satură și multe alte sfaturi.

3.       Urmează o dietă sănătoasă

Dacă alăptezi, trebuie să te asiguri că dieta ta nu conține alimente ce ar putea declanșa colicile bebelușului, precum anumite cereale ce conțin gluten, ouă, citrice, fructe de mare, condimente și alimente picante.

4.       Încearcă schimbarea formulei de lapte praf

Uneori, bebelușilor nu le pică bine formula de lapte praf pe care o consumă. Sfătuiește-te cu pediatrul și alege o formulă de lapte praf non alergenică.

5.       Asigură-te că bebelușul se odihnește bine

Nu ai idee cât de afectați pot deveni bebelușii în primele luni de viață dacă nu se odihnesc bine, dacă nu dorm suficient. Iar de la oboseală, se pot declanșa o mulțime de alte probleme.

6.       Fii cât mai aproape de bebelușul tău

O metodă de liniștire care la copiii mei a funcționat de fiecare dată era apropierea de pielea mea. Când nu știam cum să-i calmez, mă dezbrăcam, îi dezbrăcam și pe ei și îi țineam strâns în brațe. Asta deoarece ei nouă luni au stat în pântecul mamei, iar căldura corpului ei îi liniștește. Acesta a fost încă un motiv pentru care i-am purtat în marsupiu, ca să fie cât mai aproape de corpul meu.

7.       Lasă-l pe bebe să sugă

Bebelușii au un puternic reflex al suptului care are nevoie să fie satisfăcut. Acest sfat l-am primit de la pediatrul copiilor mei, astfel că le-am oferit suzeta. Am ales suzeta în locul degetului, căci atunci când am considerat că se pot despărți de suzetă, va fi mai ușor să o facă decât dacă s-ar despărți de deget.

8.       Lasă-l la aer curat

Uneori, aerul proaspăt poate fi magic. Când nu-l puteam liniști pe bebelușul meu cel mic, îl scoteam afară. Soarele, vântul, aerul rece pot schimba starea de spirit și îi pot face pe bebeluși să se simtă confortabil.

9.       Alege băile călduțe

O altă alternativă pot fi băile călduțe. Pentru că pe mine mă liniștește foarte tare o baie caldă atunci când mă doare ceva, m-am gândit că și bebelușilor mei le va plăcea și nu am greșit deloc. Este o metodă de încercat.

10.   Faceți mișcare

Mișcarea fizică este esențială. De aceea, încearcă să-i miști piciorușele și mânuțele bebelușului, ca și cum ar face sport, să-l pui pe burtică și să exerseze ridicatul capului și să-i faci masaj. O alta alternativă ar fi legănatul.

11.   Cere ajutorul unui specialist

Medicul pediatru trebuie să știe că vă confruntați cu colicile și probabil că îți va recomanda un probiotic, unul care nu se absoarbe, care trece direct prin intestine.

Înainte de toate, trebuie să știi că secretul succesului este ca și tu să ai grijă de tine. Dacă tu ești bine, bebelușul va simți și va împrumuta starea ta. Așadar, încearcă să te odihnești, să te hidratezi și să te hrănești sănătos ca să ai un tonus bun și să fii pregătită pentru a răspunde nevoilor bebelușului.

Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa