Care sunt facilitățile de care are nevoie un părinte pentru a-și crește relaxat copiii?

Cristina Călin, redactor
facilități pentru părinți
Părinții au nevoie de o serie de facilități la îndemână pentru a-și crește copiii relaxați.

Când ești părinte și cauți un loc în care să te stabilești, un loc care să fie nu doar casă, ci și cămin pentru tine și familia ta, lista de dorințe poate fi lungă. Vrei nu doar un acoperiș deasupra capului, ci un loc în care să vă simțiți în siguranță și care să vă facă viața ușoară și frumoasă.

Acum 14 ani când am devenit mamă pentru prima dată nu am avut de ales între prea multe variante legate de locul unde urma să locuim. Aveam deja un apartament cumpărat cu doi ani anteriori nașterii copilului, într-o zonă din București pe care am ales-o în primul rând după câte spații verzi există. Ne-am orientat și după școli și grădinițe bune, însă cel mai important aspect pentru noi a fost să avem parc, iar străzile și grădinile blocurilor să fie oaze de verdeață.

Dacă ar fi acum să aleg un alt loc în care să ne mutăm, privind la experiența pe care am acumulat-o, aș pune pe listă o mulțime de alte facilități de care am avea nevoie ca părinți.

Parc și spații verzi pentru petrecerea timpului liber

Pentru un părinte un parc în apropierea casei este esențial. Dacă există și alei generoase străjuite de copaci și alte zone verzi este cu atât mai bine. Îmi amintesc când erau copiii mici și mă plimbam cu ei pe străzi, printre mașini parcate pe trotuar, printre o mulțime de oameni. Pe străduțele mai liniștite trebuia să merg mereu pe partea carosabilă pentru că nu aveam pe unde altundeva.

Parcurile, deși destul de multe, sunt toate mici, neîncăpătoare pentru mulțimea de copii ieșită la distracție din miile de apartamente. Și nici măcar nu era acest lucru cel mai rău. Pe băncile din jurul echipamentelor de joacă stăteau de-a valma părinți civilizați, cu alții care scuipau semințe, alții împărțeau cu dărnicie tot felul de dulciuri copiilor de orice vârstă, erau adolescenți care fumau și vorbeau tare și urât. Un mediu pestriț care îi poate prezenta unui copil aflat la vârsta dezvoltării un stil de viață diferit de ceea ce proiectasem pentru ei.

Mi-ar fi plăcut niște locuri așa cum le văzusem prin străinătate, unde toată lumea respecta pe toată lumea, unde, deși se aflau într-un spațiu public, oamenii înțelegeau foarte bine acest lucru și se comportau ca atare.

Creșe, grădinițe, școli

Avem un mare noroc. În zona în care locuim sunt destule creșe, grădinițe și școli de stat bune. A fost o adevărată ușurare pentru noi că dimineața nu făceam decât câțiva pași pentru a-i duce pe copii la grădiniță, iar acum când merg la școală facem o plimbare scurtă de 5 minute pe aleile înverzite ale cartierului. Nu sunt perfecte, însă avem parte de cadre didactice deschide care colaborează cu părinții.

Transportul

Un alt aspect pe care l-am luat în calcul a fost să avem la dispoziție măcar un mijloc de transport care să nu ducă rapid în alte zone ale orașului. Chiar dacă avem mașină personală, este important pentru noi să avem alternative. Dacă am locui într-un cartier rezidențial în afara orașului mi-ar fi plăcut să avem și un microbuz sau alt mijloc de transport care să ne ducă până la o stație de metrou.

Spații comerciale

Când ești părinte pendulezi între două nevoi legate de centrele comerciale. În primul rând vrei să ai aproape de casă magazine de unde să cumperi alimente sau alte produse necesare vieții de zi cu zi. În al doilea rând ai nevoie de ele și pentru a evada din când în când din casă. Să fim sinceri: câți dintre noi nu am considerat mersul singuri la magazin o vacanță atunci când erau copiii mici?

Farmacie și cabinet medical

Drumurile la farmacie sunt probabil cele mai dese când copiii sunt mici. Ba nu e bună crema pentru scutec și vrei să încerci alta, ba picăturile de colici, ba ai nevoie de scutece sau șervețele umede. O farmacie aproape de casă este o adevărată salvare. Noi nu avem așa ceva în zonă. Dacă ar fi să ne mutăm în mod cert aș vrea să le am aproape, chiar dacă copiii sunt de-acum mari.

Spații pentru sport

Nu suntem cei mai sportivi din lume, dar asta și pentru că a face sport presupune tot felul de pregătiri și deplasarea în zone depărtate de casă. Dacă am avea aproape de casă o piscină și/sau niște terenuri de sport probabil că, cel puțin în weekend, am avea alternative mai sănătoase la televizor sau jocuri video sau n-ar mai trebui să parcurgem zeci de kilometri pentru a ajunge la locuri unde să putem face mișcare.

Pentru orice familie un cartier rezidențial, cum sunt unele care se construiesc acum în jurul Capitalei, cu acces la aceste facilități ar fi idealul. Pentru cei care au și copii ar fi o binecuvântare care le-ar face viața mai ușoară, cu siguranța că le asigură celor mici un mediu sănătos în care să se dezvolte.

Dacă ești interesat/ă să afli mai multe multe informații despre avantajele vieții într-o comunitate în care viața modernă se îmbină cu traiul sănătos, în natură, la distanță de zgomote și poluare, dar totuși aproape de București, îți recomandăm Liziera de lacun proiect care bifează toate aceste nevoi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa