„Este nevoie de un sat pentru a crește un copil” – Cum te poți bucura de „satul” tău trăind aproape de București

Educația unui copil nu se rezumă doar la ce învață și experimentează acasă și la școală, ci și la ceea ce trăiește în comunitate.

Theodora Fintescu, redactor
familie in curte
Să-ți crești copiii aproape de natură, având alături prieteni buni, cu principii sănătoase, este un privilegiu.

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

It takes a village to raise a child (e nevoie de un sat pentru a crește un copil)” spune un vechi proverb african care, surprinzător sau nu, în secolul în care trăim e mai actual ca niciodată. Pentru că educația unui copil nu se rezumă doar la ceea ce învață și experimentează acasă și la grădiniță sau la școală, alături de profesori și colegi, ci și la ceea vede și trăiește în comunitatea din care face parte. Din ce în ce mai mulți părinți cu copii mici și viitori părinți încep să realizeze acest lucru și să caute medii sănătoase și sigure în care să-și crească copiii, alături de oameni ce împărtășesc aceleași valori, principii și repere sănătoase. Deși în zonele aglomerate din țară acest lucru pare o utopie, iată că nu e tocmai așa: poți trăi într-un mediu sănătos, înconjurat de spațiu verde și în armonie cu natura, chiar la mică distanță de Capitală, crescându-ți copiii alături de familii civilizate, cu valori similare, și bucurându-te de facilități urbane avangarsiste, adaptate vieții contemporane.

Că ne place sau nu, că o recunoaștem sau nu, trăim și ne creștem copiii în ”bule”, fiind în permanență tentați să ne apropiem de oameni care gândesc la fel, au un nivel asemănător de educație și idealuri similare cu ale noastre. Iar selecția aceasta, pe care o facem cu precădere din momentul în care devenim părinți sau intenționăm acest lucru, nu este deloc una greșită.

Pentru că prietenii noștri, vecinii noștri, prietenii copiilor noștri, experiențele de la grădiniță/ din școală și din cartier își vor pune amprenta în mare măsură pe educația și personalitatea celor mici.

Dacă vrei să-ți crești copilul oferindu-i șansa de a petrece mult timp în natură, la aer curat, lăsându-l să experimenteze și să exploreze, să alerge cu picioarele goale prin iarbă, să sară în bălți și să-și construiască vapoare din bețe și colibe din crengi, traiul la etajul 8, într-un cartier înghesuit din centru Capitalei, te va împiedica să faci acest lucru.

Ce înseamnă comunitatea pentru un copil

Un proiect inedit, adresat tinerelor familii iubitoare de natură, prinde contur în apropierea Bucureștiului, la doar 15 minute de stația de metrou Anghel Saligny și complexul comercial Pallady. Se numește Liziera de Lac și este gândit și realizat pentru a oferi locuitorilor atât aer curat și spațiu verde, cât și toate facilitățile de top ale vieții urbane. Mai mult, dezvoltatorii pun accent pe ideea de comunitate, pentru a încuraja familiile să interacționeze, să se sprijine, să se relaxeze și să-și crească copiii împreună.

Aștezat pe malul lacului Tătaru, mai mult de jumătate din suprafața destinată acestui proiect înseamnă spațiu verde, în care copiii se pot juca și pot alerga în voie, în aer curat. Ce înseamnă acest lucru pentru un copil? Șansa de a explora și a învăța jucându-se, libertatea de a alerga fără ca un adult să stea temător în spatele lui, de a-și cultiva independența și capacitatea de a lua decizii, de a interacționa cu alți copii și a-și face prieteni pe viață.

Toată acestea trăind într-un mediu lipsit de poluare, luându-și zilnic doza de soare și lumină naturală și consumându-și energia în mod constructiv.

52% din acest proiect înseamnă spațiu verde, amenajat și îngrijit.

Un mic oraș avangardist lângă Capitală

Promenada în jurul lacului, pistele pentru biciclete, locurile de joacă, grădinița lângă casă, pădurea pentru drumeții alături, piscina, terenurile sportive, community hub-ul cu spații comerciale și spațiile de co-working integrate, cafenelele și restaurantele, spațiile medicale – toate acestea sunt aspecte care dau acestui proiect conturul unui mic orășel avangardist.

Peste jumătate din suprafața destinată ansamblului este spațiu verde, iar în zona naturală din jurul complexului trăiesc zeci de specii de mamifere, păsări, amfibieni și reptile, care pot fi observate de-a lungul anului. Orice drumeție în natură poate fi, așadar, o lecție importantă pentru copii.

Dezvoltatorii au lansat și proiectul Vecinii de la Liziera de Lac,un album foto ce conține peste 80 de specii care trăiesc pe lacul Tătarului, pentru a-i ajuta pe locuitori să cunoască animalele zonei, să să învețe să trăiască alături de vecinii necuvântători. Fauna este dominată de specii de păsări acvatice, însă luciurile de apă, cordoanele de stuf, malul împădurit și prezența unor exemplare seculare de stejar și alte foioase asigura un habitat divers, pe placul unei palete largi de specii de animale sălbatice.

Vecinii necuvântători și flora variată sunt un spectacol pentru copii.

Respectul pentru natură l-a făcut pe dezvoltator să gândească o serie de soluții prietenoase cu mediul: jumătate din proiect înseamnă zonă verde, vor exista parcuri, 12 ha panouri solare, sistem independent de irigații, sistem dual de colectare a apelor uzate, stații proprii de tratare a apei și reglementări care interzic utilizarea pesticidelor. Calitatea aerului va fi mereu atent monitorizată și pentru acest lucru, Liziera de Lac va dispune de instrumente pentru testarea permanentă a aerului. În plus, casele pot fi echipate cu un sistem SMART home integrat ce contribuie la reducerea consumului electric.

Dacă traiul la marginea orașului ți se pare problematic, află că ești, de fapt, foarte aproape de Capitală, iar accesul este foarte simplu, după cum urmează:

  • 15′ până la metrou Anghel Saligny
  • 15′ până la zona comercială Pallady
  • 45′ până la Piața Unirii
  • Complexul are ieșire pe autostrada A2 prin Cernica
  • Beneficiezi de microbuz propriu Liziera de Lac

În ce stadiu sunt lucrările la Liziera de Lac?

Proiectul Liziera de Lac este în plină desfășurare, iar primii locatari vor putea începe procesul de mutare în luna mai 2022, pe care îl vor putea finaliza în luna septembrie 2022. Toate casele sunt în lucru și sunt în diverse stadii de execuție. Cei care doresc să vadă o casă model o pot face împreună cu un reprezentant Liziera de Lac.

Întreaga infrastructură (rețeaua de apă, canalizare, gaze și rețeaua de alimentare de medie tensiune este finalizată în proporție de 80%). Drumul de 5 km construit de Liebrecht & wooD este finalizat complet. Mai mult, numele străzilor din cadrul complexului au fost aprobate de Consiliul Local al comunei Frumușani. 

Ce facilități găsești în complexul rezidențial Liziera de Lac?

Pentru că Liziera de Lac vrea să ofere sentimentul de comunitate și să le ofere rezidenților tot ceea ce au nevoie, în paralel cu casele se lucrează și la utilitățile publice. A fost finalizată structura de rezistență a Agorei (community- hub-ul) și închiderile cu cărămidă de la parterul clădirii. De asemenea, au fost începute lucrările de execuție ale suprastructurii la grădiniță și la clădirea piscinei, iar structura cuvelor celor doua piscine a fost finalizată.

Liziera de Lac va avea și un parc de panouri solare întins pe o suprafață de 12 ha. Pentru acesta dezvoltatorul este a depus actele pentru a obține autorizația de construire pentru 11.2 MW putere instalată. 

Dacă ești interesat/ă să afli mai multe multe informații despre avantajele vieții într-o comunitate în care viața modernă se îmbină cu traiul sănătos, în natură, la distanță de zgomote și poluare, dar totuși aproape de oraș, intră pe site-ul dedicat proiectului: Liziera de Lac

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa