„Studiul fericirii” sau de ce suntem mai sănătoși când trăim cu oameni pe care îi iubim

Cristina Călin, redactor
STUDIUL FERICIRII
Studiul Fericirii: oamenii de care ne înconjurăm sunt mai importanți decât orice.

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Dacă ne-ar întreba cineva care credem că este secretul succesului în viață, mulți dintre noi am fi tentați să nominalizăm banii printre cele mai multe importante elemente. Totuși, realitatea este alta. Sunt două studii care arată că oamenii cu adevărat fericiți au alte lucruri în viața lor: relații de calitate, fac mișcare, se implică în viața comunității, consumă hrană cât mai puțin procesată.

Majoritatea dintre noi trăim între betoane gri, cu străzi înguste, unde verdeața lipsește aproape în totalitate. Nu ne știm vecinii, nu știm unde să cerem ajutor atunci când avem o problemă urgentă. Unii dintre noi ne amintim cu drag de momentele când mergem în vacanță la bunici și oamenii de la sat săreau unul în ajutorul altuia și împlinirea de pe fața lor știind că au putut să facă un bine.

Fugim din când în când în vacanțe mai scurte sau mai lungi în căutarea unor oaze în natură unde să ne relaxăm, dar simțim mereu că ne lipsește ceva. Ne întoarcem la blocurile gri de fiecare dată și ne reluăm viața visând la natura.

Oamenii de care ne înconjurăm contează cel mai mult

Nu este nimic anormal în ceea ce simțim. Un studiu realizat pe parcursul a 80 de ani a scos la iveală lucruri uimitoare despre natura umană. Studiul Harvard sau Studiul Fericirii, început în 1938, a urmărit de-a lungul vieții mii de oameni și au fost rugați să răspundă la o întrebare simplă: „Ce înseamnă o viață sănătoasă, fericită și împlinită?”

Pe parcursul studiului, cercetătorii au inclus tot mai multe date de la parametrii fiziologici și până la trăsături de personalitate, stil de viață, relații și multe alte variabile. După 8 decenii, concluzia la care au ajuns coordonatorii proiectului a fost că cel mai important lucru care influențează sănătatea și fericirea oamenilor este calitatea relațiilor umane.

„Descoperirea surprinzătoare este că relațiile și cât de fericiți suntem în ele au o influență puternică asupra sănătății noastre.”

Robert Waldinger, Studiul Fericirii

Bogăția stă în oameni

În mod surprinzător, oamenii sunt mai sănătoși dacă au relații fericite decât dacă au colesterolul în parametrii normali. Cei din Studiul Fericirii care au fost cei mai fericiți la pensie au fost cei ce s-au străduit activ să înlocuiască colegii de serviciu cu noi parteneri de distracție.

Ca și tinerii din sondajul acela recent, mulți dintre bărbații din studiu, în timp ce porneau la drum ca tineri adulți, chiar credeau că faima și bogăția și marile realizări sunt ce trebuie să obțină pentru o viață bună. Dar în cei 75 de ani ai studiului s-a demonstrat repetat că persoanele care au ajuns cel mai bine sunt cele care au prețuit relațiile cu familia, cu prietenii, cu comunitatea. 

Pe lângă legăturile de calitate cu oamenii, o viață sănătoasă este influențată și de alte câteva elemente.

Studiul ”Zonele Albastre” prezintă cinci regiuni ale planetei unde trăiesc cele mai longevive persoane: insula grecească Ikaria, înălțimile montane din Sardinia, peninsula Nicoya din Costa Rica, insula Okinawa în Japonia și orașul Loma Linda din California.

Ce au în comun toate aceste zone?

Oamenii fac exerciții fizice nu neapărat la sală, ci merg foarte mult pe jos. Majoritatea sunt regiuni deluroase, unde folosirea mașinii pentru deplasare nu constituie un obicei. În plus, fac mișcare prin grădinărit sau alte activități în jurul casei.

  • Oamenii din aceste regiuni se implică în viața societății, chiar și la vârste înaintate.
  • Au parte de mai puțin stres. Oamenii nu sunt atât de grăbiți și fac totul în tihnă. Anxietatea parcă nu există în aceste zone ale planetei.
  • Somnul regulat, hrana sănătoasă și sexul chiar și după vârsta de 65 de ani sunt alte elemente care fac parte din viața de zi cu zi a celor care trăiesc în Zonele Albastre.

Nu putem controla totul, dar putem face alegeri smart

Totuși, ne putem viața frumoasă alegând un loc potrivit în care să trăim și să ne creștem copiii. Un loc în care oamenii să se cunoască unii cu alții, să împartă aceleași valori și principii, în care să mergem cu drag acasă. În zilele noastre avem la dispoziție complexele rezidențiale aflate la marginea orașului care nu doar că au facilități moderne, ci și spații verzi care să ne încarce cu energie pozitiv în fiecare zi.

Un astfel de loc, numit Liziera de lac, este în dezvoltare în acest moment, la 15 minute de București. Dacă ești interesat/ă să afli mai multe multe informații despre avantajele vieții într-o comunitate în care viața modernă se îmbină cu traiul sănătos, în natură, la distanță de zgomote și poluare, dar totuși aproape de oraș, intră pe site-ul dedicat proiectului: Liziera de lac .

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa