6 sfaturi care vor face viața mai ușoară părinților de bebeluși

Theodora Fintescu, redactor

  Când devii părinte, sfaturile despre tot ceea ce privește viața ta și a bebelușului curg de peste tot: de la mătuși binevoitoare, la emisiuni TV, părinți cu experiență și, desigur, persoane care nu au copii încă, dar sar să ajute. Să jonglezi cu toate informațiile primite și, mai ales, să le selectezi pe cele corecte și potrivite familiei tale, este o adevărată provocare. La fel, uneori poate fi extrem de greu să ignori recomandările aberante fără să-i jignești pe cei de la care vin și să acționezi conform recomandărilor specialiștilor.

  Următoarele șase sfaturi te vor ajuta să pleci cu dreptul în meseria de părinte și să eviți greșelile și situațiile periculoase ce pot apărea în viața de zi cu zi.

  Cele mai potrivite haine pentru bebeluși

  Femeile gravide și mămicile de bebeluși sunt atât de fascinate de gama variată de hăinuțe de pe piață încât le este greu să se abțină de la a cumpăra tot felul de ținute care le iau ochii, haioase, ce-i drept, dar pe care micuții le vor purta probabil de 2-3 ori.

  Un bebeluș nu are nevoie de cinci ținute festive din materiale sintetice, ci de haine practice, din materiale ușoare și de calitate. Pentru început, sunt practice body-urile care se închid în mai multe capse, fără să fie nevoie să le treci peste capul copilului. De asemenea, sunt utili pantalonașii cu șosetă inclusă, pentru că șosețelele clasice cad rapid din piciorușele lor.

  Există o serie de magazine fizice și online care oferă hăinuțe din materiale naturale de tot felul, însă prețurile sunt destul de ridicate. Dacă bugetul nu vă permite, nu e nicio tragedie. Orientați-vă spre clasicul bumbac, prietenos cu pielea sensibilă a copiilor și recomandat inclusiv pentru cei cu alergii cutanate.

  Orientați-vă ca hăinuțele să fie confortabile, să ofere libertate de mișcare și să poată fi îmbrăcate ușor. Dacă timpul nu vă permite să le călcați, nu e nicio problemă. Un copil care nu are niciun fel de sensibilitate a pielii se simte la fel de bine și în cele călcate și în cele necălcate. Iar dacă vă gândiți că prin călcare sterilizați hăinuțele, aflați că o curățare excesivă nu este benefică celui mic, pentru că organismul lui trebuie să se adapteze ușor la tot ceea ce presupune mediul înconjurător.

  Temperatura potrivită pentru bebeluși

  Mămicile, de multe ori la sfatul bunicilor, sunt tentate să-l înfofolească pe cel mic, speriate să nu răcească. Așa ajungem să vedem prin parc, în luna mai, părinți în tricou și bebeluși cu salopetă groasă și căciulă. Recomandarea medicilor este însă alta: copilul trebuie îmbrăcat exact ca părintele: dacă părintele se simte confortabil în tricou cu mâneca scurtă, cel mic trebuie îmbrăcat la fel de subțire.

  Excepție fac primele zile de viață, când nou născutul nu și-a reglat încă temperatura corpului și are nevoie de un strat în plus față de adult. În camera în care doarme cel mic, temperatura nu trebuie să fie una ridicată, ci dimpotrivă. 22– 24 de grade Celsius sunt ideale pentru un somn bun, iar vara, când în casă este foarte cald, bebelușul poate dormi în tricou de bumbac și scutec. Nu uitați să aerisiți bine încăperea înainte de somn!

  Cum să alegi produsele de îngrijire

  Tentația de a le cumpăra toate produsele de îngrijire înainte de naștere este foarte mare, însă riscați să rămâneți cu stocuri întregi neconsumate. Neonatologul sau pediatrul pot face cele mai potrivite recomandări, ceea ce nu înseamnă că nu este bine să prospectați piața și să cereți opinii de la mămicile cu experiență.

  La început, veți avea nevoie de produse de îngrijire a buricului, a zonei scutecului, a pielii, eventual a ochișorilor, dacă cel mic are secreții. Unii medici recomandă soluții cât mai naturale, cum ar fi spălarea cu apă după fiecare scaun și utilizarea cremelor și a uleiurilor în situații speciale, alții sunt orientați mai mult pe prevenție. Oricum, specialistul va face recomandări pentru produse de îngrijire potrivite tipului de piele și eventualelor probleme.

  Aparatura necesară bebelușului

  În cazul în care nu alăptați exclusiv, veți avea nevoie de sterilizator și biberoane, iar oferta este foarte generoasă la acest capitol. Nu faceți rabat de la calitate și optați pentru biberoane fără BPA (o toxină chimică periculoasă), potrivite fiecărei etape de creștere, pe care să le sterilizați după recomandările medicului. Unii pediatri recomandă renunțarea la sterilizare după 4-6 luni, alții după un an, în funcție de eventualele probleme pe care le are cel mic. Odată începută diversificarea, vă va fi de mare ajutor un blender sau chiar un aparat mai sofisticat care să mărunțească, apoi să gătească în diverse feluri alimentele.

  Un aparat util multor părinți este cel de monitorizare a bebelușului, care poate fi ori audio, ori video+ audio, și pe care trebuie să îl alegeți în funcție de cât și cum aveți de gând să călătoriți, care sunt distanțele între camera în care doarme copilul și bucătărie sau sufragerie, dacă cel mic doarme sau nu noaptea alături de părinți etc.

  Cum să faci bagajul pentru ieșirile în parc

  Când copilul e mic, la fel e și bagajul de parc. Scutece, șervețele, un rând de hăinuțe de schimb, eventual apă. Ulterior, apar jucăriile de parc, trotineta, gustărelele, o oliță pliabilă (extrem de practică), șervețele, un dezinfectant pentru mâini, recipientele speciale de păstrare a temperaturii mâncării etc.

  Varianta cea mai simplă este să ieșiți din casă după ce copilul a mâncat, iar în parc să-l lăsați să se joace fără a-l alerga cu bucățele de fructe în mână. Regula ”fără mâncare în parc” va mai elibera bagajul și îl va ajuta pe cel mic să aibă un stil mai sănătos de viață. Desigur, orice regulă dispare în momentul în care copilul mănâncă prost, iar părintele ar face orice pentru câteva îmbucături în plus.

  Siguranța copilului, înainte de orice

  Din momentul în care bebelușul începe să mișune, toate încăperile în care are acces trebuie securizate. Prizele trebuie acoperite cu căpăcele speciale, colțurile mobilierului pot fi protejate cu silicon, dulapurile pe care se pot cățăra- ancorate în perete, iar geamurile- dotate cu un sistem care să facă imposibilă deschiderea de către copil.

  Plantele nu trebuie să rămână la nivelul la care poate ajunge copilul, mai ales în perioada în care cel mic e tentat să bage în gură tot ceea ce îi iese în cale. Atenție și la substanțele de curățare și la medicamentele din casă! Este indicat să le țineți închide pe toate într-un dulap la care copilul să nu poată ajunge nici măcar când crește.

  În caz de accidente, următoarele numere de telefon, afișate la vedere, vor fi de mare folos: 112- numărul general de urgențe, 1791- Peditel (pentru situații mai puțin urgențe, dar care necesită recomandare medicală), plus numărul de telefon al pediatrului copilului, care îi cunoaște istoricul și care vă poate da recomandări pertinente când are probleme medicale.

  Am stat de vorbă și cu Cristina Oțel( mamă de Alex și Sara, născuți la mai bine de 4 ani jumate distanță), care lucrează de peste zece ani în domeniul dezvoltării personale:

  Totul despre mame: Ce lucruri ”inutile” ai cumpărat la primul copil și ai realizat abia la al doilea că poți trăi și fără ele?

  Cristina Oțel: Cu excepția termometrelor și a trusei de îngrijire, aș zice că am fost destul de cumpătați chiar și la primul copil. Aveam și termometru de camera și de apă. Pe cel din urmă l-am folosit poate de două ori, până ne-am dat seama cam care e temperatura potrivită a apei pentru baie, iar pe cel de camera deloc. Peria de păr am folosit-o de câteva ori, pieptănul cred că deloc, forfecuța de unghii la fel. Doar unghiera a fost la mare căutare.

  TDM: Ce ai fi vrut să știi la primul copil și când ai aflat te-a ajutat?

  Cristina Oțel: Că, deși e un proces natural, din moși-strămoși, e bine să te informezi despre alăptare. Cred că e singurul capitol despre care nu am citit mare lucru și când am dat de greu m-am lăsat convinsă de vocile altora ba că nu e destul lapte, ba că nu e suficient de hrănitor. La al doilea copil am fost pregătită, aveam și experiența unui semi-eșec la activ, așa că nu am mai ascultat de nimeni. Și bine am făcut. 😊

  TDM: Ce crezi că trebuie să știe o proaspătă mamă pentru a își face viața mai ușoară?

  Cristina Oțel: Că pe cât e de frumoasă viața cu un nou născut, pe atât poate fi de grea. Că e absolut normal, ba chiar indicat, să ceară și să accepte ajutor. Că e în regulă să plângă și ca asta nu o face mai puțin capabilă ca mamă. Și să nu se compare cu alte mame (valabil și pentru bebeluși) – fiecare relație mama-bebeluș este unică și are o dinamică aparte.

  TDM: Cum poate tatăl să ajute proaspăta mamă?

  Cristina Oțel: În afară de alăptat, cu orice! Copiii nu sunt doar ai mamei. Taților le transmit că bebelușii nu sunt chiar așa fragili precum par, iar mamelor să aibă încredere că partenerii lor se vor descurca foarte bine, chiar dacă vor face lucrurile altfel, mai lent sau mai stângaci la început.

  Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa