Cât de periculoase sunt superstițiile despre naștere și bebeluș – mituri demontate

TOTUL DESPRE MAME

Sigur v-au ajuns la ureche, de-a lungul timpului, multe din superstițiile legate de sarcină, naștere sau îngrijirea bebelușului. Unele sunt amuzante, altele inofensive, dar există unele cu adevărat periculoase. Am vorbit cu Anca Bălășoiu,  moașă licențiată și expert în alăptare, despre acest subiect.

Iată răspunsurile ei la întrebările legate de acest subiect.

Totul despre mame: Ce părere ai despre superstiția care spune că în baia copilului trebuie să pui musai nuci/ceva de argint/zahăr/boabe de grâu/fașa de la botez?

Anca Bălășoiu: Dacă ne referim baia de botez (în cazul familiei de religie ortodoxă), superstiția pornește de la ideea că nasa trebuie să respecte anumite obiceiuri pentru a feri copilul de neplăceri în viață.

Mare parte dintre dintre ele sunt nefondate.

Părinții, mai ales bunicii, doresc să respecte întocmai obiceiul de a introduce diverse obiecte sau plante în baia de după botez. Uneori, acest obicei poate crea probleme serioase copilului. Acesta poate fi rănit de obiectele sau banii introduse în apă, poate înghiți sau aspira din greșeală, boabe de grâu, orez sau semințele florilor introduse în cădiță.

Introducerea fasei de botez în apă are doar motivație religioasă.

Utilizarea ceaiurilor în băița pot fi benefice, uneori, chiar recomandate de medici. Dacă părinții sau bunicii se gândesc să adauge în apă de baie, ceaiuri strecurate din plante aceștia trebuie să se informeze ce, cum, cât, și când o pot face.

Deși utilizarea unor plante în baia copilului face parte din categoria leacurilor băbeșți, uneori pot avea un substrat medical:

Nucile introduse în baie au efect de hidratare și catifelare a pielii, sunt bogate în vitamina A, E și B și au efect antioxidant. Coaja de nuca are efect antifungic, antiseptic, antiinflamator, emolient și calmant.

Grâul sau tărâțele de grâu în baie sunt utilizate din vechi timpuri datorită proprietăților lor medicinale. Tărâțele de grâu sunt bogate în vitaminele din grupul B, sodiu, magneziu, potasiu, calciu și aminoacizi. Acestea reglează digestia, sunt nutritive și oferă o stare de relaxare.

Argintul este folosit ca dezinfectant de sute de ani. În trecut, mai ales în vreme de război, apa se depozita în vase de argint datorită efectului său antibacterian. Există studii ce au arătat că ionii de argint pot distruge anumiți agenți patogeni. Terapia cu argint este folosită uneori în tratamentele homeopate.

Nu se recomandă administrarea de argint (coloidal sau sub alte forme) copiilor deoarece poate duce la apariția unei boli ireversibile numită argirie!

Totul despre mame: Ce crezi despre superstiția care spune să nu cumperi nimic copilului înainte de naștere? Au timp proaspeții părinți să alerge după haine în primele zile?

Anca Bălășoiu: La nașterea copilului, părinții trebuie să fie pregățiți. Achiziția de obiecte și hăinuțe înainte de naștere este necesară. Hăinuțele trebuie pregătite înainte de naștere, trebuie spălate și călcate deoarece acestea au fost expuse în magazine și pot fi purtătoare de praf, bacterii sau virusuri.

Este recomandat să se stabilească dinainte o lista cu obiectele necesare la naștere și pentru primele săptămâni acasă. Ele pot fi achiziționate înainte de naștere, mai ales că mama nu va mai avea timp să meargă la cumpărături după venirea pe lume a copilului iar tatăl nu distinge întotdeauna toate nuanțele de roz ☺.

Totul despre mame: Din ce știi tu, bebelușii ai căror haine sunt lăsate afară plâng mai mult, așa cum zice superstiția?

Anca Bălășoiu: Nu am întâlnit niciodată mame care să mă întrebe despre această situație. Probabil în câțiva ani acest mit va fi înlocuit cu unul legat de mamele care usucă rufele la uscătorul mașinii de spălat ☺.

Și superstițiile avansează odată cu tehnologia…

Totul despre mame: Se confirmă superstiția conform căreia dacă ai burta țuguiată nașți băiat și dacă ai burta rotundă naști fată?

Anca Bălășoiu: Această superstiție nu este fondată. Forma burticii mamei depinde foarte mult de constituția mamei, de numărul și poziția feților în uter, de greutatea acestora și cantitatea de lichid amniotic.

Nu poate fi apreciat sexul copilului după forma burticii.

De când sunt moașă, nu am putut aprecia niciodată sexul copilului după forma burticii. Acesta poate fi stabilit doar ecografic sau la nașterea copilului.

Totul despre mame: E adevărat că dacă nu vorbeșți despre data probabilă a nașterii, naști mai ușor?

Anca Bălășoiu: Dată probabilă a nașterii este o dată relativ apreciată și se bazează pe data ultimei menstruații și pe imagini ecografice. Formula de calcul (cel mai des utilizată) a datei probabile a nașterii este: prima zi a ultimei menstruații, minus 3 luni, plus 10 zile.

Nu întâlnesc frecvent acest mit deoarece în îngrijirea și consilierea femeii însărcinate data probabilă nașterii este foarte importantă. Mamelor le este comunicată întotdeauna data probabilă a nașterii atunci când se prezintă la consultații. Planul de naștere este stabilit în funcție de această dată.

Termenul de ”naștere ușoară” poate fi relativ și depinde de pregătirea fizică și psihică a gravidei, de percepția și gradul de rezistență la durere, de poziția fătului, de antecedentele patologice, de substanțele medicamentoase indicate și utilizate la momentul nașterii, de cum va naște mama (natural sau prin operație cezariană) etc. .

Viitoarele mame pot vorbi despre data probabilă a nașterii fără să se teamă că vor avea o naștere dificilă ☺.

Totul despre mame: Nu de puține ori, femeile însărcinate sunt îndemnate să nu stea lângă o persoană cu dizabilități fizice iar motivul invocat este că ”se ia”. Ce ai vrea să știe mamele despre asta?

Anca Bălășoiu: În marea lor majoritate, dizabilitatiile unor persoane sunt accidente genetice sau apărute în urma unor traumatisme fizice.

Sunt multe femei cu dizabilități ce au născut și sunt mame excepționale. Din păcate, multe dintre acestea se lovesc de bariere sociale sau sunt discriminate.

Emoțiile în sarcina apar și dispar într-un ritm amețitor.

Femeile cu sarcina normală nu trebuie să se teamă că vor naște un copil cu probleme dacă vor intra în contact cu persoane cu dizabilități. Din contra, pot deveni mai bune, mai tolerante, se pregătesc pentru misiunea de mama, pentru momentul când va trebui să modeleze personalitatea copilului și să îl educe cum să se poarte în societate, cum să devină empatic.

O sarcina investigată poate preveni situațiile neplăcute și complicațiile la naștere.

Totul despre mame: Cât sunt de nocive sau inutile superstițiile?

Anca Bălășoiu: Multe dintre miturile sau surpestitiile mamelor sau bunicilor pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața gravidei sau a copilului.

Întodeauna familia trebuie să se adreseze specialiștilor atunci când au întrebări legate de îngrijirea copilului.

Totul despre mame: În ce măsură intervin ele în actul medical pe care îl desfășori?

Anca Bălășoiu: Majoritatea femeilor evită să vorbească cu medicul lor despre mituri atunci când vin la consultație. Multe întrebări legate de mituri ne sunt adresate atunci când participă la cursurile de puericultură sau după ce au născut și copilul are o problema medicală cauzată de ”tratamentul” aplicat că urmare a unei superstiții.

Totul despre mame: Este vreo superstiție legată de moașe care îți place?

Anca Bălășoiu: Multe dintre superstițiile legate de moașe au fost uitate, chiar moașele au avut un rol în acest sens explicându-le mamelor că multe mituri nu sunt fondate.

Îmi place când eu sau colegele mele primim mesaje de felicitare de la mame, de ziua moașei sau vin împreună cu copiii să ne revadă, uneori chiar și în fiecare an după naștere.

Totul despre mame: Care ți se par a fi cele mai periculoase superstiții?

Anca Bălășoiu: Cele mai periculoase sunt cele care pot pune în pericol sănătatea copilului, de exemplu:

”Nu se taie unghiile copilului până la botez, copilul poate ieși hoț, unghiile trebuie roase de părinți” –  am întâlnit infecții la nivelul degetelor sau zgârieturi pe față la copii datorită acestei superstiții.

”Scoaterea de cap a copilului din cadă pentru a avea gâtul lung” – lungimea gâtului este moștenită genetic, această manevră poate duce la traumatisme ale coloanei vertebrale.

 Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa