Cum simt bebelușii durerea?

Ramona Dinescu
durere bebelusi

Bebelușii, atunci când au un disconfort sau atunci când îi doare ceva, plâng. Însă ne este greu să ne imaginăm dimensiunea durerii pe care o simt ei.

Un studiu efectuat la Oxford University a scos la iveală faptul că bebelușii experimentează durerea cu aceeași amplitudine ca și adulții.

Bebelușii sunt chiar mai sensibili la durere decât adulții

Cercetătorii de la Oxford susțin că bebelușii sunt chiar mai sensibili la durere decât adulții. Studiul s-a bazat pe imagistica prin rezonanță magnetică pentru a observa răspunsul creierului la stimulul durerii. Studiul a fost efectuat pe un eșantion mic de 10 sugari sănătoși, cu vârste cuprinse între 1 și 6 zile. Rezultatele au fost comparate cu cele obținute de la 10 adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 23 și 26 de ani.

Bebelușii au fost expuși unui scaner MRI (imagistică prin rezonanță magnetică), după ce au fost aleși cu atenție deoarece, din mai mulți copii, aceștia erau mai somnoroși și mai docili decât copiii mai mari și puteau să stea mai mult timp adormiți și liniștiți la scaner. Imediat ce dormeau, cercetătorii îi înțepau în partea de jos a piciorului. Senzația era asemănătoare cu cea a unei înțepături de creion. În timpul somnului, scanerul MRI aduna imagini ale creierului ce detaliau răspunsul la stimuli.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul adulților, au primit același impuls dureros, numai că diferența a constat în numărul regiunilor din creier active în a răspunde stimulilor. În cazul adulților, numărul regiunilor creierului active la stimuli a fost mai mic, lucru ce i-a determinat pe cercetători să creadă că bebelușii sunt mai sensibili la durere.

”În mod evident, bebelușii nu ne pot spune în ce mod experimentează durerea și este destul de dificil să ne dăm seama de dimensiunea acesteia doar dintr-o observație vizuală. De fapt, unele persoane au argumentat că creierul bebelușilor nu este suficient de dezvoltat astfel încât cei mici să simtă cu adevărat durerea și că orice reacție nu este decât un simplu reflex. Studiul nostru furnizează primele probe puternice care susțin contrariul”, a declarat Dr. Rebeccah Slater, autorul studiului de la Oxford University.

Acesta a fost doar un studiu mic, efectuat pe 20 de participanți, însă, autorii lui susțin că este punctul de plecare al mai multor cercetări pe viitor ce vor analiza intensitatea cu care copiii simt durerea.

Un alt studiu publicat în 2014 în Neonatology a arătat că bebelușii de la terapie intensivă experimentează zilnic aproape 11 proceduri dureroase pe zi, deși mai mult de jumătate dintre acești copii nu au primit nici un medicament pentru durere pentru că, probabil mulți oameni consideră în mod greșit că bebelușii nu simt durerea în același mod ca și adulții.

Oxford University a demonstrat că nu este cazul și, cu ajutorul acestui studiu se speră că se vor îmbunătății tratamentele ce se aplică sugarilor. Cei mici sunt cei mai vulnerabili, deoarece nu sunt capabili să ne spună cât de tare îi doare. Chiar dacă pot comunica prin plâns, lacrimile lor pot fi interpretate greșit ca anunțând un disconfort, foame sau oboseală.

Iată un clip ce exprimă cel mai bine cercetarea legată de durerea copiilor aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa