Atunci când un cuplu încearcă să conceapă un copil, pot apărea extrem de multe provocări cu care se confruntă, provocări care pot să dezechilibreze relația de cuplu și îi pot face pe parteneri să aibă conflicte constante.
Tensiunea care vine odată cu conceperea unui copil poate să provină fie din cauze financiare, fie din neînțelegeri cu privire la tratament, fie din cauza epuizării psihice la care partenerii sunt supuși sau din cauza unor modalități diferite de gestionare a situației.
Cu toate acestea, dacă relația de cuplu este una solidă, partenerii pot apela la cateva strategii eficiente pentru a reuși să rămână echilibrați și să rămână concentrați pe găsirea soluțiilor în această perioadă dificilă.
În timp ce anumite studii au arătat că atât femeile, cât și bărbații aflați în fața infertilității simt insatisfacție în relația de cuplu, alte studii au arătat că această perioada dificilă poate să îi apropie mai mult pe cei doi parteneri.
Cercetările arată ca lupta și nevoia de sprijin reciproc poate să ducă la o conexiune mult mai puternică cu partenerul.
Dacă și tu te afli în acest moment dificil al vieții tale și nu reușești sa îl gestionezi eficient, îți voi da cateva strategii pe care le poți lua în considerare:
Iată 8 strategii pentru a gestiona stresul care apare odată cu infertilitatea
Comunicați!
Vorbiți unul cu celălalt. Împărtășiți-vă fricile. Nu te îngrijora că partenerul va pleca și te va părăsi, ci spune-i lui acest lucru și încercați să discutați despre îngrijorările reciproce pe care le aveti.
Deși poate fi destul de greu să vorbești cu partenerul despre aceasta frica intimă, te vei simți mult mai liniștit când partenerul te va asigura că nu o sa plece și că sunteți împreună în această luptă.
Dacă mecanismul de coping principal al partenerului este să evite discuția despre infertilitate, ar putea fi o mică problemă. Și poate fi și o sursa de tensiune, dacă celălalt vorbește doar despre asta.
Este necesar să găsit un echilibru și să faceți un compromis pentru binele amândurora.
Încercați să vă conectați unul cu celălalt prin moduri care nu au legătură cu infertilitatea
Vorbind de echilibru, este important ca subiectul infertilității să nu vă acapareze toate discuțiile. Fă un efort să vă conectați în alte moduri. Încercați să faceți lucruri împreună care nu au legatura cu infertilitatea sau cu tratamentul de fertilizare. Nu neglija viața sexuală! Fă-o din nou despre intimitate, iubire și conexiune cu partenerul. Fiți spontani!
Acceptați diferențele în perceperea experienței
Fiecare se adaptează situației în moduri diferite. Nu poți să-ți dai seama cât de mult este implicată sau cat de mult îi pasă unei persoane doar din acțiunile și din ceea ce exprimă în exterior.
Nu toată lumea își exprimă emoțiile. Încearcă să înțelegi și să empatizezi cu partenerul tău. Încearcă să-ți dai seama că și el trece prin același conflict interior ca tine, doar ca modalitatea de exprimare a acestui conflict este diferită.
Căutați suport social
Nu încerca să gestionezi infertilitatea de unul singur. Rușinea îi poate face pe mulți să se izoleze social și să devină extrem de nefericiți.
Cercetările au arătat că acele cupluri care erau înconjurate de oameni dragi cu care puteau să împărtășească provocările prin care treceau, erau mult mai optimiste și mai motivate în tot procesul de fertilizare.
De asemenea, cercetările arată că, în special pentru femei, suportul social a reprezentat cheia gestionării stresului infertilității.
Așezați-vă și faceți un plan împreuna
Cercetările au descoperit că, dacă stați împreună și puneți la cap un plan de acțiune vă poate ajuta să vă îmbunătățiți satisfacția maritală, în special pentru bărbați. Este bine să vă faceți un plan pe termen scurt și un plan pe termen lung. Planurile pot fi flexibile, nu trebuie să le faceți rigide.
Este foarte bine să discutați despre ce veți face dacă aveți nevoie de fertilizare în vitro sau de înseminare artificială, e bine să vă gândiți de la început ce opțiuni aveți, ce opțiune vreți să luați în considerare, să vă calculați bugetul și să vă dați seama ce își dorește fiecare.
Găsiți un compromis
De multe ori este bine să eviți gândirea de tip alb-negru. Unul dintre voi își dorește să vorbească cu cei din jur despre problemele de infertilitate în timp ce celălalt își dorește să păstreze secret? Decideți împreună asupra unui grup restrâns de oameni cărora le puteți spune dificultățile prin care treceți.
Unul dintre voi vrea să meargă înainte cu procedurile în timp ce celălalt își dorește să se oprească? Faceți un compromis și luați o scurtă pauză, timp în care vă puteți gândi amândoi la următorii pași.
Luați în considerare psihoterapia de cuplu
Uneori, poate ai nevoie de ajutorul unui consilier care te poate ajuta cum să comunici și cum să ajungi cu partenerul la un acord mutual. Poate ai crede că terapia de cuplu este pentru cuplurile care au probleme cu trădarea, sunt în prag de divorț sau separare, însă e bine să știi că un psihoterapeut de cuplu te poate ajuta și în ceea ce privește comunicarea sau problemele cu stresul infertilității.
Nadia Gorduza, Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY este singurul medic psihoterapeut din România specializat în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office@idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Râmniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, București, România
Infertilitatea nu durează pentru totdeauna
Poate vei avea sau poate nu vei avea copii într-o zi. Dar nu te vei lupta cu conceperea la nesfârșit.
Cercetările au arătat că sentimentele de depresie și anxietate ajung la un punct maxim la 3 ani după diagnosticul de infertilitate. Cu toate acestea, 6 ani după diagnostic, cuplurile se simt mai puternice și simptomele de depresie și anxietate încep să dispară ușor.
Relația ta de cuplu poate să supraviețuiască acestei încercări!
Cu timpul, cu o consiliere adecvată și cu o strategie eficientă, anii în care încercați să concepeți un bebeluș pot să vă apropie foarte mult unul de celălalt și vă pot face relația extrem de puternică.