Cum e să-ți crești copiii lângă pădure, cu vecini care nu se tem că ”îi trage curentul”

Acesta este drumul spre o comunitate adaptată nevoilor tale și vremurilor pe care le trăim.

Theodora Fintescu, redactor
joaca libera in padure
Când locul de joacă preferat este o pădure imensă, și adulții redevin copii.

În România, curentul care „te trage” e la fel de discutat și disputat precum chestiunile politice. Iar părinții de copii mici află rapid că în parc, în locurile de joacă și în sălile de clasă acest curent este nelipsit și se face vinovat pentru orice strănut al copiilor. Mame, bunici și bone pot detecta într-o secundă sursele de curent, pe care de cele mai multe ori îl combat cu câte o căciuliță pe capul copilului, chiar dacă afară e cald și pe fața celui mic curg broboane de transpirație. De fapt, dincolo de orice dispute, teama de curent înseamnă, mai degrabă, reticența față de aer curat (care, desigur, circulă), de joacă necontrolată de adult în aer liber, de explorare fără ghidaj, de aventură.

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Să-ți lași copilul să sară în bălți în parc, să se cațere în copaci, să alerge desculț prin iarbă, să se joace în ploaie poate fi un mare gest de curaj. Pentru că găsesc mereu mame, bunici, bone să te apostrofeze, să te facă iresponsabilă, să te acuze că expui copilul la riscuri. Și indiferent cât de bine știi cât de benefică e joaca liberă pentru copilul tău, cât de frumos vezi că se dezvoltă și cât de nefondate sunt reproșurile, îți vine să fugi mâncând pământul, departe de mediul ostil, și să visezi la un loc în care să nu mai fi în minoritate, cu oameni care împărtășesc credințe și valori similare, cu părinți care încurajează și susțin joaca liberă în natură.

Cine seamănă, se adună

La 15 minute de București, pe malul lacului Tătaru și exact lângă pădure, un dezvoltator imobiliar a gândit un proiect în care și-a stabilit ca punct de plecare ideea de comunitate. Vrea să adune la un loc familii care pun preț pe aerul curat, pe educația în natură, pe mișcarea în aer liber și pe respect față de mediu. Liziera de Lac este un ansamblu de case ce pot fi echipate cu sisteme SMART de reducere a consumului electric, așezat lângă 13 ha de pădure, cu 12 ha de panouri solare, sistem independent de irigații, sistem dual de colectare a apelor uzate, stații proprii de tratare a apei și reglementări care interzic utilizarea pesticidelor.

Este locul în care copiii pot alerga și explora în voie alături de prietenii din complex, bucurându-se și de prezența vecinilor necuvântători: în zona naturală din jurul complexului trăiesc zeci de specii de mamifere, păsări, amfibieni și reptile, care pot fi observate de-a lungul anului.

  • Îți recomandăm să descoperi proiectul Vecinii de la Liziera de Lac, un album foto ce conține peste 80 de specii care trăiesc pe lacul Tătarului, pentru a-i ajuta pe locuitori să cunoască animalele zonei.
O primă casă poate fi deja vizitată de cei interesați.

De ce este important să avem alături oameni ca noi

Deși odată ce devenim părinți ne concentrăm toată energia spre copii, descoperim, în timp, cât de important este ca și noi să beneficiem de timp de calitate alături de oameni ca noi, care apreciază ce gândim și ce simțim. Atunci când suntem înconjurați de persoane pozitive, care ne împărtășesc stilul de viață, ne simțim validați, iar sentimentul de apartenență la un grup și comunitate ne oferă confort emoțional. Acest lucru duce inclusiv la creșterea calității relației cu copiii și cu partenerul de viață.

Pentru părinții aflați în concediul de creștere copil, dar și pentru cei cu preșcolari și școlari care nu ies încă singuri afară, ieșirile alături de adulți care trec prin aceeași perioadă sunt mai mult decât necesare. Împărtășirea provocărilor legate de creșterea copiilor, confesiunile, sfaturile și, pur și simplu, un umăr pe care să plângi la nevoie, fără a fi judecat, sunt mană cerească pentru familiile aflate la început de drum.

Ce oferă Liziera de Lac?

Pornind de la aceste premise, dezvoltatorii proiectului Liziera de Lac au gândit facilități de petrecere a timpului liber și socializare nu doar pentru cei mici, ci și pentru cei mari. Locuitorii cartierului, mari și mici, au toate motivele să petreacă timp cât mai mult plimbându-se și socializând afară: promenada în jurul lacului, pistele pentru biciclete, locurile de joacă, pădurea pentru drumeții alături, piscina, terenurile sportive, community hub-ul cu spații comerciale și spațiile de co-working integrate, cafenelele și restaurantele – toate acestea te fac să te ”acasă” și în afara locuinței.

Proiectul Liziera de Lac este în plină desfășurare, iar primii locatari se vor putea începe procesul de mutare în luna mai 2022. Procedura se va finaliza în septembrie 2022. Toate casele sunt în lucru și sunt în diverse stadii de execuție. Cei care doresc să vadă o casă model o pot face împreună cu un reprezentant Liziera de Lac.

Întreaga infrastructură (rețeaua de apă, canalizare, gaze și rețeaua de alimentare de medie tensiune este finalizată în proporție de 80%). Drumul de 5 km construit de Liebrecht & wooD este finalizat complet. Mai mult, numele străzilor din cadrul complexului au fost aprobate de Consiliul Local al comunei Frumușani. 

Ce facilități găsești în complexul rezidențial Liziera de Lac?

Pentru că Liziera de Lac vrea să ofere sentimentul de comunitate și să le ofere rezidenților tot ceea ce au nevoie, în paralel cu casele se lucrează și la utilitățile publice. A fost finalizată structura de rezistență a Agorei (community- hub-ul) și închiderile cu cărămidă de la parterul clădirii. De asemenea, au fost începute lucrările de execuție ale suprastructurii la grădiniță și la clădirea piscinei, iar structura cuvelor celor doua piscine a fost finalizată.

Liziera de Lac va avea și un parc de panouri solare întins pe o suprafață de 12 ha. Pentru acesta dezvoltatorul este a depus actele pentru a obține autorizația de construire pentru 11.2 MW putere instalată. 

Dacă ești interesat/ă să afli mai multe multe informații despre avantajele vieții într-o comunitate în care viața modernă se îmbină cu traiul sănătos, în natură, la distanță de zgomote și poluare, dar totuși aproape de oraș, intră pe site-ul dedicat proiectului: Liziera de Lac .

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa