DERMATITA ATOPICĂ: Cum îngrijim pielea atopică a unui bebeluş

powered by LaRoche-Posay

Deşi nu sunt încă mămică, prin prisma jobului meu am şansa să interacţionez cu mulţi părinţi şi copii şi să particip la multe evenimente frumoase dedicate lor. Am şansa să descopăr toată paleta de bucurii şi de griji care vine odată cu rolul de părinte. Ştim cu toţii că părinţii sunt cei care păzesc fiecare surâs, fiecare lacrimă, fiecare moment de fericire sau de tristeţe a puilor lor, la orice pas, în orice moment. Dragi părinţi devotaţi şi responsabili, ar fi reconfortant gândul că nu sunteţi singurii care veghează asupra sănătăţii şi fericirii copiilor voştri, nu-i asa? Vă pot spune că nu este doar un gând, ci este o realitate! Brandul dermatocosmetic La Roche-Posay, cu zeci de ani de experienţă în cercetare în domeniul dermatologic, vine să întâmpine nevoile de îngrijire a întregii familii!

Evenimentul organizat de către binecunoscutul brand La Roche-Posay, care a avut loc la Puro&Bio, un loc plăcut şi primitor, s-a adresat mămicilor care au copii cu dermatită atopică, o afecţiune a pielii care le provoacă micuţilor mari neplăceri şi care necesită un ritual de igienă aparte. Doamna doctor Iulia Panturu de la clinica Medicum, specialist în dermatologie şi specialist în răbdare şi carismă, aş adăuga eu, a fost alături de noi şi ne-a introdus în lumea complexă a dermatitei atopice, oferindu-ne toate informaţiile legate de această afecţiune.

La Roche-Posay – expertul pielii sensibile, predispuse la atopie

Cu siguranţă că mulţi dintre noi am folosit cel puţin o dată sau am văzut pe rafturile din farmacii produsele La Roche-Posay, brand dermatocosmetic care răspunde celor mai exigente tipuri de piele: sensibilă, intolerantă și reactivă. Apa termală se află la baza tuturor produselor La Roche-Posay și este un produs emblematic, recunoscut în întreaga lume pentru proprietăţile sale calmante și antioxidante.

De asemenea, brandul vine cu soluţii eficiente pentru lupta împotriva dermatitei atopice la copii şi nou-născuţi şi anume gama „Lipikar”, care conţine produse dedicate pielii predispuse la atopie: Lipikar Syndet AP+  Cremă-gel anti-iritații pentru curăţarea corpului și Lipikar Balsam AP+ , balsam relipidant anti-iritaţii şi anti-prurit.

syndet  baume

Ce este DERMATITA ATOPICĂ? 

Dermatita atopică este un subiect intens dezbătut în zilele noastre şi îi afectează atât pe adulţi, cât şi pe copii la o vârstă fragedă. Mulţi vor spune „Ah, piele uscată, o nimica toată!”, însă manifestările ei pot cauza mari neplăceri: crize de mâncărime, puseuri de eczemă, senzaţie de înţepătură şi arsură. Cauzele apariţiei dermatitei atopice sunt fie de natură genetică, fie din cauza unui sistem imunitar deficitar, fie din cauza unor factori externi precum poluare, praf, fum de ţigară, produse cosmetice nepotrivite. De asemenea, dermatita atopică este deseori asociată cu alergiile alimentare, rinite şi crize de astm. Statisticile spun că 1 din 5 copii suferă de această afecţiune, lucru care trage un semnal de alarmă tuturor părinţilor responsabili şi grijulii, care doresc ca puii lor să fie sănătoşi şi fericiţi.

Dermatita atopică apare cel mai frecvent la sugarii de aproximativ trei luni. Vestea bună este că 80% dintre cazuri se vindecă spontan (50% înainte de vârsta de 5 ani). Vestea proastă este că restul de 20% se va confruntă cu această afecţiune şi la vârsta adultă. Boala se manifestă sub forma apariţiei eczemelor, a pruritului, a xerozei şi a tulburărilor de somn.
Pentru ţinerea sub control a atopiei se poate folosi gama „Lipikar”, care include produse concepute special pentru bebeluşii și copiii cu această afecțiune: Lipikar Baume AP+  pentru îngrijire și Lipikar Syndet AP+  pentru curățare. În perioadele de remisie a puseurilor sau în timpul verii se pot folosi Lipikar Fluid  pentru hidratare împreună cu Lipikar Gel Lavant  pentru curățare. astfel de probleme. De asemenea, este recomandat să optaţi pentru duşuri cu apă călduţă (max. 37°C), să folosiţi Apa termală La Roche-Posay pentru un efect de calmare a pielii, cât și să îmbrăcaţi copilul cu haine din bumbac şi să folosiţi un umidificator de cameră.

Mai multe detalii puteți găsi aici: http://www.laroche-posay.ro/articol/info-atopie/a12018.aspx 

Alte afecțiuni comune ale bebelușilor sau copiilor

1. Eritemul de scutec – este cea mai des întâlnită dermatoză la sugari, cauzată de urină sau fecale. Este recomandată expunerea la aer a zonei iritate a bebeluşului, şi anume funduleţul, renunţarea la scutec pentru 2-3 ore (da, cu riscurile aferente!) şi hidratarea zonei cu Cicaplast Balsam B5 , balsam reparator, calmant.

2. Eczematidele – sunt acele pete roşii sau albe în jurul guriţei bebeluşului, care se datorează salivei acumulate în urma folosirii suzetei. Daaa, ştim că suzeta este de cele mai multe ori salvatoare atunci când bebele plânge şi este neliniştit, însă trebuie acordată atenție chiar şi aici. De asemenea, excesul de salivă din perioada creşterii dinţilor favorizează acest tip de iritație, mai ales când bebele intră în contact cu factori externi precum vântul. Ce este de făcut? Se foloseşte cu încredere Cicaplast Balsam B5, balsam reparator, calmant.

3. Varicela – aşa numita „boală a copilăriei”, de care nimeni nu scapă, uneori manifestându-se şi la vârsta adultă sub forma Zonei Zoster. Se transmite prin picături de salivă, aşadar este greu de controlat. Este important de ştiut faptul că, în cazul copiilor cu dermatită atopică, este interzis vaccinul antivaricelă. Tratamentul varicelei presupune în primul şi primul rând răbdare, deoarece ea trebuie lăsată să îşi facă „de cap”, din păcate. Cum putem ajuta? Cu antiseptice locale, duşuri folosind Lipikar Gel Lavant, gel de duş protector cu efect calmant, cu Cicaplast Balsam B5, balsam reparator, calmant şi, neapărat, cu tăierea unghiuţelor.

Programul Familiilor Lipikar

In cadrul evenimentului, am avut plăcerea să o cunoaştem pe Oana Botofei, o mamă care se confruntă de ceva timp cu atopia fetiţei sale şi care a beneficiat de-a lungul timpului de sprijin din partea La Roche-Posay. Nu este singura! Programul Familiilor Lipikar se adresează familiilor tinere care au cunoscut deja provocarea dermatitei atopice „pe propria piele” şi vine în sprijinul lor cu o platformă specială, care furnizează informaţii, facilitează schimbul de idei şi, nu în ultimul rând, oferă gratuit, timp de 1 an, produse din gama Lipikar.

Dragi mămici, dermatita atopică pare un balaur acum, unul rău şi obraznic, împotriva căruia vă este greu să luptaţi şi care nu pare să dea semne de îmblânzire. Voi ştiţi, mai bine decât oricine altcineva, că lucrurile nu vin de la sine, ci trebuie ajutate, inspirate, tratate. Brandul La Roche-Posay vine în întâmpinarea voastră şi îşi ia un angajament important, acela de a veghea asupra sănătăţii şi fericirii puilor voştri!

Mai multe informatii despre ingrijirea pielii bebelusului puteti gasi in sesiunea dedicata SOS pielea bebelușului în Totul despre mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa