De ce nu l-au iubit propriii părinți pe Donald Trump. Detaliile unei copilării care ne afectează și nouă viitorul

Într-o lume în care deciziile politice influențează direct viitorul societății și al familiilor noastre, cunoașterea copilăriei liderilor devine esențială. Valorile și principiile pe care aceștia le-au învățat în primii ani de viață pot explica adesea alegerile și comportamentele lor actuale. Familia și mediul în care au crescut joacă un rol crucial în formarea caracterului și a viziunii lor asupra lumii. De la empatie și responsabilitate, până la ambiție și dorința de putere, toate aceste trăsături își au rădăcinile, de celemai multe ori, în educația de acasă.

Theodora Fintescu, redactor
donald trump copil si el in copilarie
Donald Trump, liderul care a învățat să domine încă din copilărie, continuă să-și exercite puterea cu aceeași agresivitate, modelată de un tată autoritar și de o educație militară rigidă. FOTO: Colaj arhivă

„Lumea este alcătuită din câștigători și perdanți. Tu trebuie să fii un luptător! Trebuie să câștigi cu orice preț! Viața este o competiție dură, în care doar cei puternici supraviețuiesc. Fii un necruțător!”- acesta a fost mesajul pe care s-au pus bazele educației și caracterului președintelui SUA, Donald Trump. Aceste cuvinte le-a auzit de la tatăl lui, magnatul Fred Trump, toată copilăria și tinerețea.

În 20 ianuarie 2025, Donald John Trump a depus pentru a doua oară jurământul ca președinte al Statelor Unite ale Americii. Combativ, sigur pe el și neclintit în decizii controversate, nou-investitul lider nu a pierdut vremea: încă din primele zile, Casa Albă a fost scena unei avalanșe de ordine executive, semn că și-a propus schimbări chiar mai ample decât în primul mandat​, notează reuters.com. Schimbări care dau peste cap nu doar societatea americană, ci lumea întreagă. Fără doar și poate, Donald Trump este un președinte complet diferit față de toți cei pe care i-a avut America înaintea lui. Dincolo de ambițiile și programele lui politice, ceea ce iese în evidență este comportamentul: unii îl numesc lider neconvențional, alții îl cataloghează drept autoritar, arogant și imprevizibil. Cine și cum i-a modelat traiectoria vieții? Ce influență a avut asupra lui faptul că a fost crescut în lux și opulență, de către doi părinți iubitori de bani, dar reci și severi cu propriii copii?

Un tată strict, o mamă absentă

Părinții lui Donald Trump: mama, Mary Anne MacLeod, imigrantă din Scoția, și Fred Trump, tatăl, născut în Bronx din părinți care au imigrat din Germania. FOTO: wikipedia.org / Domeniu public

Donald John Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, fiind al patrulea dintre cei cinci copii ai familiei Trump​. A venit pe lume într-o familie extrem de bogată din cartierul Jamaica Estates, Queens, New York. Casa în care a crescut era o vilă impunătoare cu 23 de camere, amplasată pe o proprietate elegantă, semn al avuției acumulate de tatăl său, magnatul Fred Trump. Acesta era un dezvoltator imobiliar de succes, născut în Bronx, iar soția sa – mama lui Donald – era Mary Anne MacLeod Trump, o imigrantă scoțiană. Născută în 1912 într-un sat izolat de pe insula Lewis din Scoția, mama lui Donal Trump a crescut într-o casă simplă, într-o familie de pescari, și a fost educată în credința prezbiteriană rigoristă​. La 18 ani a emigrat în America, și a pornit de jos, lucrând ca menajeră în casele celor bogați, înainte de a-l întâlni pe Fred Trump. S-a căsătorit cu magnatul american în 1936, la New York, scrie Wikipedia.

Fred era aspru, Mary, tăcută

Donald și frații săi au avut parte de o copilărie privilegiată: șoferul familiei îi ducea la prestigioase școli private, locuiau într-un cartier retras, cu străzi liniștite și vecini de elită, și frecventau cluburi selecte de plajă​. „Familia Trump se bucura de un stil de viață privilegiat”, notează un articol din New York Times, subliniind că succesul lui Fred Trump în afaceri le-a oferit celor mici „o copilărie confortabilă”​.

Când Donald Trump avea doar 2 ani, mama sa a născut cel de-al cincilea copil, pe Robert. Nașterea a fost una complicată, iar Mary a suferit o hemoragie severă și o infecție postpartum care au adus-o aproape de moarte.​ A făcut histerectomie (operație de îndepărtare a uterului), iar luni de zile, cât a durat recuperarea, copiii au rămas în grija tatălui și a angajaților familiei. Fred Trump impunea reguli ferme în familie: maniere stricte la masă, respectarea unui program riguros, interzicerea rujului pentru fete.

Diferențele de personalitate dintre părinții lui Donald erau marcante: Fred era un om aspru, axat pe afaceri și disciplină, în timp ce Mary era descrisă de cunoscuți ca fiind „tăcută, conservatoare, drăguță și modestă”. În cartea „Think big”, publicată în 2007 de Donald Trump, acesta scria: „De asta sunt aşa dat peste cap, pentru că tata a fost dur cu mine”. Deși dur și rece, Fred a fost părintele de care Donald s-a simțit cel mai apropiat. „Mama mea a fost o soţie şi o gospodină grozavă. Ea îmi spunea mereu: Fii fericit! Voia să fiu fericit. Tatăl meu m-a înţeles mai bine. El îmi spunea: Vreau să ai succes!”

„Își venera tatăl, dar era detașat de mamă”

Mărturiile apropiaților familiei, citați de independent.co.uk, confirmă lipsa prezenței mamei în copilăria actualului președinte al SUA. Prieteni din copilăria lui Donald Trump își amintesc de viața familiei în anii ’50 și descriu o prezență aproape fantomatică a mamei în universul celor mici​. „Când Donald se juca alături de prieteni, tatăl lui era prin preajmă, spre deosebire de mama lui, care nu interacționa în acest fel”, își amintește un vechi prieten de familie​. În casa Trump, menajera era cea care aducea gustări copiilor, iar Mary apărea rar. Un fost coleg de școală povestește că „Donald își venera tatăl și era foarte detașat de mama sa”.

La sfârșitul zilei, Mary era cea care îi raporta tatălui comportamentul copiilor, iar Fred decidea eventualele măsuri disciplinare. De asemenea, locuința familiei era echipată cu un sistem de supraveghere și un interfon, pe care Fred le utiliza pentru a-și monitoriza și admonesta copiii.

Psihologii care au studiat formarea personalității lui Trump au sugerat că această relație distantă cu figura maternă ar putea sta la baza nevoii sale nesecate de aprobare, a reacțiilor pe care le are la critici și chiar a modului în care tratează femeile care i se opun, arată publicația sus amintită. „Relația cu mama construiește capacitatea de a avea încredere, sentimentul de siguranță și empatia”, explică specialiștii, iar lipsa unui atașament solid în copilărie poate lăsa urme adânci​.

„Relații distructive și un amestec de neglijență și abuz”

În 2020, Mary Trump, nepoata lui Donald Trump (fiica lui Fred Trump Jr, fratele mai mare al lui Donald Trump) a scris o carte în care descrie ceea ce ea numește „familia disfuncţională în care s-a format Donald Trump”. Mary Trump îl descrie pe Fred Trump ca fiind un sociopat, cu manifestări de bullying, antisemitism, rasism, misoginism şi xenofobie. „Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man (Prea mult şi niciodată suficient: Cum l-a creat familia mea pe cel mai periculos om din lume)”, cartea scrisă de Mary Trump (care este psiholog clinician), arată evenimente la care autoarea a fost martoră în casa bunicilor săi la New York, unde au crescut cei cinci copii ai lui Fred şi Mary Anne Trump. „Ea descrie un coşmar format din traume, relaţii distructive şi un amestec tragic de neglijenţă şi abuz“, conform editurii care a lansat cartea, în ciuda încercărilor familiei lui Trump de a opri distribuirea ei pe piață.

Mary Trump scrie că preşedintele „şi-a respins şi ridiculizat“ tatăl, al cărui fiu favorit era totuşi, atunci când el a început să sufere de Alzheimer. Ea detaliază „cum anumite evenimente şi scheme familiale au creat omul ruinat care ocupă în prezent Biroul Oval“, în special „relaţia ciudată şi periculoasă“ dintre Fred Trump, mort în 1999, şi primii săi doi fii, Fred Jr. şi Donald.

Bunica paternă, femeia care a pus bazele imperiului Trump

O figură feminină importantă în universul familial al lui Donald Trump a fost bunica sa paternă, Elisabeth Christ Trump, o imigrantă germană (deși tatăl lui Donald Trump a ascuns acest amănunt de teamă să nu-și supere clienții evrei, potrivit History.com) rămasă văduvă de tânără, cu trei copii de crescut (inclusiv pe Fred, tatăl lui Donald).

Friedrich și Elisabeth Trump, bunicii paternici ai lui Donald Trump, imigranți germani. FOTO: History.com / Domeniu public (colorizare de Marina Amaral)

În 1927, ea a fondat, alături de fiul său, o firmă imobiliară, E. Trump & Son, punând în joc mica moștenire lăsată de soțul ei​. Practic, bunica lui Donald a avut un simț extraordinar pentru afaceri – construind și vânzând case în Queens în anii ’30, în timp ce Fred abia ieșise din adolescență. Chiar dacă Donald nu a interacționat îndeaproape cu bunica sa (Elizabeth a murit în 1966, când el avea 20 de ani), prezența ei în istoria familiei a contat, căci spiritul de afacerist sădit de ea în Fred Trump aveau să fie transmise mai departe nepotului.

La 13 ani, băiatul bogat și rebel a fost frânt

Pe măsură ce micul Donald creștea, energia sa debordantă și firea năzdrăvană au devenit tot mai vizibile. Spre deosebire de frații săi mai mari – care erau liniștiți și ascultători – Donald era considerat „rebel și de nestăpânit”​. Îi plăcea să fie în centrul atenției, își tachina profesorii și colegii și nu respecta regulile stricte impuse de școala primară privată Kew-Forest din Queens, unde învăța​, scrie factualamerica.com. De teamă să nu o ia pe cărări greșite, în 1959 tatăl său a luat o decizie radicală: l-a înscris la Academia Militară din New York (NYMA), un internat cu regim strict​, în care și-a petrecut următorii cinci ani din viață.

Donald Trump, ilustrat la pagina 107 în anuarul Academiei Militare din New York, aprilie 1964. FOTO: wikipedia.com / Domeniu public

Traiul la NYMA a fost o provocare pentru Donald Trump. Băiatul obișnuit cu luxul casei părintești a fost brusc scos din mediul său comod și aruncat într-o lume cu uniforme, trezire la 5 dimineața, inspecții la pat și reguli stricte. La Academia Militară, Donald a obținut medalii pentru „curățenie și ordine” și s-a remarcat în activitățile sportive​. Era un adolescent atletic, excelând mai ales la baseball. „Trump a înflorit în mediul structurat” al academiei, notează un fost instructor, menționând că disciplina i-a insuflat un simț al competiției care i-a folosit apoi în afaceri​, punctează factualamerica.com.

În 5 ani de școală militară, a devenit din victimă, agresor

Anii de academie militară s-au dovedit definitorii. Când a absolvit, în 1964, Donald Trump era deja un tânăr cu aptitudini de lider – fusese comandant de companie de cadeți. Articolul „Trump the «Bully»: How Childhood & Military School Shaped the Future President” (Trump agresorul: Cum l-au modelat copilăria și Academia Militară pe viitorul președinte) arată că și-a dezvoltat un stil de conducere autoritar. Biograful Marc Fisher povestește că, încă din școală, „Donald Trump țipa la colegii săi, îi împingea… conducea viața din cămin cu o mână de fier”. „I-a plăcut”, spune Gwenda Blair, autoarea cărții „The Trumps”. „Îi plăceau toate acele lucruri, pentru că era foarte competitiv. Ceilalți copii nu l-au plăcut atât de mult. Nu era atât de popular, pentru că era foarte competitiv… Dar a fost un mediu în care a prosperat.”

Biograful lui Trump, Timothy O’Brien, autorul cărții „TrumpNation”, spune că președintele american a văzut această perioadă din viața lui ca pe un ritual de trecere. „Mi-a spus că atunci când a ajuns la academia militară, pentru prima dată în viața lui, cineva i-a tras o palmă peste față când a ieșit din rând”. După 5 ani în care a fost când victimă, când agresor, a ieșit din școala militară simțind că a avut parte de ceea ce a numit chiar el „echivalentul unui training militar complet”, fără de care ar fi ajuns „mult mai dur, poate chiar problematic”.

Drumul spre putere a început cu o scutire medicală

După absolvirea academiei, Donald s-a întors sub aripa familiei pentru studiile universitare. A petrecut doi ani la Fordham University în Bronx, apoi a fost transferat – cu ajutorul relațiilor lui Fred – la celebra Wharton School of Finance a Universității Pennsylvania, potrivit theweek.com. Acolo, a studiat economie și real estate (imobiliare), pregătindu-se să intre în afacerile familiei. În 1968, a absolvit cu o diplomă de licență în economie (nu cu onoruri deosebite, contrar laudelor sale ulterioare, după cum s-a aflat mai târziu, scrie essence.com). 1968 a fost și anul în care tânărul Trump a evitat să fie recrutat în armata americană care trimitea trupe în războiul din Vietnam. Profitând de statutul de student și invocând o scutire medicală pentru un diagnostic de pinteni osoși la picioare (bone spurs), Donald nu a fost nevoit să meargă pe front​, consemnează millercenter.org.

Donald Trump, în 1985, alături de un model arhitectural al unui proiect imobiliar planificat în Manhattan, dar care nu a mai fost realizat. FOTO: wikipedia.org / Berbard Gotfryd / Domeniu Public

Anii ascensiunii: de la băiatul de bani gata, la magnatul imobiliar

Fred își dorea ca fiul său cel mare, Fred Jr., să preia afacerea familiei și să dezvolte o personalitate „invulnerabilă”. Cu toate acestea, Fred Jr. nu se potrivea așteptărilor tatălui său, dorința lui fiind să devină pilot de avion, ceea ce a făcut ca Donald să fie ales drept succesor în afaceri.

La sfârșitul anilor ’60, Donald Trump, întors la New York, cu studii de afaceri și cu „școala vieții” de la academia militară, era gata să intre în lumea afacerilor imobiliare dominată de tatăl său. Mary, mama sa, îl privea cu mândrie reținută – fiul rebel devenise un tânăr prezentabil, gata să preia ștafeta familiei. Iar Fred, tatăl, era pregătit să-l ia sub aripa sa la companie, să-i arate cum se construiesc imperiile imobiliare.

În 1971, la doar 25 de ani, Donald Trump a fost investit oficial cu încrederea tatălui său pentru a extinde afacerile familiei. Fred Trump l-a numit președinte al firmei Elizabeth Trump & Son (ironic, compania purta încă numele bunicii sale). Donald, dornic să-și creeze propria identitate, a rebranduit-o imediat ca Trump Organization. Era momentul unei desprinderi simbolice de generația anterioară – tânărul Trump voia să iasă din umbra tatălui și să-și construiască propriul renume. Totuși, în primii ani de carieră, sprijinul și influența familiei au rămas esențiale. Tatăl i-a oferit capital, sfaturi și relații, în timp ce mama sa, Mary, deși nu implicată direct în afaceri, i-a insuflat lui Donald un gustul pentru strălucire și glamour. Se spune că Mary Trump adora evenimentele mondene și avea „un simț al fastului” – în tinerețe fusese fascinată de ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a​. Donald a moștenit de la ea această atracție pentru opulență și „fast”, cum o numea el însuși, manifestând-o ulterior în decorul aurit al propriului penthouse și al hotelurilor sale luxoase.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa